Benedek
-5 °C
5 °C

Uruguayi bányára 'váltották' az elsikkasztott pénzt?

2003.07.21. 07:57
Uruguayban vettek ércbányát annak a pénznek egy részéből, amelyet a gyanú szerint Kulcsár Attila sikkasztott el - állítja a Blikknek egy férfi, aki a bróker közeli ismerőseként azonosítja magát. Értesülések szerint az ügylet hátterében a politika vagy a hírszerzés állhat.
A Blikk informátora szerint Kulcsárt Bécsbe rendelték megbízói és dollárra váltott eurót kellett Uruguayba utalnia. A bulvárlap szerint körülbelül 1 millió dollárról, mintegy 230 millió forintról van szó.

A rendőrség tud az ércbányáról?

A 40-es, magyarul tökéletesen beszélő férfi arra a kérdésre, hogy mivel tudja igazolni az uruguayi szálat úgy válaszolt, csak végig kell zongorázni a banki bizonylatokat. "Mi itt, Ausztriában úgy tudjuk, a rendőrségnek birtokában vannak az ehhez szükséges iratok".

Az informátor szerint jelenlegi vagy volt politikus, esetleg egy hírszerző adta ki Kulcsárnak a parancsot, ugyanakkor neveket nem említett.

Konzuli Mercedesszel járt

Ferenczi László, az ORFK bűnügyi igazgatója szerint a rendőrség nem vizsgálja Kulcsár ügyfeleinek számlamozgását, ugyanakkor nem zárható ki az ügyben a pénzmosás sem. A Blikk szerint a Kékfény hétfői adásában az ügyletekről bizonyítékokat mutatnak be.

Az informátor megerősítette a Blikknek azt az információját, hogy Kulcsárnak diplomata-útlevele volt, és egy HC 00-76-os konzuli rendszámos, 60 milliós Mercedesszel furikázott. A kocsi az Autó Danubia Kft.-jé, ahol sok hírszerző dolgozik - írja a bulvárlap. A cég igazgatója Nagy Károly, Libéria magyarországi tiszteletbeli konzulja.

Autó Danubia, Pannon-plast részvények

Kulcsár októberig Nagy Károly sofőrje volt. A Népszabadság megkérdezte Nagy Károlyt, hogy miként rendelkezhetett Kulcsár a libériai tiszteletbeli konzulátus gépkocsivezetője igazolással. A konzul ezt a következőkkel magyarázta: "mivel a fiatalember az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó ügyek megbízottja volt a K&H Bankban, sokat segíthetett abba, hogy Libéria gazdaságilag és politikailag terjeszkedjen Európában".

A Népszabadság szerint Nagy Károly tiszteletbeli libériai konzul vállalkozása az az Autó Danubia Kft., amely kulcsszerepet játszott a Pannonplast-részvények adásvételénél, illetve amelynek egyik tulajdonosa, az Ashmore Investments Llc. Delaware-ben bejegyzett off-shore cég szintén Kulcsár Attila ügyfele volt.

A kirgiz konzulátus autójával hagyta el az országot

Mint a Blikk írja, Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár a Kékfénynek elismerte: tudtak róla, hogy Kulcsár diplomata rendszámú autóval távozott az országból. Értesülések szerint a kirgiz tiszteletbeli konzulátus kocsijáról van szó. Erdős Endre tiszteletbeli kirgiz konzul a Színes Mai Lapnak adott nyilatkozatában a libériai célokhoz hasonlókkal magyarázta együttműködését a brókerrel, Kulcsártól elsősorban befektetési és uniós üzleti kapcsolatépítést várt a tiszteletbeli konzulátus.

Erdős Kulcsár Attilát saját üzleti kapcsolatai révén ismerte - írja a Népszabadság -, és kereskedelmi, befektetési tanácsadónak kérte fel. Ezért használhatta Kulcsár idén április óta a tiszteletbeli konzulátus gépkocsiját, amelynek sorsa egyelőre ismeretlen. "Semmi okunk nem volt arra, hogy bizalmatlanok legyünk a széles társadalmi körben és a szakmában is elismert pénzügyi szakemberrel, aki az egyik legnagyobb magyar pénzintézet ügyvezetője volt" - fogalmazott Erdős Endre.

A Népszabadság értesülése szerint Erdős Endre - aki 1995-ig a K&H Banknál főosztályvezető volt -, szerepel Kulcsár ügyféllistáján.

Felülvizsgálják a tiszteletbeli konzuli hálózatot
Kovács László külügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy azonnali hatállyal elrendelte a Magyarországon működő tiszteletbeli konzuli hálózat működési feltételeinek felülvizsgálatát. A külügyi tárca tájékoztatása szerint felfüggesztik azt az 1999-ben bevezetett gyakorlatot is, miszerint a tiszteletbeli konzulátusok kérésére a képviseletek alkalmazottjai a minisztérium körbélyegzőjével ellátott igazolványt kaphattak. A Népszabadság értesülései szerint legalább ezer ilyen igazolvány van jelenleg is tiszteletbeli konzulok munkatársainak birtokában.