Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Olcsó bérlakás pesterzsébeti képviselőknek

2005.05.17. 17:33
A Fidesz állítása szerint a rászorulók helyett kerületi képviselők jutottak hozzá néhány olcsó önkormányzati bérlakáshoz a XX. kerületben a szociális ügyekkel foglalkozó bizottság jóváhagyásával. A bérlakásokat egy rendeletmódosítás szerint nem jogtalanul, hanem "kiemelt kerületi érdekből" kapták a képviselők. Jelenleg egy munkacsoport vizsgálja, 1990 óta ki, milyen alapon jutott lakáshoz.

Három pesterzsébeti kerületi képviselő, illetve egy negyedik gyermeke kapott használatba alacsony bérű bérlakásokat a főváros XX. kerületében, jelentette ki a kerület volt polgármestere, a Fidesz kerületi frakciójának vezetője, Perlaki Jenő keddi sajtótájékoztatóján.

A lakások kiutalásáról minden esetben a kerület szociális ügyekkel foglalkozó bizottsága döntött, amely ezekben az esetekben a kerületi lakásrendeletben szereplő "kiemelt kerületi érdekre" hivatkozott.

A Fidesz-frakció állítása szerint az SZDSZ-es Benes Géza, aki korábban a bizottság elnöke is volt, határozatlan időre szóló bérleti lehetőséghez jutott egy önkormányzati ingatlanban még 1999-ben. Az ugyancsak SZDSZ-es Fityik Zoltán egyéves, az MSZP-s Keszthelyi Zoltán hároméves bérleti szerződést köthetett, Scherz Gyulánénak (MSZP) pedig fia jutott alacsony bérű bérlakásokhoz 2004-ben.

A bérleti díjak a szociális bérlakások árfekvésének megfelelően igen alacsonyak, 8-10 ezer forintosak voltak, csupán Keszthelyi Zoltánnak keltett 20-23 ezer forintot fizetnie, de ő ezért egy 135 négyzetméteres lakást bérelhet.

Perlaki elmondása szerint Benes Géza képviselő, miután "új lakásrendeletet csinált", benyújtott kérelmét "korlátlan időre megszavaztatta magának", miközben Scherz Gyuláné fiának rászorultságát "nem vizsgálta" a bizottság. A Fidesz szerint sem a piaci feltételeknek, sem a szociális elveknek nem felelt meg a bérlakás-kiutalás.

Kiemelet kerületi érdek

A fideszes politikus szerint erre azért volt lehetőség, mert 1999-ben megváltoztak az önkormányzati bérlakáshoz jutás szabályai, miután a képviselőtestület úgy módosította a rendeletet, hogy szociális helyzet vizsgálata nélkül, "kiemelt kerületi érdekből" is kiutalható bérlakás.

Ennek a módosításnak a segítségével juthattak bérlakáshoz olyanok, akiket a kerület mindenképpen helyben akart tartani. Ilyen volt például a kerületi rendőrkapitány esete, de így jutottak bérleményhez orvosok és más intézményvezetők is.

Az alpolgármester politikai támadásról beszél

Tisztán politikai támadásnak tartja az ügyet a kerület szocialista alpolgármestere, Komoróczy László, szerinte ugyanis a bérlakásokról szóló döntések nem titokban történtek, ráadásul az egészségügy és szociális bizottságban ellenzéki képviselők is ültek, akiknek ez akkor nem szúrt szemet.

Ettől függetlenül sem tartja aggályosnak a történteket Komoróczy László, aki az Indexnek elmondta, olyan, hogy "szociális bérlakás" nincs a kerületben, csak önkormányzati tulajdonú bérlakások vannak, amiknek ennyi a bérleti díja. Az árak az alpolgármester szerint ráadásul még magasabbak is más kerületek áraihoz képest.

Komoróczy az Indexnek alátámasztotta a szociális bizottság döntését Benes és Fityik képviselők esetében, akik kérelmük beadása idején "válófélben voltak", így rászorulhattak az olcsó bérlakásra.

A Kesztheyi Zoltánnak juttatott 135 négyzetméteres bérlakásról Komoróczy elmondta, bár nagyon olcsónak tűnik a 20-23 ezer forintos bérleti díj egy ekkora lakásnál, az önkormányzatnak három éven keresztül nem sikerült kiadnia, miközben a lakás fenntartását állnia kellett. Már éppen el akarták adni, amikor Keszthelyi jelentkezett, hogy kivenné, mondta el az alpolgármester.

Vizsgálat indult

Az ügyben a kerület testületi ülésén két hónapja szólalt föl Perlaki Jenő, azóta egy külön munkacsoport vizsgálja, hogy 1990 óta ki, milyen alapon jutott önkormányzati bérlakáshoz. A munkacsoport várhatóan két hónap múlva fejezi be munkáját, mondta Komoróczy.

Az alpolgármester végezetül elmondta, tudomása szerint az 1998-ig hivatalban lévő Perlaki Jenő polgármestersége idején is voltak hasonló ügyek, akkor a fideszes képviselő egy közeli munkatársa, "jobb keze", annak gyermeke, sőt élettársa is kapott bérlakást. Komoróczy további részletekbe ugyanakkor nem kívánt belemenni.

Perlaki Jenő erre reagálva az Indexnek elmondta, hogy az a bizonyos "jobb kéz" Lénárd Imre volt, aki mint a kerület Városüzemeltési Rt.-jének igazgatója, tehát mint fontos kerületi intézmény vezetője jutott a lakáshoz.

Arra az alpolgármesteri felvetésre, hogy az egészségügyi és szociális bizottságban ülő fideszes képviselők, miért nem jelezték akkor, hogy problémásnak tartják a bérlakások juttatását, Perlaki úgy fogalmazott: "Azért is oszlatták föl a Fidesz kerületi szekcióját, mert mindenre bólogattak. Most már egy más vezetésű Fidesz dolgozik Pesterzsébeten."

A helyi Fidesz 2004-ben szövetséget kötött az MSZP-vel a "közös kerületi ügy" érdekében, ami az ellenzéki párt vezetésének nem tetszett, ezért Orbán Viktor javasolta a pártszervezet feloszlatását.