Ágnes
-1 °C
2 °C

A Hekus Magazin telefonálgatott a BM belső vonalán

2003.06.23. 12:23
A Belügyminisztériumban belső vizsgálatot rendeltek el, milyen indokkal kaphatott 1999-ben egy panamai offshore cég tulajdonában lévő budapesti vállalkozás minisztériumi belső telefonvonalat. A Népszava híre szerint a titokzatos cég az ingyenes BM-es telefonról belföldi és nemzetközi hívásokat is lehetett kezdeményezni. Az ORFK későbbi közleménye szerint a vonalat a Hekus Magazin használta, de a sajtóhírek hatására lemondtak a vonal további használatáról.
A Belügyminisztérium hétfőn vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy hogyan telepíthették a tárca belső telefonhálózatának egyik mellékállomását egy külföldi többségi tulajdonú budapesti magáncég irodájába - közölte a belügyminiszter személyes tanácsadója azt követően, hogy a sajtóban egy titokzatos cégről jelentek meg információk.

Ingyenes és ötjegyű

Séllei Frigyes az MTI-nek megerősítette a Népszava értesülését, a részletekről azonban nem kívánt nyilatkozni. Az Index úgy tudja, hogy vizsgálat azt igyekszik kideríteni, milyen kapcsolatok vagy gazdasági érdekek miatt kaphatott 1999-ben létesített a Woodham Enterprises Inc. panamai off-shore cég többségi tulajdonában lévő egy budapesti magáncég egy ötjegyű BM-es telefonszámot.

Állami pénzen Panamába

A napilap egy birtokába jutott dokumentum alapján arról számolt be, hogy a BM titkos telefonhálózatának egyik mellékállomását négy éve a panamai többségi tulajdonba került budapesti magáncég irodájába telepítették, és a telepítés és üzemeltetés költségeit is a tárca fizette. A lap szerint ez a vonal nem csak arra alkalmas, hogy rajta elérjék a minisztérium és a rendvédelmi szervek teljes hálózatát, de arra is, hogy ugyancsak állami pénzen, városi és távhívást bonyolítsanak. A lap által megkérdezett nemzetbiztonsági szakértő szerint a rendőrségi vonal telepítésére civilek, magánvállalkozások és külföldiek esetében nincs sem mód, sem lehetőség a komoly biztonsági kockázat miatt.

BM-es ügyekhez BM-es telefon

Az Index információi szerint azonban a BM takarékossági okokból sok esetben gazdasági társaságokat is bekapcsol a belső telefonhálózatba. Az ingyenes telefonhálózat előnyei miatt ötjegyű számot kapott például a minisztérium épületén felújítási munkálatokat végző vállalkozás illetve az építés vezetője is, ám ezeken a vonalakon szigorú híváskorlátozások működnek. A BM-ben telepített hálózat telefonjainak többségéről sem hívható városi vagy külföldi szám, máshol pedig személyi kóddal érhető el a MATÁV rendszere.

A Hekus Magaziné volt a BM-vonal

A Hekus rendőrségi és rendészeti magazinhoz volt telepítve a Belügyminisztérium (BM) titkos telefonhálózatának egyik mellékállomása, a szerkesztőség a vonal használatát megszüntette - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel. A rendőrségi közlemény szerint Lamperth Mónika belügyminiszter a cikk nyomán vizsgálat elrendelésére utasította az ORFK vezetőjét. "A vizsgálat megállapította, hogy az ORFK másik négy rendvédelmi szervvel közösen 1999-ben együttműködési megállapodást kötött a Hekus rendőrségi és rendészeti magazinnal. A megállapodás értelmében biztosították a szerkesztőség számára a cikkben említett telefonvonalat, amelynek költségeit a Hekus Magazin vállalta" - olvasható a közleményben. Az ORFK közölte: a sajtópublikációk megjelenése után a szerkesztőség azonnali hatállyal megszüntette a telefon használatát, a rendőrség azt tudomásul vette.