BKV-sztrájk: Budapest szinte kihalt

2008.04.18. 07:24

Hiába állt a megállóban? Órákat szobrozott a peronon? Benzingőzben gyalogolt a munkahelyére? Lógott a suliból? Írja meg, hogyan érintette a sztrájk, küldjön fotót, videót!

Fontosabb részletek
  • Egész napos sztrájkot tartanak a BKV szakszervezetei.
  • Az elégséges szolgáltatásokról nincs megállapodás.
  • Járnak viszont a BKV alvállalkozói, a 73-as busz is, és csökkentett kapacitással az 1-es, 6-os, 18-as és a 42-es villamos is. A 18-as végül csak fél hatig, a 6-os este nyolcig közlekedett.
  • A MÁV és a Volán budapesti járatain elfogadják a BKV-bérletet.
  • Több fővárosi iskolában nincs ma tanítás, ahol van, ott sem kell igazolás a hiányzóknak vagy későknek.
  • Kora reggel néhol nagy dugók voltak, de kb. 8 órától szinte üres a város, nagyon jól lehet közlekedni.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy szerencsés olvasónk jelenti: "Éjszakás voltam a munkahelyemen, a Szabadság térről a Kosztolányira sétáltam egy óra alatt. Onnan már hazavitt a transman-busz.

    Szép napot, én megyek aludni."
  • A sztrájkbizottság egyik szóvivője szerint nagy veszélyt jelent a forgalomban, hogy az 1-es villamosokat forgalmi tisztek vezetik péntek reggel. Bartha Pál, a köztelevízió Nap-kelte műsorában felháborítónak nevezte az esetet, jelentette az MTI.

    Azt közölte, tudomásuk szerint olyan forgalmi és zavarelhárító tiszteket rendeltek be a villamosok vezetésére, akiknek nincs gyakorlatuk ebben, mint mondta, "nagyon keveset vezettek villamost".

    Bartha Pál szerint "komoly veszélyhelyzetet teremtenek ezzel". A történtekért a szóvivő szerint Somodi László, a BKV Zrt. vezérigazgató-helyettese a felelős. Mint mondta, tiltakozni fognak, mert álláspontjuk szerint ilyen utasításokat nem lenne szabad kiadni.

    Korábban a média beszámolt arról, hogy péntek reggel elindult az 1-es villamos, ám azon alig láttak utasokat, hiszen senki nem jelezte, hogy a járművek elindulnak a Hungária körúton.

    Valójában gyakorlattal rendelkező villamosvezetők ők, egyetemi diplomával. Hobbiból és szerelemből, másodállásban végzik munkájukat.
    Klikk!
  • Budán a 18-as villamos négy szerelvénye jár a Gellért tér és Hűvösvölgy között, valamint Kispesten a 42-es villamosból is néhány szerelvény szállít utasokat.

    (MTI)
  • Egy hajléktalan férfi metrójegyre próbált pénzt kunyerálni tudósítónktól, aki szólt neki, hogy sztrájk van. A férfi nem jött zavarba: "Na jól van, akkor adjál negyvenet borra" – mondta. Kapott is.
    Klikk!
  • Olvasónk jelenti: Sasad vadregényes kisutcáiból tört be a belvárosba, ahogy máskor is szokott (Törökbálinti út, Hegyalja út, Erzsébet híd), csak éppen hét helyett fél hétkor indult, és a szokásos húsz perces menetidő már akkor a duplájára nőtt, úgyhogy negyed 8 után ért be.
  • A BKV-nak köszönhetően első kézből, a diszpécserközpontból tájékozódhatunk az aktuális forgalmi helyzetről. Kollégánk hamarosan jelentkezik.
  • Molotv koktélt dobtak az Index információi szerint a BKV Szépilona kocsiszínére. A rendőrség annyit elismert, hogy egy villamos megrongálódott, de a hatóság szerint szó sincs Molotov-koktélról, egyelőre vizsgálják az ügyet.
  • Az egyes villamos 12-15 percenként, a 42-es 15 percenként, a 6-os 15 percenként, a 18-as Gellért tér és a Hűvösvölgy között 15-20 percenként, a 73-as busz (alvállalkozói) 6 percenként jár, tudtuk meg a BKV diszpécserközpontjában.

