Márk
13 °C
28 °C

Ahol a Gellért-hegy a Feneketlen tóba csúszik

2004.02.06. 16:10
Hónapok óta életveszélyesnek nyilvánított épületben dolgozik a Budai Campus - az egykori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem - negyvenöt-ötven munkatársa. A hallgatóknak nem tarthatnak órákat, reggelenként néhány helyiségben le kell söpörni a székekről a mennyezetről éjszaka hullott apró törmeléket, hogy le lehessen ülni. Hétfőn tizenkét orvostanhallgató sérült meg könnyebben a pécsi egyetem egyik előadótermében lehulló vakolattól.
Tavaly augusztusban az egyik tanárnő éppen szobájában ült, amikor rianásra emlékeztető zajra lett figyelmes. A következő pillanatban a falon hosszú repedést látott és kirohant a recsegő-ropogó épületből.

Bereczki Máté gyümölcsnemesítő kúriája - ma F épület
A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemhez (BKÁE) tartozó campus vezetése statikai szakvéleményt kért. Talán mementóként hagyták a kapun 2003. augusztus 27-ére keltezett papírt:

"Az "F" épület statikai vizsgálatáig az épületben csak a saját felelősségükre tartózkodhatnak a dolgozók!
Az épület részlegesen áramtalanítva lett!
Nem működik a víz és gázvezeték ellátás sem!
Visszaköltözés csak külön intézkedés alapján!"

A néhány nappal később elkészült statikai szakvélemény megállapította: a Konzervtechnológiai Tanszéknek és Csomagolástechnikai Laboratóriumnak otthont adó épület életveszélyes. A dolgozók visszaköltöztek, mert negyvenöt-ötven embert nem tud máshol leültetni a Budai Campus vezetése.

Abba, Sabrina, Ceausescu

Tokody Zoltán üzemeltetési osztályvezető mutatja meg a helyiségeket. Repedéseket szinte valamennyiben látni, a folyosó két oldalról aládúcolva. Hallgatókat augusztus óta tilos "tömegesen" fogadni. Ahogy az egyik tanárnő mondja: termet szerezni nehéz, így van, hogy elmarad a fakultáció. Az életveszélyes épületben dolgozók - nem csoda - nem érzik magukat biztonságban: "Félek, amikor szombatonként egyedül vagyok az épületben." "Reggel a konyhában le kell söpörni a plafonról éjszaka lehullott az apró törmeléket a székről." "Szimbolikus épülete ez az egyetemnek, szégyen, hogy így néz ki."

Tokody Zoltán mutatja a repedéseket
Tokody Zoltán sem nyugtatja meg a hölgyeket kijelentésével: "A talaj állandó mozgásban van, az egész Gellért-hegy csúszik lefele a Feneketlen tó felé."

Az alagsort - a nyolcvanas évek kulisszái címen - a kulturális örökség részének nyilváníthatnák, habár az üzemeltetési osztályvezető jobban örülne egy alapos felújításnak. A rendszerváltásig az egyetem nyomdája működött itt. Az egyik ajtón szedőterem felirat, a falakon poszterek, Abba, Sabrina és más popsztárok, ma már fiatal nagymama korú meztelen nők, skandináv és nyugatnémet tájak, és - poénból - a romániai magyar Előre egy 1987-es címlapja, mely Ceausescu egy ünnepi gyűléséről számol be. A falak nedvesek, gombásak, a sarkokban kupacokban áll a törmelék.

Inkább a szomszédba

Bereczki Máté gyümölcsnemesítő kúriája több mint száz éve magányos állt még a Gellért-hegyen. A lejtő beépülésével a felszín alatti vizek folyása megváltozott, ami nem kedvez egy úgynevezett agyaglencsén álló épület stabilitásának. Az agyaglencse jellemző tulajdonsága, hogy víz hatására megduzzad, száradáskor zsugorodik. Ezért süllyedt meg az aszályos nyár után az alapozás és keletkeztek szerkezeti törések a kúrián. Ezt Jámbor Imre, a Budai Campus elnöke mondja.

Jámbor Imre: Szégyen, ahogy kinéznek az épületeink
A felújítás teljes költsége "százmilliós nagyságrendű". Az állami tulajdonú, a BKÁE kezelésében lévő épületeken a legszükségesebb javításokat maguk végzik, az F épület renoválása azonban meghaladja az intézmény költségvetését. Ez a pénztelenség tíz éve tartó folyamat, amely - hangsúlyozza az elnök - független attól, hogy az integrációban előbb három és fél évig a gödöllői Szent István Egyetemhez tartoztak, majd tavaly szeptemberben elváltak útjaik. A Budai Campus épületeinek "megfelelő állapotba hozásához" két-két és félmilliárd forint kell. Ahogy Jámbor Imre fogalmaz: "Szégyen, ahogy kinéznek ezek az épületek - nemcsak a Bereczki-kúria. Az EU-csatlakozás után egy térségbeli külföldi hallgató megnézi a kollégiumot, a termeket, a WC-ket, és inkább valamelyik szomszédos ország egyeteméhez adja be felvételi kérelmét."

Fal mellett virágoznak

Az 1972-ben épült központi épület szigeteléséről annyit: a falak mellett gyönyörűen megélnek a tőlünk néhány száz kilométerre délre honos mediterrán növények.

Az Oktatási Minisztériumnál, a minden tárcát érintő költségvetési megszorítások miatt, csak február végén tudnak választ adni arra, hogy felújítják-e az egykori Bereczki-kúriát vagy bezárják a szimbolikus épületet.