Szilvia
5 °C
16 °C

Érettségi botrányok krónikája

2000.05.18. 15:35
2000. május 17-én az 1999. évi olasz érettségivel azonos nyelvtani tesztet kellett kitölteniük a maturálóknak az írásbeli érettségi vizsgán. Az eset kapcsán az MTI Sajtóadatbankja összeállításában közreadjuk az elmúlt évek érettségi botrányainak krónikáját.
1989 : Budapesten és környékén idő előtt ismertté váltak a matematika érettségi tételek. A Művelődési Minisztérium úgy döntött, hogy nem értékelik a már megírt matematikadolgozatokat. Az érettségi bizonyítványokba az év végi matematikajegy került.

1990 : Egy napilap nyilvánosságra hozta a magyar érettségi tételeket, amelyeket aztán a művelődési tárca visszavont.

1993 : Az egyik szegedi gimnáziumban idő előtt bontották fel a francia és a spanyol nyelvi tételeket. Az eset miatt a minisztérium új feladatokat adott ki.

1994 : Kiskunfélegyházán egy szakközépiskolában az érettségi harmadik napján fedezték fel, hogy egyes borítékokon más címek szerepeltek, mint amit a vizsgaszabályzat előírt. A hiba nem okozott változást az érettségi tartalmában, az időleges bizonytalanság "csupán" a diákok idegeit viselte meg.

1995 : Kaposvárott a közös érettségi-felvételi vizsgán a diákok nem a megfelelő matematikadolgozatot írták meg. A vizsgálat kiderítette, hogy az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodában (OFFI) a tételek postázásakor a Somogy megyei borítékba véletlenül nem az aznapi, hanem a másnapi tételeket tették. A dolgozatok eredményét aki akarta elfogadta, aki nem fogadta el, az újat írhatott. Az OFFI vezetőjét leváltották.

1996 : Értelemzavaró hiba került a központilag összeállított közös matematika, illetve biológia érettségi-felvételi vizsgák tételsorába. A hiba a vizsgák megkezdésekor nyilvánvalóvá vált, a központi szervezésért felelős OFFI valamennyi vizsgahelyet azonnal értesítette, és kérte intézkedésüket. A vizsgák rendben lezajlottak.

1997 : A mányi Leonardo Gimnázium és Szakmunkásképző Iskola érettségiző diákjai nem a kijelölt helyszínen, hanem a budajenői 3. számú általános iskolában dolgozták ki tételeiket, ezért vizsgájukat a Művelődési és Közoktatási Minisztérium érvénytelennek nyilvánította. A mányi Leonardo Gimnázium működési engedélyét sorozatos szabálytalanságok és jogszerűtlen működés miatt ugyanis a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal az év májusában visszavonta, engedély hiányában viszont az iskola nem működhetett és nem szervezhetett volna érettségit. A vétlen diákok számára biztosították a vizsga megismétlésének lehetőségét.

1998 : A Rádió 1 kereskedelmi adó nem sokkal a matematika érettségi tételek kihirdetése után beolvasta a megoldásokat.

Az Oktatási Minisztérium az ORTT-hez fordult az ügy miatt, ám annak elnöke közölte, hogy a testületnek nincs szankcionálási joga. 1999-ben a rádióadó és Pokorni Zoltán oktatási miniszter megállapodott, hogy a Rádió 1 csak az egyes vizsgák befejezése után sugározza a tételek megoldását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?