Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Gozsdu-udvar: műemlék és wellnesscenter

2005.03.31. 20:39
Nyolcmilliárd forintból újítja fel, és építi át a Gozsdu-udvart az Autóker Holding, amely nyolcszázmillió forintot szán a beruházásra. A felújítással - amely a tervek szerint 2006 őszéig tart majd - Budapesten egyedülálló nyitott vásárlóutcát alakítanak ki, kávézókkal, éttermekkel.

Az Autóker Holding Rt. mint beruházó 2005 áprilisában megkezdi a budapesti Gozsdu-udvar műemléki felújítását, a beruházás értéke közel 8 milliárd forint - tette közzé az Autóker Holding Rt. csütörtökön.

A Gozsdu-ügy
Magyarország 2003-ban állapodott meg arról Romániával, hogy a budapesti Gozsdu-udvar épületeiben a két állam közösen hozza létre a román-magyar stratégiai partnerség Emanuil Gojdu (Gozsdu Manó) Európai Intézetét, valamint több más román kulturális és oktatási intézetet, írta tavaly a Népszabadság. Gojdu sikeres ügyvédi karriert futott be Budapesten, hatalmas vagyonát 1870-ben bekövetkezett halála előtt végrendeletileg "a tanulni vágyó ortodox román fiatalokat" segítő alapítványra hagyta. Ez román becslések szerint körülbelül egymilliárd dollárnak felel meg ma.
A kommunista államosítások során került magyar tulajdonba a Gozsdu-udvar, de a két ország 1953-ban olyan egyezményt kötött, hogy lemondanak egymással szembeni követeléseikről. Románia ugyanakkor nem ismeri el, hogy ez magánvagyonokra is érvényes. A Gozsdu-udvarral kapcsolatos jogvitának semmilyen hatása nincs a területet érintő fejlesztésekre, de a külügyi tárca, feltehetően az intézet létrehozásának céljából, szeretne vásárolni egy ingatlant.
A felújítási munkák során a hét, egymással összekapcsolt épület, a közöttük lévő hat belső udvart és az épületegyütteshez szervesen kapcsolódó Holló utca három lakóépületét újítják fel és kialakítanak egy föld alatti parkolóházat is.

A műemléki felújítás során eredeti állapotban állítják vissza az 1902-ben épült Gozsdu-udvar homlokzatát, 120 lakást, 28 kereskedelmi és vendéglátó egységet is kialakítanak. A Holló utcai telkeken további 126 lakás, egy 238 férőhelyes parkolóház, valamint a pinceszinteken 98 férőhelyes parkoló és wellness centrum épül.

A Gozsdu-udvart 2001-ben értékesítették magánbefektetőknek, az Autóker Holding Rt. 2004-ben vásárolta meg a Magyar Ingatlan Kft-től. Az terület a háború előtt a belvárosi kereskedelmi és kulturális élet egyik központja volt. A felújítással - amely a tervek szerint 2006 őszéig tart majd - Budapesten egyedülálló nyitott vásárlóutcát alakítanak ki, kávézókkal, éttermekkel.

A 38 tagból álló Autóker Holding Rt. több épületegyüttest épített az elmúlt években Budapest XIII. kerületében - mint a Cézár Ház, a Kleopátra Ház, a Római Kert -, s folyamatban van legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztési projektje, a mintegy 80 milliárd forintos beruházással megvalósuló, a XIII. kerületi Foka öbölben épülő Marina Part lakónegyedének kialakítása is.

Az Autóker Holding Rt. 3,7 milliárd forintos jegyzett tőkéjének tulajdonosai külföldi magánszemélyek.  • Bérelnék
  • Hírek