Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Elmenekültek a VI. kerületi vezetők a civilek elől

2007.02.22. 21:45
40-50 civil elől menekült vissza a VI. kerületi képviselőtestület csütörtök késő délután az önkormányzat Eötvös utcai épülete előtt.

A demonstráción a Nagymező Utcaiak Érdekvédő Egyesülete, a Védegylet, a Levegő Munkacsoport, az Élőlánc, valamint az Óvás Egyesület képviselői vettek részt, hogy tiltakozzanak a Jókai téri, illetve a Nagymező utcai mélygarázs építése miatt, valamint az Andrássy úti ingatlanok eladása miatt felemeljék hangjukat.


Nem jutottak szóhoz (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

A tüntetés 17 órától este fél hétig tartott, az utcát a rendőrség lezárta.

Nem volt erősítés

Verók János polgármester megpróbált beszélne a demonstrálókhoz, de mikrofonja nem működött, ezért a hangulat hamar egy lakógyűléshez kezdett hasonlítani.

A civilek felhánytorgatták a kerületi képviselőknek a mélygarázs és az Andrássy úti ingatlanok eladását, de a szócsatában a politikusok maradtak alul, akik az Index munkatársának helyszíni beszámolója szerint "hebegtek-habogtak" a záporozó kérdésekre válaszul.

A demonstráción felszólalók szerint mind a Jókai téri, mind a Nagymező utcai mélygarázs, mind az Andrássy úti paloták eladása esetében "nem egyszerű korrupcióról van szó, hanem az önkormányzati vagyon elsinkófálásáról".

Még egy normális állampolgár sem

A polgármester a távirati irodának a demonstráció után elmondta, a civil szervezetek eredetileg arról tájékoztatták az önkormányzatot, hogy egy petíciót akarnak átnyújtani a mélygarázsok, illetve az Andrássy úti ingatlanok ügyében.

"Ezzel szemben szó sem volt petícióról, belekényszerítettek egy olyan számon kérő, igazából minősíthetetlen, rágalmazó, megalázó helyzetbe, amelyben normális állampolgár sem venne részt."

Verók István a Nagymező utcai mélygarázzsal kapcsolatban elmondta, hogy a befektető egymilliárd forintos követelést nyújtott be az önkormányzatnak a beruházás meghiúsulása miatt, az utca rehabilitációját pedig nem vállalta, így azt az önkormányzatnak kell eredeti állapotába helyreállítani.

A lakók nem érzik

Verók szerint a lakók igazából nem érzékelik azt, hogy a befektető és az önkormányzat között "ez egy nagyon kemény harc, hogy ki lép először hátra".

Az Andrássy út 47. szám alatti ingatlannal kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy "a médiában nem megy át az", hogy valójában nem 150 millió forint volt a vételár, hanem egymilliárdot meghaladó. Ebből azonban fedezni kell a bérlők kártalanítását, illetve a műemlékvédelmi hivatal által megfogalmazott "kötelezési összeget" is.

A terézvárosi önkormányzat csütörtök délután közleményben tudatta, hogy a demonstrációról a sajtó hasábjain értesült.