Laura, Alida
15 °C
32 °C

Budapestet pár órára megbénította a hídblokád

2007.10.26. 11:55
Péntek kora délelőtt nemcsak a szokásos csúcsforgalom miatt nem lehetett közlekedni Budapesten. Radikális csoportok hídblokádot hirdettek, amit a rendőrség gyorsan felszámolt, utána a városban kergetőztek.

Reggel nyolc óra után néhány perccel zárták le az Erzsébet hidat a forgalom elől a taxisblokád tizenhetedik évfordulóján. Az akciót a kuruc.info hirdette meg hetekkel ezelőtt. A demonstrációt a rendőrségen nem jelentették be.

Már nyolc óra előtt kisebb-nagyobb csoportok jöttek-mentek a hídon, tagjaikat a rendőrök igazoltatták. Nyolc óra négy perckor Novák Előd dobbal a kezében az autók közé lépett, őt néhány demonstráló és rengeteg fotós és operatőr követte. Az Erzsébet hídon a forgalom leállt.

Több személyautó megállt a hídon, más kocsikat nagyon lassan toltak az úton. A rendőrök a műszaki hibát színlelőket kitessékelték kocsijukból, megmotozták, volt, akit elvittek, kocsiját pedig elszállították.

A gyalogos tüntetőket percek alatt a járdára szorították, pillanatok alatt rengeteg rendőrautó, egy vízágyú és egy könnygázgránát kilövő kisteherautó jelent meg.

A hidat a rendőrség műveleti területté nyilvánította és a két-háromszáz fős tömeget lassan leszorított a hídról, legtöbbeket a pesti irányba. Közben egy 30-40 fős csoport Budán a Lánchíd felé indult, de a hídra már nem mehettek fel, mert a rendőrök elállták útjukat.

Szinte az Erzsébet hídi blokáddal egy időben három ember felmászott a Lánchídra, támogatva a pénteki be nem jelentett tiltakozást. A három embert bilincsbe verve elvezették. Az Erzsébet hídról egy kisebb csoport indult a Lánchídhoz, egy időre megbénítva az Budai alsó rakpart forgalmát. A Clark Ádám tér előtt a rendőrök igazoltatták a tüntetőket, a spontán csoport ezzel feloszlott.

Képek a péntek délelőtti eseményekről

Az Erzsébet hídon feloszlatott tömegből kiemelték a hangadókat, elvezették többek között Gonda Lászlót, Fáber Károlyt. Körülbelül száz tüntető, és legalább ennyi fotós, operatőr, újságíró ment az Erzsébet hídról az Astoriához, ahol rövidebb időre leállították a forgalmat és egy 78-as busznak megpróbálták leereszteni a gumiját, de próbálkozásukat nem koronázta siker.

A Deák Ferenc tér felől érkező rendőrök a tömeget kiszorították az Astoriától a Rákóczi téren át a Blaha Lujza térig. A tüntetők pár percre megállították az egyik Combinót, és ezzel lezárták a Rákóczi utat.

A rendőrök megérkezése után a tüntetők felmentek a járdára, és elvegyültek a járókelők között, később a Ferenciek terénél bukkantak fel, de a rendőrök lezárták a környéket. A magukat járókelőknek álcázó tüntetők elvegyültek a tömegben, közülük többeket kiemeltek a tömegesen igazoltató rendőrök.

Kora délutánig a rendőrség 66 embert állított elő. Az előállítás okai között szerepel a gyülekezési joggal való visszaélés, néhány esetben a garázdaság szabálysértésének a gyanúja, a rendzavarás, valamint a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség.

A kora délelőtti akciók a város forgalmát megbénították. A kettes metró több megállót is kihagyott, a Kossuth Lajos utcát a tüntetők elvonulta után is egy időre lezárták a rendőrök.

A blokádot a kormánypártok és az ellenzék is elítélte.

Bővebben itt olvashat az eseményekről>>>