Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Két pályázat a 4-es metró meghosszabbított szakaszára

2005.02.22. 14:10
Két ajánlat érkezett a 4-es metró Bosnyák téri szakasz tervezési pályázatára, tudta meg az InfoRádió a mai tenderbontást követően. A győztes pályázó tanulmánya dönti majd el, hogy a 4-es metró a Baross tértől kéreg alatt, vagy mélyalagútban haladjon tovább.

Felbontották a 4-es metró Baross tér - Bosnyák téri szakasz tervezési pályázatait - értesült az InfoRádió. A tenderre összesen két ajánlat érkezett.

Gulyás László a DBR Metró projektigazgatóság vezetője elmondta: a győztes pályázó tanulmánya dönti majd el, hogy a 4-es metró a Baross tértől a Bosnyák tér felé a kéreg alatt, vagy mélyalagútban haladjon tovább. A tender eredményhirdetése két-három hét múlva lesz, és ezt követően a kormány is tárgyal a beruházásról.

Az eddigi becslések szerint a mélyalagút Bosnyák térig tartó meghosszabbítása 80 milliárd forintba kerülne, a közvetlenül a felszín alatt haladó változat költségeire most várják a választ. Várakozás szerint a kéreg alatti verzió olcsóbb, a mélyalagút folytatása mellett viszont az szól, hogy a fúrópajzsok egy lendülettel folytathatnák a munkát.

2010-ben kezdenék az építkezést

A négy állomást tartalmazó három és fél kilométeres szakasz építése a tervek szerint az Etele tér - Baross téri szakasz építéséhez kapcsolódna, annak befejezésétől, 2010-től. Egy korábbi megállapodás szerint a vonalhosszabbítást is közösen finanszírozza a főváros és a kormány.

A 4-es metró Etele tér - Baross tér közötti szakasz kivitelezésére vonatkozó előminősítési pályázat a jövő héten zárul. Az ezt követő meghívásos tárgyaláson választják ki a győztes céget, amellyel a tervek szerint nyáron kötnek szerződést az alagútfúrásra.