Érettségi botrányok krónikája

2000.05.18. 15:35
2000. május 17-én az 1999. évi olasz érettségivel azonos nyelvtani tesztet kellett kitölteniük a maturálóknak az írásbeli érettségi vizsgán. Az eset kapcsán az MTI Sajtóadatbankja összeállításában közreadjuk az elmúlt évek érettségi botrányainak krónikáját.
1989 : Budapesten és környékén idő előtt ismertté váltak a matematika érettségi tételek. A Művelődési Minisztérium úgy döntött, hogy nem értékelik a már megírt matematikadolgozatokat. Az érettségi bizonyítványokba az év végi matematikajegy került.

1990 : Egy napilap nyilvánosságra hozta a magyar érettségi tételeket, amelyeket aztán a művelődési tárca visszavont.

1993 : Az egyik szegedi gimnáziumban idő előtt bontották fel a francia és a spanyol nyelvi tételeket. Az eset miatt a minisztérium új feladatokat adott ki.

1994 : Kiskunfélegyházán egy szakközépiskolában az érettségi harmadik napján fedezték fel, hogy egyes borítékokon más címek szerepeltek, mint amit a vizsgaszabályzat előírt. A hiba nem okozott változást az érettségi tartalmában, az időleges bizonytalanság "csupán" a diákok idegeit viselte meg.

1995 : Kaposvárott a közös érettségi-felvételi vizsgán a diákok nem a megfelelő matematikadolgozatot írták meg. A vizsgálat kiderítette, hogy az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodában (OFFI) a tételek postázásakor a Somogy megyei borítékba véletlenül nem az aznapi, hanem a másnapi tételeket tették. A dolgozatok eredményét aki akarta elfogadta, aki nem fogadta el, az újat írhatott. Az OFFI vezetőjét leváltották.

1996 : Értelemzavaró hiba került a központilag összeállított közös matematika, illetve biológia érettségi-felvételi vizsgák tételsorába. A hiba a vizsgák megkezdésekor nyilvánvalóvá vált, a központi szervezésért felelős OFFI valamennyi vizsgahelyet azonnal értesítette, és kérte intézkedésüket. A vizsgák rendben lezajlottak.

1997 : A mányi Leonardo Gimnázium és Szakmunkásképző Iskola érettségiző diákjai nem a kijelölt helyszínen, hanem a budajenői 3. számú általános iskolában dolgozták ki tételeiket, ezért vizsgájukat a Művelődési és Közoktatási Minisztérium érvénytelennek nyilvánította. A mányi Leonardo Gimnázium működési engedélyét sorozatos szabálytalanságok és jogszerűtlen működés miatt ugyanis a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal az év májusában visszavonta, engedély hiányában viszont az iskola nem működhetett és nem szervezhetett volna érettségit. A vétlen diákok számára biztosították a vizsga megismétlésének lehetőségét.

1998 : A Rádió 1 kereskedelmi adó nem sokkal a matematika érettségi tételek kihirdetése után beolvasta a megoldásokat.

Az Oktatási Minisztérium az ORTT-hez fordult az ügy miatt, ám annak elnöke közölte, hogy a testületnek nincs szankcionálási joga. 1999-ben a rádióadó és Pokorni Zoltán oktatási miniszter megállapodott, hogy a Rádió 1 csak az egyes vizsgák befejezése után sugározza a tételek megoldását.