Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Egyelőre nem bénult meg a város

2005.09.22. 10:14
Az egész napra lezárt Andrássy út környékét leszámítva nem alakultak ki óriásdugók a városban a csütörtök reggeli csúcsban, de délután néhány órára több belvárosi utat is lezárnak. A BKV járművei is a szokott rendben járnak.
Bécsben nem tartják
Bécs idén nem vesz részt az autómentes napon, mert "az túl radikális lenne - egy egymilliós nagyvárosban ez nem megy" - indokolta az osztrák főváros döntését a közlekedési tanácsnok, Rudolf Schicker sajtószóvivője.
Nem érzékelhetők nagyobb dugók más munkanapokhoz képest a városban az autómentes nap miatt. Ennek egyik oka az lehet, hogy kevesebben indultak csütörtökön autóval útnak.

Nagyobb fennakadások azért tapasztalhatók Pesten az Andrássy út környékén, a Kiskörúton, illetve a Bajzsy-Zsilinszky úton, valamint a kerülőútnak számító Podmaniczky és Rákóczi úton, de a fennakadásokat részben az útfelújítások okozzák.

A szeptember 22-i felvonulás térképe
A felvonulás térképe
Kattintson a nagyításhoz!
Nem buszra szálltak az autósok

Miközben a Fővinform reggeli helyzetfelmérése szerint csütörtökön némileg kevesebben indultak autóval útnak Budapesten, a BKV nem érzékelt járművein utasszám-növekedést. Feltehetően többen otthon maradtak, vagy biciklire szálltak.

A HavariaPress jelentése szerint a csütörtökön egész napra lezárt Andrássy utat egyelőre nem lepték el a biciklisták, talán mert nem olyan izgalmas körbe-körbe kerekezni a 2,2 kilométeres, kivételesen autómentes útszakaszon.

A tömegközlekedésben nincs fennakadás

A tömegközlekedésben, a reggeli csúcsban szokásos hosszabb várakozásokat leszámítva, nincs fennakadás. A tömegközlekedési cég járművei előtt nincs lezárva az Andrássy út, a buszok és a trolik közlekednek rajta. A BKV felkészült az esetleges járatsűrítésre is, de egyelőre nincs szükség erre, mondta Saliga József fődiszpécser.

Budán a Városmajor környékén, a Szilágyi Erzsébet fasor kifelé vezető sávjaiban, a Krisztina körúton, illetve a Szentendrei úton a Csillaghegynél lehet lassan haladni a dugók miatt, közölta a 6X6 Taxi diszpécserszolgálata.

Este hattól biciklisfelvonulás is kezdődik a városban, ezért pár órára a térképen látható útvonalakat lezárja a rendőrség a motoros forgalom elől.

Szokolyáról a vonat nyert
Mintegy 30 perccel hamarabb értek célba a vonattal utazók az autósoknál, a csütörtöki Autómentes Napon rendezett eljutási versenyen. A környezetvédelmi miniszter és a főpolgármester-helyettes tömegközlekedéssel fél órával hamarabb értek vonattal a fővárosba Szokolyáról, mint az autóval azonos időpontban induló versenytársaik. A verseny célja annak bemutatása volt, hogy az agglomerációból érkező napi ingázó forgalom számára az autóval szemben versenyképes alternatíva a tömegközlekedés.