BKV-sztrájk: Budapest szinte kihalt

2008.04.18. 12:15

Hiába állt a megállóban? Órákat szobrozott a peronon? Benzingőzben gyalogolt a munkahelyére? Lógott a suliból? Írja meg, hogyan érintette a sztrájk, küldjön fotót, videót!

Fontosabb részletek
  • Egész napos sztrájkot tartanak a BKV szakszervezetei.
  • Az elégséges szolgáltatásokról nincs megállapodás.
  • Járnak viszont a BKV alvállalkozói, a 73-as busz is, és csökkentett kapacitással az 1-es, 6-os, 18-as és a 42-es villamos is. A 18-as végül csak fél hatig, a 6-os este nyolcig közlekedett.
  • A MÁV és a Volán budapesti járatain elfogadják a BKV-bérletet.
  • Több fővárosi iskolában nincs ma tanítás, ahol van, ott sem kell igazolás a hiányzóknak vagy későknek.
  • Kora reggel néhol nagy dugók voltak, de kb. 8 órától szinte üres a város, nagyon jól lehet közlekedni.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BKV-sztrájk tiszteletére a mai napra időzítettük az Index új biciklis blogjának indítását. Minden ami bicikli, görkori vagy babakocsi a Kerékagy blogon.
  • Nem lennénk hétfőn a BKV helyében. A Budapesti Utasok Szakszervezeti Szövetsége (BUSZSZ) sztrájkfelhívást tett ugyanis közzé.

    Eszerint 2008. április 21-én egész napos sztrájkot hirdetnek, amely az éjszakai járatokat is érinti.

    A sztrájk keretében április 21-én 0:00 órától, 24:00 óráig a Budapesti Utasok Szakszervezetének tagsága (kb. 1.500.000 utazó) tiltakozásul a BKV dolgozóinak pénteki munkabeszüntetése miatt, térítésmentesen veszi igénybe a BKV járatait.
    Fantom(ut)as fenyeget

    Az utasok a hétfői sztrájk ideje alatt nem használják bérletüket, nem érvényesítik jegyüket és nem tesznek eleget a BKV dolgozói, illetve a BKV megbízásában álló biztonsági cégek munkatársai felszólításának.

    A BUSZSZ ezzel a sztrájkkal tiltakozik a BKV dolgozóinak a városi közlekedésben betöltött monopol helyzetével való visszaélése miatt.

    A BUSZSZ a szolidaritás elve és az egyenlő esélyek elve alapján, a hétfői utas sztrájkot egyben a BKV, az utazóközönség felé (a BUSZSZ tagsága) történő erkölcsi kárpótlásnak minősíti, így a sztrájkban résztvevő utazók megbüntetése, vagy hátrányos helyzetbe hozása ellen, minden fórumon tiltakozik.

    A BUSZSZ nem kíván visszaélni a BKV dolgozóihoz hasonló monopolhelyzetével, a hétfői sztrájkot egyszeri figyelemfelhívásnak tekinti. Minden olyan esetben azonban amikor a BKV dolgozói ismét sztrájkba lépnek, a BUSZSZ is megismétli saját akcióját.
  • Míg a napközbeni dugók miatt egy átlagos hétköznapon akár 2 órát is várunk az ebédre, ma 20 perc alatt kihozták Újpestre. A futár azt mondta, hogy csak a Hungária körúton, a Városligetnél volt egy kis dugó, máshol simán lehetett közlekedni.
  • Ma délelőtt 8.20 és 8.50 között megszámolták, hány kerékpár halad át az Andrássy út és a Bajcsy Zsilinszky út kereszteződésében, írja a Critical Mass. Valamennyi irányban összesen 272 kerékpár haladt át 30 perc alatt, ami óránként 544 kerékpárost jelent.
    Összehasonlításként ugyanebben a kereszteződésben mért nyári értékek 2006 augusztusából: hétköznap reggel 8 és 9 óra között 108 kerékpáros óránként, a délutáni csúcs idején, azaz 5 és 6 között 225 kerékpáros óránként.
  • Képes beszámoló egy olvasónktól
  • Néhány vonalon néhány villamos jelenleg is közlekedik Budapesten. Ezeket sztrájktörő BKV-sok vezetik.

    Az 1-es negyedóránként jár.

