2024. június 18. 18:00
Törökország 3
Georgia 1
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Borban az igazság

2000.07.31. 16:52
Keddtől a bor is jövedéki terméknek számít, ami a várakozások szerint jelentős változásokat eredményez a hazai borpiacon. A legfontosabb, hogy a szőlőtermesztést és borkészítést csak szigorúan szabályozott kereteken belül lehet végezni, és a kocsmárosoknak működési engedélyt kell kérniük a helyi önkormányzattól, ha a kisfröccsöt nem csak szódából akarják keverni. Az intézkedés elvileg csökkenti a minőségi borok árát, de a borgazdák véleménye szerint a törvény a sorozatos adminisztrációs papírok kitöltésével feleslegesen bonyolítja a helyzetet, és ráadásul semmit sem tesz a borhamisítók ellen.

borospince
Ezer literig adómentes
-A sörös-lobbi csinálta! Vendéglátós informátorunk szerint a bor jövedéki termékké való minősítése csökkenteni fogja a hazai borfogyasztást, és ezzel megnő a másfajta italok iránti érdeklődés. Az augusztus 1-jétől életbe lépő törvény szerint szőlőt csak abban az esetben lehet legálisan termeszteni, ha a szőlősgazda regisztráltatta magát az illetékes vámhivatalnál. Ha a megművelt terület kisebb 1500 négyzetméternél, akkor mentesül a bejelentkezési kötelezettség alól. A törvény családonként ezer liter bor fogyasztását engedélyezi, ha ezt átlépték, a különbözet után adózni kell. Azonban újabb megkötést jelent, hogy egyszerre harminc liter bornál többet senki sem vihet haza a pincéjéből. Ha mégis így dönt: öt nappal előtte jeleznie kell az illetékes fináncoknál.

Csökken az adóteher

bor és pohár
A magyar bor jó hírneve a cél
-A törvény elsősorban nem a kistermelőket érinti. Szeretnénk visszaállítani a magyar bor hírnevét, és ezért mindent megteszünk, hogy kiszűrjük a borhamisítókat - mondja Simon Zoltán alezredes, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának jövedéki főosztályvezető-helyettese.

Eddig a bor után fogyasztási adót fizettek az értékesítők. Ez tizenegy százalékos terhet jelentett, a mostani törvény ezt csökkenteni fogja. A jövedéki adót literenként 5 forintba állapították meg, amely előreláthatólag mérsékeli majd a minőségi borok árát.

-Sokkal nagyobb gond, hogy a törvény rengeteg adminisztrációs intézkedést ír elő, és ezt nem veszik szívesen a borral foglalkozók - mondja Simon Zoltán, majd hozzáteszi, ezzel azonban nyomon lehet követni a bor útját a termelőtől egészen a fogyasztóig.

Nem lesznek kommandók

Július utolsó napja az utolsó lehetőség, hogy a forgalmazók felmérjék raktárkészletüket. A két tanú előtti regisztrálás után a nyitókészletről leltárt kell készíteni, amelynek meglétét a holnapi naptól már a vám és pénzügyőrség munkatársai folyamatosan ellenőrzik. A VPOP nem állított fel külön ,,kommandókat", a munkát azok a fináncok fogják végezni, akik eddig is a jövedéki osztályon dolgoznak.

Tőkétől bokorig

Az ezerötszáz négyzetméternél nagyobb területen gazdálkodóknak, valamint a borkereskedőknek és értékesítőknek borkísérő igazoláson kell rögzíteni a bor útját. A törvény ezzel szeretné elérni, hogy a pincéből közvetlenül a fogyasztónak értékesített áru adóját nem tudják eltitkolni az érintettek.

-Ha minden rögzítve van, nehéz a visszaélés. Az új jogszabály azonban több terhet is kiró a vállalkozókra. Bort továbbra is lehet közvetlenül értékesíteni, de csak a megfelelő vendéglátó-ipari engedély birtokában. Ez plusz költségként jelentkezik, illetve az a passzus is, hogy a bor előállítását mostantól csak adóraktár engedéllyel lehet végezni, amely újabb követelményeket támaszt a bortermelőkkel szemben.

,,Mindenben tévedtek"

-Szinte minden kérdésben tévedtek a törvény alkotói - mondja Dula Bence az egri hegybíró. Az ezerötszáz négyzetméteres limit nem jelent semmit. Egy család szétíratja a földterületeket, és így akár hatezer négyzetméteren is gazdálkodhatnak. Mivel a kordában tartandó termelők eddig is a nyolcvan százalékban feketén értékesítették az árujukat, ez most is így lesz. Azok, akik nem képesek mindent regisztrálni, és nyomon követni az adminisztrációt, felőrlődnek, és befejezik a szőlőtermesztést. Hatalmas mennyiségű szőlő szabadul fel, amelyeket a ,,nagyok" vesznek meg, és ezzel megtörténik a második privatizáció

Eladják a szőlőket

-Az egri hegyközség faliújságján már több százan hirdetik eladásra szőlőjüket. Ilyet egy évvel ezelőtt elképzelni sem lehetett - mondja Dula Bence. Körübelül 35 ezer mázsa szőlő szabadul fel Eger környékén, amelyet azok vásárolnak majd fel, akik eddig is nagyüzemben foglalkoztak ezzel. Így megint a tisztességes embereket fosztják meg a keresetük kiegészítésétől. De a borhamisítás nem szűnik meg. Csak éppen azok adják majd el a pancsüzemeknek, akik értenek a papírok kitöltéséhez.

Jönnek a zárjegyek

Szigorúan szankcionálják a hamisítókat
Jelenleg nem lehet megbecsülni, hogy hány hektoliter hamis bort forgalmaznak Magyarországon. A törvény újabb megszorításként jövő évtől zárjegykötelessé teszi a borosflaskákat, amit főként az eredetigazolásnál szeretnének hasznosítani a VPOP munkatársai. Az Index úgy tudja, egyelőre a hatóságon belül is megoszlanak a vélemények az intézkedés helyességéről, mert a zárjegy használata is csak akkor válhat eredményessé, ha kivonják a zárjegy nélküli készleteket.

A szankciók azonban már most igazodnak az elvárt követelményekhez. Az adócsaláson kapott forgalmazókat és értékesítőket akár több millió forintra is büntethetik, míg a szőlőtermelők legfeljebb húszezer forint büntetésre számíthatnak, ha bejelentési kötelezettségüknek nem tesznek eleget.