Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kiszerveznék Demszky hivatalából az uniós projekteket

2008.04.14. 16:59
Budapest 1,5 éve nem tudja beadni pályázatait Brüsszelnek. 750 millió forint lesz a kórházfelújítási és a közlekedésfejlesztési tervek csiszolgatására.

A Fõpolgármesteri Kabinet elfogadásra javasolja a Fõvárosi Közgyûlésnek azt a városvezetõi elképzelést, hogy a 4-es metró és a csepeli szennyvíztisztító kivételével több mint 20, EU-támogatással finanszírozandó beruházás megvalósítására Projekt Megvalósító Egységet hozzanak létre, közölte a Városháza kommunikációs igazgatója, Nyáry Krisztián az MTI-vel hétfõn.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztési Rt. mintájára létrehozandó szervezet a fõváros vagyonkezelõ társaságának (BFVK) keretein belül jöhetne létre, a megvalósításban érintett cégek (például BKV Zrt., Közterület-fenntartó Zrt.) bevonásával.

Az AAM is ezt tanácsolta

Így több mint 20, összességében 110 milliárd forint értékû, s jórészt EU-forrásból megvalósuló fõvárosi beruházás elõkészítését, bonyolítását szerveznék ki a fõpolgármesteri hivatalból az önkormányzat vagyonkezelõ részvénytársaságához.

Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) fõpolgármester-helyettesek közös elõterjesztésükben független tanácsadók, köztük az AAM Zrt. véleménye alapján megállapítják, hogy a fõpolgármesteri hivatal jelenlegi struktúrája nem támogatja a projekt szervezetek mûködését, és a hivatalban a szükséges szakértelem sincs meg.

A döntés szorgalmazói a településfejlesztés "gumijellegû" törvényi szabályozására hivatkoznak javaslatukban, e körbe ugyanis minden olyan feladat bevonható, amit az önkormányzat annak minõsít. A feladatkiszervezés révén elérnék azt is, hogy közbeszerzések nélkül valósulnának meg a projektek.

Az úgynevezett projektmegvalósító egységek mûködtetéséhez szükséges humán és dologi erõforrásokra a beruházások két százalékát, 2009-tõl évi 750 millió forintot különítenének el. Az MTI által megkérdezett jogi szakértõk több szempontból is aggályosnak tartják a tervezetet. Szerintük például jogszerûen nem kaphat lehetõséget a Budapest Fõváros Vagyonkezelõ Központ Zrt. a közbeszerzések mellõzésére.

2010-re sem lesz semmi

Ezzel a megoldással elkerülhetõ lenne az, hogy további 50 hivatalnokot alkalmazzanak a többletfeladatokhoz, állítja a fõváros vezetése.

Az ellenõrzés a jelenlegi kétszintû helyett háromszintû lenne. A közbeszerzések lebonyolítását továbbra is a Fõpolgármesteri Hivatal végzi. A konstrukció részleteirõl a Fõvárosi Közgyûlés jövõ heti üléséig még tárgyalnak a szakértõk.

Egyebek közt a Budapest Szíve Program, a Mûjégpálya, az Uzsoki és a Tétényi utcai kórház rekonstrukciója, valamint a Szabadság híd és a Margit híd felújítása, a csepeli Gerinc út és több villamosvonal fejlesztése is szerepel az új szervezet feladatai között.

Az erõsítésre azért is szükség lehet, mert a csepeli szennyvíztisztító kivételével a fõváros egyetlen uniós projekt pályázatát sem tudott beadni Brüsszelnek, vagyis uniós forrásból várhatóan semmi sem fog elkészülni a nagy projektek közül 2010-re. A 4-es metró projektje 1,5 éve csúszik, de hasonló a helyzet a többi közlekedésfejlesztési tervvel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?