Megrótták Budapest volt rendőr-főkapitányát

2000.05.09. 14:26
A Fővárosi Bíróság megváltoztatta a tavaly meghozott első fokú felmentő ítéletet és egyrendbeli hivatali visszaélés bűntette miatt megrovásban részesítette Budapest volt rendőrfőkapitányát, Bodrácska János tábornokot és másik három magas beosztású rendőrtisztet.
A bíróság ugyanakkor értékelte a vád tárgyává tett cselekmény társadalomra való veszélyességének csekély fokát, és szükségtelennek látta súlyosabb büntetés kiszabását.

A megállapított tényállás szerint a nyomozó hatóságok által a közterületről beszállított és a büntetőeljárások során lefoglalt gépkocsik egy ideig a rendőrség XV. kerületi telephelyén álltak, amelyet a BRFK évi több mint 12 millió forintért bérelt. A magas költségek miatt Bodrácska 1995. áprilisában megbízta munkatársait, hogy tegyenek javaslatot arra, miként lehetne a telepet megszüntetni.

A tényállás szerint Bodrácska a javaslat alapján két ízben, összesen 142 autó esetében kérte a XV. Kerületi Polgármesteri Hivataltól, hogy a Ptk. alapján, találás jogcímén állapítsa meg a BRFK tulajdonjogát, ami meg is történt.

A tulajdonba vett autók közül harminchatot állítottak forgalomba. Az ügyészség szerint ezek közül tizenöt esetben jogellenesen jártak el, ugyanis azokat az autókat büntetőeljárás során foglalták le, így nem kerülhettek volna a rendőrség használatába.

A vádlottak tehát megszegték hivatali kötelességüket.A bíróság lényegében elfogadta ezt az álláspontot, ám a büntetéskiszabásánál értékelte az összes - a vádlottak javára szóló - körülményt.