    Elindult a sikló is.

    Ezeken kívül a BKV-nak más járműve nincs a városban.
    Klikk!
  • Olvasónk jelenti: A Hungária körút a Ferencvárosi pályaudvartól már fél hétkor is dugult az Árpád híd felé. Nagytétény–Bosnyák tér 50 perc. Az ablakból kinézve a Nagy Lajos király útja tök üres.
  • Helyszíni tudósítónk szerint az Üllői úton békésen lehet haladni, csak lassabban mint máskor. A főút forgalma rengeteg biciklissel dúsilt, 15 másodpercenként húz el egy bringa emberünk autója mellett.
  • Nem igaz az a korábban, egy szakszervezeti vezető nyilatkozata alapján megjelent hír, hogy gyakorlatlanok a sztrájk idején járó villamosok vezetői. Gyakorlattal rendelkező villamosvezetők ők, egyetemi diplomával. Hobbiból és szerelemből, másodállásban végzik munkájukat.
  • Zugló kifejezetten jól járható, az M3-as kifejezetten jól járható befelé, pedig máskor sorok vannak, és nehezen lehet rákanyarodni az autópályára. Tudósítónkat a szombatira emlékeztette a forgalom.
  • Pityu tapasztalatai szerint Buda egyes részei kezdenek bedugulni. A Kolosy tér és az Árpád híd pesti hídfője közötti távon 35-40 percig araszolnak az autók. Az Árpád híd viszont, ironizál Pityu, jól járható, de csak gyalog.
  • Olvasónk jelenti: Nyugati tér (Podmaniczky utca) kifelé teljesen üres, Dózsa György úton elég lassú a haladás, kifelé minden gyors és jó. Senkinek nem ajánlja a Városligeti sétány - Hősök tere - Andrássy utat befelé, már 7:15-kor is beállt a forgalom.
  • Fegyelmezettek a sztrájkolók; sakkozással, kártyázással, filmnézéssel töltik a munkabeszüntetést, közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője péntek reggel.

    A szóvivő elmondta, hogy a sztrájkolók számára minden telephelyen megnyitottak egy külön helyiséget, ahol beszélgetéssel, játékokkal, filmnézéssel töltik az idejüket. Néhány telephelyen pingpongozni is lehet, máshol kivetítőn követik a híradót, vagy filmeket vetítenek nekik.

    A buszvezetők körében 100 százalékos a munkabeszüntetés, 24 villamos (a 600-ból) viszont elindult. A kiszolgáló személyzet tagjai közül is nagyon sokan sztrájkolnak.

    (MTI)
  • Olvasónk jelenti: 7:30-kor a Mészáros utca, alagút, Clark Ádám tér, Roosvelt tér, József Attila utca meglepően jól járható volt, a szokásosnál kisebb forgalommal és gyorsabb menetidővel.
  • Aquincumná vonatra váró tudósítónk hosszan belátja a Szentedrei út befelé vezető szakaszát, és megítélése szerint a forgalom olyan, mint egy hétvégén. magyarán többé-kevésbé üres az út, holott ilyenkor általában keményen dugulni szokott. Ha a közúti forgalommal nincs is baj, tudósítónk vonata azért késik.
  • A BAH csomópont jól járható, a Budafoki úton többen mennek kifelé, mint befelé, jelentette tudósítónk.
  • A Fővinformnál tudósítónknak elmondták: a Budapestre bevezető utak mindegyike jól járható, alig van torlódás, bár reggel 6-kor erős volt a forgalom. Valószínűleg, hogy azok közül sokan el sem indultak dolgozni, akik csak 8-ra, 9-re járnak.