    Sztrájktörő 1-es a Hungária körúton

    A 6-os negyedóránként jár.

    A 17-es szinte menetrend szerinti sűrűségben jár.

    Az 56-os és a 18-as a Gellért tér és Hűvösvölgy között húszpercenként jár.

  • Demszky Gábor pénteki sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a budapestieknek türelmükért. A főpolgármester szerint Magyarország sokat veszített a munkabeszüntetésen, mert a 23000 milliárdos GDP 40 százaléka Budapesten és agglomerációjában termelődik. Ez naponta 25 milliárd forintot jelent, ha csak 10 százalékkal vetette vissza a termelést a mai sztrájk, már az is két és félmilliárd forint veszteség.

    Demszky meggyőződése, hogy a sztrájkot elkerülhették volna, ha egy kicsit több rugalmasságot tanúsítanak a szakszervezetek.

  • A főpolgármester a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy szombaton milyen javaslatokkal áll elő a főváros a kormánnyal való tárgyalásokon. Több javaslattal ülnek a tárgyalóasztalhoz: az egyik elképzelés szerint a személyi jövedelemadó nagyobb hányada maradna helyben, másik eshetőség, hogy a MÁV-hoz hasonlóan a BKV is kaphat jövedékiadó-kedvezményt, ahogy az a MÁV-nál már gyakorlat. Megoldást jelenthetne az is, hogyha kevesebb közterhet kellene a BKV-nak fizetnie, jelenleg ugyanis 49 milliárd forintos az éves állami támogatása, de ugyanennyit el is visznek az adók és járulékok.

    Demszky szerint további megoldandó kérdés az agglomerációba közlekedő járatok problémája, mert Budaörsöt, Budakeszit és Törökbálintot leszámítva semelyik agglomerációs település nem járul hozzá a BKV költségeihez, ami évente 4 milliárd forintos veszteséget eredményez.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • cikkünk a témában:

    A BKV-sok már csütörtökön vérüket adták

    Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója szerint olyan felajánlást tett Nemes Gábor, a BKV sztrájkbizottság szóvivője, amiről pontosan tudta, nem lehet teljesíteni, mivel a vérellátó dolgozói pénteken nehezen tudnak eljutni munkahelyükre. Nemes Gábor szerint kommunikációs zavar történt, csütörtökön már a BKV sok dolgozója elment vért adni, de pénteken még többen értek volna rá.
  • A rendőrség visszatérően ellenőrzi a BKV objektumait, telephelyeit és a környéküket, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken. A közlemény szerint a BRFK azután döntött a visszatérő ellenőrzésekről, hogy egyeztetett a BKV vezetőivel. Az ellenőrzéseket a központi állomány munkatársai és a kerületi rendőrkapitányságok járőrei végzik. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

    Péntek reggel két BKV-remízt is támadás ért. A II. kerületben hajnalban a Szép Ilona villamosremízbe dobtak egyelőre ismeretlen tárgyat. Az anyagmaradványokról a tűzszerész szakértő megállapította, hogy azok feltehetően robbanásra, robbantásra alkalmas eszközből vagy pirotechnikai termékből származhatnak. Az egyik villamoskocsi megrongálódott, személyi sérülés nem történt. A XI. kerületben, a Fehérvári úti villamosremízbe pedig ismeretlenek acélgolyókat lőttek ki, feltehetően légfegyverből. Személyi sérülés ott sem történt. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Demszky: A város működik

    A főpolgármester köszönetet mondott a budapestieknek türelmükért és bölcsességükért és sajtótájékoztatóján jelentette be, szombaton kezdenek tárgyalni a kormánnyal a BKV hosszú távú finanszírozásának rendezéséről. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes arra kérte a BKV-s szakszervezeteket az érettségiző diákokra való tekintettel május 1-e és június 30-a között semmiképp se sztrájkoljanak.
  • Budapesten most érdemes vonatozni, mert nincs zsúfoltság a vasúton sem. Flirt típusú szerelvények mentesítő járatként közlekednek Kelenföld és a Keleti között, a legutóbbin alig egy tucat ember utazott.
  • cikkünk a témában:

