Viola
-6 °C
-2 °C

Nem megoldás a parkolási díj emelése?

2004.07.22. 14:48
Budapest városrendészeti bizottságának elnöke szerint a növekedő parkolási díjak ellenére sem csökken a parkoló autósok száma, ennek ellenszerei pedig a mostaninál olcsóbb, külvárosi csomópontoknál található parkolóházak lehetnének.
Szakmai és érdekképviseleti fórumokra van szükség ahhoz, hogy hosszú távra érvényes parkolási rendszert lehessen kialakítani a fővárosban, mondta el az MTI-nek Danielisz Béla a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke. A szocialista politikus megígérte, hogy a bizottság hatáskörébe tartozó szervezetekkel ezt az egyeztetést elvégzi.

Az évek óta fokozatosan emelkedő parkolási díjak és a forgalomcsillapítási intézkedések ellenére sem csökkent, hanem nőtt a belvárosban közlekedő, parkolóhelyet kereső autósok száma, közölte Danielisz Béla.

A politikus szerint a fővárosi önkormányzatnak és a kerületeknek együttesen kellene tenniük a parkolási gondok enyhítéséért. Példaként említette azt, hogy a tömegközlekedési csomópontoknál parkolóházakat, P+R parkolókat kellene létesíteni, illetve egy igazságos zónarendszert kellene kialakítani.

Danielisz megjegyezte, hogy az autósok körében általánossá vált az a gyakorlat, miszerint a szabálytalan parkolásért olcsóbb büntetést, mint parkolási díjat fizetni. Az autósok sérelmezik azt is, hogy a parkolóházak, mélygarázsok díja még ma is igen magas.

A bizottsági elnök szólt arról is, hogy a parkolási kérdéskör újraszabályozásakor rendezni kell a kerékbilincsek használatát is, akár az erről szóló kormányrendelet módosításával. A politikus hangsúlyozta, egyetért azzal, hogy a jövőben olyan szabályozás legyen Budapesten, amely ugyanazon cselekményért nem bünteti kétszer - büntető cédulával és kerékbilinccsel - az autósokat.

Ősszel tárgyalják

A főváros parkolási díjainak tervezett drasztikus emeléséről múlt héten nyilatkozott a főváros egyik illetékese. A díjak a mostani 120-240 forintról 400-800 forintra történő megemelése azonnal politikai vihart kavart, és bár a megszólaló felek látszólag egymással vitatkoznak, a drasztikus díjemelést mindegyik párt cáfolta.

Az ügyben a fővárosi Fidesz részéről nyilatkozó Wintermantel Zsolt és Szálka Miklós kijelentették, szerintük Budapest vezetése csupán bevételszerző forrásnak tekinti a parkolást, és nincs átfogó elképzelése a szükséges reformról. A politikusok felemlegették, hogy Bécsben már most is olcsóbb a parkolás, mint Budapesten.

Az SZDSZ és az MSZP részéről azóta többször is hangsúlyozták, hiba hogy egy előkészítés alatt álló tervezetről kerültek ki információk a sajtóba, a drasztikus áremelést pedig cáfolták.

Konkrét elképzelése ugyanakkor egyik politikai erőnek sincs, csupán javaslatok fogalmazódtak meg eddig. Az ősszel a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő, addigra már az ígéreteket szerint elkészült tervezet az elképzelések szerint a fővárosi parkolás egészét kívánja megreformálni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!