    Minden úton lehet közlekedni, a belváros kifejezetten üres. A gyalogosforgalom is enyhe, és a közlekedő buszokon és villamosokon sincs zsúfoltság.
  • Az Orczy úton erős volt a forgalom, a Blaha Lujza téren a villamosmegállóknál rendőrautó posztolt (a 6-os villamos azóta elindult), jelentette tudósítónk.
    Hatos villamos indul az Oktogonról
  • A rendőrség a BKV-sztrájk ideje alatt a folyamatosan ellenőrzi a fővárosba vezető utakat és a belvárosi csomópontokat. Vigyázzák többek között a Szentendrei utat, a Váci utat, az M3 autópálya bevezető szakaszát, a Kerepesi utat, a Ferihegyi gyorsforgalmi utat, a Nagykőrösi utat, a 6-os főút bevezető szakaszát, az M1-M7 autópálya bevezető szakaszát, a Szilágyi Erzsébet fasort, a BAH csomópontot, az Erzsébet-hidat, és még rengeteg belvárosi csomópontot. A rendőrség a KRESZ-szabályok fokozott betartására, körültekintő vezetésre kéri az autósokat.

  • A Rózsadombról lejönni olyan, mintha vasárnap lenne, a Margit körút a Mechwart tértől befelé jól járható, jelentette tudósítónk.
  • Nincs véradás a BKV-telephelyeken, mert az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) nem kereste meg a szakszervezeteket, és a munkáltatót sem, közölte Gulyás Attila, a sztrájkbizottság szóvivője.

    A szóvivő elmondta: a dolgozókat felkészítették arra, hogy véradással segítsék az OVSZ munkáját, de a szolgálat eddig nem jelentkezett, pedig csütörtökön azt közölték, hogy a pénteki munkabeszüntetés következtében ismételten elmaradó kiszállások miatt kétszáz egységgel lesz kevesebb a vérmennyiség, amelynek hiánya már veszélyeztetheti a főváros betegellátását.

    (MTI)
  • Aquincum-felsőre önszántából kiküldött tudósítónk vonata alig pár percet késett, úgyhogy a kötött pályás jármű már be is hozta őt munkahelyére. Ezzel együtt hiába látszott üresnek a Szentendei út, munkatársunk örül, hogy nem autózott, mert így legalább kipróbálta a Desiro típusú motorvonatot. Amelyet mindig vágyakozva nézett a lezárt sorompók mögül. Az is lehet, hogy ezután gyakrabban fog vonatozni. Vajon mennyibe kerülhet egy havi bérlet Aquincum-felső és Újpest között?
  • A Gellért téren nagy a bicikliforgalom, sok a gyakorlatlan, vasárnapi biciklista. Sokan elszánt fejjel gyalogolnak, mint falun, nem sétafikálnak, mint a városban szokás, jelentette tudósítónk, aki az Erzsébet híd forgalmáról elmondta: bárcsak minden pénteken ilyen lenne.
  • A Lánchíd járható, az Alagút szinte üres.

    A Margit híd mindkét irányba tökéletesen járható,sok a gyalogos és a biciklista a hídon, a Szent István körúton és a Váci úton hétvégi a forgalom. A Váci útról benézve a Dózsa György és az Árpád híd is tökéletesen járható.
    A Szent István körúton
  • Biciklisták a Blaha Lujza tér környékén matricákat ragasztgatnak a 73-as busz vonalán járó Nógrád volános buszokra "Légy szolidáris a BKV-dolgozóival"-felirattal. A matricával együtt a busz festése is lejön.
    Csepelen nem mozdulnak a Hévek
  • Értesüléseink szerint két buszvezető fel akarta venni a munkát Kelenföldön, de a kollégáik élő sorfalat alkotva megakadályozták, hogy elhagyják a telephelyet. Végül meggondolták magukat.
  • A Budafok remíznél ismeretlenek az éjszaka légpuskával lőttek.
  • A hármas metró vonalán a metróállomáson ismeretlen személy fegyvernek látszó tárggyal fenyegette meg a biztonsági őröket.