Mátyás
-6 °C
1 °C

Bosszúról és erőszakról beszél az orvosi kamara elnöke

2006.10.18. 10:15
Az egészségügyi kormányzat által benyújtott törvényjavaslatot "szükségtelen külső erőszaknak" érzi az orvostársadalom, s kiáll a kötelező kamarai tagság mellett, jelentette ki Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szerdán.

Éger István szerint egyfajta "bosszú áldozatává" válik a Magyar Orvosi Kamara. Úgy látja, az egészségügy válságirányba halad, nem születnek konstruktív intézkedések. Megítélése szerint a kamarát azért "nem szereti" egyik kormányzat sem, mert 16 éve kritikus szervezetként működik, mindig rámutat a fennálló intézkedések helytelenségére.

Éger bírálta a kormányt amiatt is, mert szerinte a készülő egészségügyi jogszabályok nem mentek át a kötelező törvény-egyeztetésen. Véleménye szerint "olyan törvényt nyújtottak be, amely december 31-vel eltörli a három szakmai kamarát a föld színéről".

A kötelező kamarai tagság Éger szerint nemcsak szakmai, etikai, minőségbiztosítási okokból, hanem a civil társadalom, a beteg társadalom szempontjából is jelentős. Mint fogalmazott, a kamarák köztestületek, tehát az érintett szakma területén államigazgatási feladatokat is el kell látniuk, illetve cégszerű jogosítványokkal is rendelkeznek.

Ha megszűnne a kötelező tagság, az lebontaná a 12 év alatt felépített intézményrendszert, tette hozzá. A budapesti, szerdára tervezett demonstrációról szólva közölte, nemcsak a kamarai törvényjavaslat, hanem a törvénykezés szabálytalansága, az egészségügy tönkretétele, egyfajta tudatos rombolása ellen tiltakoznak.