    A gazdaságnak nem igazán ártott a sztrájk

    Nem lehet számszerűsíteni, legalábbis hosszabb kutatómunka nélkül a BKV sztrájkkal okozott károkat: nemzetgazdasági szinten azonban komoly veszteséggel nem kell számolni, más kérdés, hogy amennyiben a munkabeszüntetések rendszeressé válnának, azt már több szempontból is megérezné a gazdaság – mondták az Indexnek a konkrét számok hiányában nevük mellőzését kérő közlekedésgazdasági szakértők.
  • A fővárosi kórházakban délutánig nem okozott semmilyen fennakadást a pénteki egész napos BKV sztrájk. A megkérdezett intézményekben szinte valamennyi tervezett műtétet elvégezték, elláttak minden beteget, bár a szokásosnál kevesebben jelentek meg a járóbeteg részlegeken.

    Az Állami Egészségügyi Központba minden péntekre beosztott egészségügyi dolgozó megérkezett, egyetlen műtét, vagy szakrendelés sem maradt el, minden megjelent beteget elláttak, mondta Grósz Andror, az intézmény egyik főigazgató-helyettese. Hasonló tájékoztatást adott a budapesti Szent Imre Kórház és a Semmelweis Egyetem is.

  • Sok olvasónk volt elégedett a mai sztrájkkal, az üres utakkal, sokan fedezték fel a biciklizést, de senki sem járt jobban fuvaros Tominál:

    Tisztelt szerkesztőség!
    A mai sztrájk nekem szerencsét hozott, ugyanis ma nem mentem dolgozni, és vettem egy kaparós sorsjegyet, amin nyertem 50 ezer forintot. Ha ma nem lett volna sztrájk, ma bementem volna, és nem vettem volna meg, így elúszott volna a nyeremény. :) Egyébként zugló eléggé hétvégi hangulatba öltözött, bár most kezd növekedni a forgalom.

  • Komolyabb a forgalom, mint napközben volt, a város egyes helyein a csúcsforgalomnak megfelelően dugók alakultak ki, bár a Váci útról jelentkező tudósítónk szerint ez nem közelíti meg a péntek délután megszokottat.
  • A Hungária körúton nincs dugó, az 1-es villamosok is járnak, bár a megszokottnál ritkábban, és még mindig sok a biciklis.
    Nézze meg képeinket!
  • Erős forgalomban, lassan lehet haladni a Bocskai út-Petőfi híd-Ferenc körút útvonalon, az Erzsébet hídon Pest felé, a Belvárosban a Kossuth Lajos utcában és a Károly körúton az Astoria felé, a József Attila utca-Roosevelt tér-Lánchíd útvonalon, a Margit körúton a Moszkva tér irányába, valamint a Kerepesi út-Hungária körút csomópontnál, tájékoztatott közleményében a Fővinform.

    A BKV nappali járatai közül jelenleg az 1-es villamos 12-14 percenként és a 17-es villamos negyedóránként közelkedik. A 6-os villamos a Moszkva tér és a Móricz Zsigmond körtér között negyedóránként jár, de várhatóan csak 20 óráig. A 18-as villamos pedig 17.30-tól nem közlekedik.

    A 73-as buszjárat továbbra is ingázik Buda és Pest között 6-7 percenként, az Etele tér és Újpalota, Nyírpalota utca között viszi az utasokat a 173-as gyors autóbusz vonalán. A Sikló és a Libegő is üzemel. (FH)

  • A Lehel út remekül járható, a Hungária körút hasonlóan, egy lámpaváltással át lehet jutni minden kereszteződésen. Könnyen rá lehet fordulni az M3-asra, nincs sor egyáltalán. A Nagy Lajos Király útja teljesen kihalt, az Örs vezér tere pedig meseszerű, lelkesedett tudósítónk.

    A villamossínen egy részeg férfi ücsörgött. Holnap reggelig teheti, hiszen a 3-as és a 62-es nem tartoznak azok közé a villamosok közé, amik a sztrájk idején is járnak.

  • Már csak egy fél óráig jár a hatos villamos, de már most sem könnyű feljutni a még közlekedő szerelvényekre. Kollégánk a Nyugatitól jelentette, hogy a villamos 8-10 percet állt a megállóban, hogy a fel- és leszállások rendben lezajlhassanak, de még így is rengetegen maradtak a megállóban, akkora a tömeg.