Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapestet pár órára megbénította a hídblokád

2007.10.26. 11:55
Péntek kora délelőtt nemcsak a szokásos csúcsforgalom miatt nem lehetett közlekedni Budapesten. Radikális csoportok hídblokádot hirdettek, amit a rendőrség gyorsan felszámolt, utána a városban kergetőztek.

Reggel nyolc óra után néhány perccel zárták le az Erzsébet hidat a forgalom elől a taxisblokád tizenhetedik évfordulóján. Az akciót a kuruc.info hirdette meg hetekkel ezelőtt. A demonstrációt a rendőrségen nem jelentették be.

Már nyolc óra előtt kisebb-nagyobb csoportok jöttek-mentek a hídon, tagjaikat a rendőrök igazoltatták. Nyolc óra négy perckor Novák Előd dobbal a kezében az autók közé lépett, őt néhány demonstráló és rengeteg fotós és operatőr követte. Az Erzsébet hídon a forgalom leállt.

Több személyautó megállt a hídon, más kocsikat nagyon lassan toltak az úton. A rendőrök a műszaki hibát színlelőket kitessékelték kocsijukból, megmotozták, volt, akit elvittek, kocsiját pedig elszállították.

A gyalogos tüntetőket percek alatt a járdára szorították, pillanatok alatt rengeteg rendőrautó, egy vízágyú és egy könnygázgránát kilövő kisteherautó jelent meg.

A hidat a rendőrség műveleti területté nyilvánította és a két-háromszáz fős tömeget lassan leszorított a hídról, legtöbbeket a pesti irányba. Közben egy 30-40 fős csoport Budán a Lánchíd felé indult, de a hídra már nem mehettek fel, mert a rendőrök elállták útjukat.

Szinte az Erzsébet hídi blokáddal egy időben három ember felmászott a Lánchídra, támogatva a pénteki be nem jelentett tiltakozást. A három embert bilincsbe verve elvezették. Az Erzsébet hídról egy kisebb csoport indult a Lánchídhoz, egy időre megbénítva az Budai alsó rakpart forgalmát. A Clark Ádám tér előtt a rendőrök igazoltatták a tüntetőket, a spontán csoport ezzel feloszlott.

Képek a péntek délelőtti eseményekről

Az Erzsébet hídon feloszlatott tömegből kiemelték a hangadókat, elvezették többek között Gonda Lászlót, Fáber Károlyt. Körülbelül száz tüntető, és legalább ennyi fotós, operatőr, újságíró ment az Erzsébet hídról az Astoriához, ahol rövidebb időre leállították a forgalmat és egy 78-as busznak megpróbálták leereszteni a gumiját, de próbálkozásukat nem koronázta siker.

A Deák Ferenc tér felől érkező rendőrök a tömeget kiszorították az Astoriától a Rákóczi téren át a Blaha Lujza térig. A tüntetők pár percre megállították az egyik Combinót, és ezzel lezárták a Rákóczi utat.

A rendőrök megérkezése után a tüntetők felmentek a járdára, és elvegyültek a járókelők között, később a Ferenciek terénél bukkantak fel, de a rendőrök lezárták a környéket. A magukat járókelőknek álcázó tüntetők elvegyültek a tömegben, közülük többeket kiemeltek a tömegesen igazoltató rendőrök.

Kora délutánig a rendőrség 66 embert állított elő. Az előállítás okai között szerepel a gyülekezési joggal való visszaélés, néhány esetben a garázdaság szabálysértésének a gyanúja, a rendzavarás, valamint a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség.

A kora délelőtti akciók a város forgalmát megbénították. A kettes metró több megállót is kihagyott, a Kossuth Lajos utcát a tüntetők elvonulta után is egy időre lezárták a rendőrök.

A blokádot a kormánypártok és az ellenzék is elítélte.

Bővebben itt olvashat az eseményekről>>>