Elégedett munkájával a belügyminiszter

2000.07.11. 19:27
A kormányhoz hasonlóan, az első félév nagyon mostoha körülményei ellenére a belügyi tárca is sikerrel teljesítette a kitűzött célokat, így tovább javult a közbiztonság és a szervezett bűnözést sikerült szinte teljesen felszámolni - mondta Pintér Sándor a belügyminisztérium első féléves tevékenységét értékelő sajtótájékoztatón. A miniszter egyedül a rablások számának növekedésével kapcsolatban érez elégedetlenséget. A jövőben széleskörű személyi változások várhatóak a rendőrkapitányságok vezetésében.
A rendkívül mostoha körülmények ellenére, mint amilyen az országot sújtó természeti katasztrófa és az ehhez kapcsolódó költségelvonások, a tárca minden kitűzött feladatát teljesítette - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter tegnapi, tárcája kétéves munkáját értékelő sajtótájékoztatóján.

Pintér Sándor
Elégedett tárcája munkájával
A közbiztonság előző évi javulása folytatódott, kevesebb bűncselekmény történt az országban: ezen belül a vagyon elleni bűncselekmények, így a gépkocsi lopások száma is jelentősen csökkent. Az év végéig tízezer autólopásra számítanak. A miniszter arra a kérdésre, hogy melyik az a terület, amelyikkel nem elégedett, a rablások számának alakulását említette, amely elsősorban a fővárosban nőtt az elmúlt félévben.

A belügyminiszter a szervezett bűnözéssel kapcsolatban elmondta, hogy az abban tevékenykedő külföldi bűnelkövetők jelentős részét sikerült kiszorítani az országból, a magyarok pedig vagy szintén külföldre távoztak vagy már előzetes letartóztatásban vannak. A belügyi tárca jövőbeni terveivel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy folytatják a Robotzsaru 2000 program korszerűsítését, amellyel összekötik a helyi és országos szervek adatbázisait.

Pintér szerint százból kilencvennyolc rendőr tisztességes

Jelentős személyi változások a megyei főkapitányságok élén
A belügyminisztérium nyolc megyében hajt végre változtatásokat a főkapitányi posztokon. A Zala megyei Hantos Ferenc nyugdíjba vonul, az ő helyére a tervek szerint Nemes Zoltán pápai főkapitány kerül. Komáromi István, a Pest megyei főkapitányság éléről a BM-be távozik PR szakértőnek, a Népszabadság információi szerint a Szabolcs megyei főkapitány, Ignácz István lép a helyére. A Szolnok megyei főkapitány, Kopasz Árpád az ORFK személyügyi szolgálatának vezetője lesz. Ezeken kívül Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Heves megye élén terveznek cseréket. A konkrét változásokat a jelöltek átvilágítása után hozza nyilvánosságra a tárca. Pintér Sándor igérete szerint az új vezetők már augusztusban munkába állnak. Ezen kívül a Pécsi, a Nyírbátori és a Miskolci Határőrigazgatóság vezetőjét is leváltják a közeljövőben.
A rendőrségi korrupcióval kapcsolatban az Index kérdésére a belügyminiszter elmondta, folyamatos egyeztetés folyik mind a szakszervezetekkel, mind az állománnyal a program kidolgozása érdekében, hiszen nem hagyhatják, hogy a 98 száaléknyi tisztességes rendőr becsületét az a tisztességtelen 1-2 százalék befeketítse. A rendőrségnél először is pszichológiai teszttel akarják felmérni mind az újonnan jelentkezők, mind az állomány korrupciós hajlamát.

Egy vizsgálat eredménye szerint, amelyet 450 fős, véletlenül kiválasztott mintán végeztek a rendőrök 62 százaléka teljes mértékben megbízható, míg 4,8 százaléka a korrupció által erősen veszélyeztetett kategóriába tartozik. A tervek szerint a tesztelést előre megtervezett akciók keretében élesben is folytatják majd, így például egyes bűncselekmények helyszínén értékes, könnyen zsebre tehető tárgyakat helyeznek majd el.

A hazánkra nehezedő migrációs nyomás ebben az évben nagymértékben nőtt, a határőrizeti munka azonban javult. Ezt a kifelé történő migráció csökkenése jelzi, amelyet az ENSZ és a szomszédos országok is elismernek. A növekedett menekült létszám miatt szükséges a közösségi szállások rekonstrukciója és a befogadó kapacitásuk növelése is - mondta el Pintér.

Eltérő vélemények a BM munkájáról

Kóródi Mária SZDSZ-es képviselő az Index kérdésére elmondta, hogy a belügyi tárca közigazgatással és önkormányzatokkal kapcsolatos tevékenysége szerinte nem kielégítő, a tárca ugyanis az utóbbi két évben megszűnt ezen területek minisztériuma lenni, feladatait csak formálisan látja el. Az elmúlt két évben a közigazgatás régen szükséges reformja megtorpant, a tárca nem képviseli a közalkalmazottak érdekeit, hiszen azok reáljövedelme az elmúlt két esztendőben csökkent. A szabad demokrata képviselőasszony példátlannak nevezte a minisztériumnak azt a gyakorlatát, hogy a támogatásokat politikai szempontok alapján osztja szét.

A közbiztonság helyzete Magyarországon
Ahogy azt az ellenzéki politikusok is elismerik, hazánk közbiztonsága az utóbbi két évben javult, a bűnügyi mutatók az előző évihez képest többnyire kedvezően alakultak.

Az ismerté vált bűncselekmények száma 246.243-ról az előző év azonos időszakához képest 218.932-re csökkent. A vagyon elleni bűncselekmények körében 15 százalékos a csökkenés, ezen belül 10 százalékkal kevesebb a lopások és 17 százalékkal a gépjárműlopások száma. Az elmúlt év azonos időszakához képest 16 százalékkal kevesebb emberölés történt.

A belügyminisztériumot rendőr -minisztériummá akarták formálni, de ebben sem értek el sikert, hiszen a rendőrség helyzete tovább romlott, a megígért 8 milliárdos támogatásból csupán 2 milliárdot kaptak meg- tette hozzá.

A tervezett vezetőváltásokkal kapcsolatban Kóródi elmondta, a személycserék elbizonytalanodást eredményeznek, és a rendőrkapitányok már nem merik felvállalni a problémákat, mert ha azok esetleg nem egyeznek a kormányzat véleményével, könnyen lehet, hogy az az állásukba is kerülhet. Nem lehet azonban könnyű a belügyminiszter feladata, amikor más, nem a tevékenységéhez kötődő problémák, mint most az olajügy kötik le az idejét.

Turi-Kovács Béla, az FKGP frakcióvezető-helyettese az Index kérdésére elmondta, hogy összességében elégedett a belügyi tárca munkájával, a szervezett bűnözés elleni csomag egyes részei azonban a képviselő szerint nem voltak kellőképpen átgondoltak. Így például a prostitúciót érintő szabályozások jelenlegi formájukban végrehajthatatlanok.