Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

BKV 2008: Több átszállás, kevesebb járat

2007.11.14. 18:55
Megszűnhet jövőre a 9-es, a 38A és a 130-as busz, megfeleznék a 86-os és a 14-es busz vonalát, eltűnhet a 12-es villamos, derül ki egy, az Index birtokába jutott BKV-s munkaanyagból. Kényelmetlenebb lesz a tömegközlekedés, de állítólag kevesebbe fog kerülni. Mi jöhet még, ha a busz nem?

Fontos, kihasznált járatok megszüntetését tartalmazza az a munkaanyag, amely a BKV 2008-ra tervezett járatritkításait tartalmazza, és amelynek egy része az Index birtokába jutott.

A járatritkításról, átszervezésről és a tarifaemelésről a döntést a főpolgármesteri kabinet hozza meg, a közgyűlés december 20-án dönthet.

Mint arról már beszámoltunk, a BKV a racionalizálás és a megszorítások jegyében 2008-ra összteljesítményének 10 százalékos csökkentését tervezi, amely sajtóértesülések szerint a menetrendi változások mellett 40 járat megszüntetését jelenti.

Az Index birtokában lévő anyag szerint a párhuzamosságok (mármint a BKV szerinti párhuzamosságok) megszüntetése jegyében összesen 32 busz- és villamosjárat szűnhet, rövidülhet meg. A BKV olyan útvonalakon tervez módosításokat, ahol az adott vonal mellett párhuzamosan más tömegközlekedési eszköz is kiszolgálhatja az utasokat.

Így pl. előfordulhat, hogy aki eddig Óbudán BKV-busszal közlekedett, kénytelen lesz Volán-buszt használni, de Rákoskeresztúron a vonat miatt ritkítanának buszjáratot, másutt a villamos miatt szűnnek meg vonalak. Vannak arra utaló jelek is (lásd a keretest), hogy ez csak a tervezett harmada.

A közlekedési cég járatritkítási terveit a gazdaságosabb működés vezérli: éves szinten több milliárd forintot kell megspórolnia ugyanis a cégnek.

Demszky: 6 milliárdot kell spórolni a járatokon

A 2008-as nullszaldó eléréséhez még 6 milliárd forintot kell spórolnia a járatritkítással a tömegközlekedési cégnek, mondta Demszky Gábor az Infó rádióban. Demszky kijelentette, a BKV-s javaslat nem lehet diktátum, a BKV javaslatait a tarifaemelésről és a járatátszervezésről a főváros illetékesei és más szakértők is, így a műszaki egyetem, és a civilek (VEKE) számára is elfogadhatónak kell lennie. A főpolgármester szavaiból (párhuzamosságok megszűntetésének emlegetése, a kötöttpályás közlekedés méltatása, a mérsékelt jegyáremelés) egyébként úgy tűnt, mérsékelt jegyáremelés mellett jelentős járatritkítás lehet jövőre.

A terveket látva azonban felmerül a kérdés, a vonalanként, éves szinten jelentkező néhány tízmillió forintos megtakarításért cserébe érdemes-e fizető utasokat elveszteni (vagyis autóba ültetni), illetve a budapesti tömegközlekedést még kényelmetlenebbé tenni: az úgynevezett párhuzamosságok erőltetett megszüntetése ugyanis a legtöbb esetben plusz egy átszállással hosszabbítja meg a menetidőt.

Kőbányai út

Az anyag szerint megszűnne a Deák tér és a Kőbánya között közlekedő, egyébként kihasználtnak tűnő 9-es busz és a Kőbányát Pestszentlőrinccel összekötő 17-es busz, mert ott van helyette a 28-as villamos.

Így, aki eddig átszállás nélkül érte el a Belvárost, a Blahán kell majd átszállnia, arról nem is beszélve, hogy a 28-as villamos pályájának leromlott állapota miatt meglehetősen lassú a villamos. Visszavágnák továbbá a 37-es villamost 2 megállóval a Sörgyárig, a 28-ast viszont sűrítenék. A Blikk információi szerint felmerült az is, hogy a piros 7-es és 173-as járatok megszűnnének, vagy hétvégén nem közlekednének.

Óbuda

A III. kerületi tömegközlekedőket érhetik a legkellemetlenebb meglepetések: olyan sűrűn járó, általában zsúfolt buszvonalak tűnnének el, mint a 106-os, illetve rövidülnének meg, mint a 86-os, a 18-as busz, de összevonnák a 6-ost és a 60-as járatot is, jóllehet Óbuda más-más részét tárja fel.

A 86-os csak a Batthyány térig járna, vagyis aki a budai oldalon az észak-déli tengely mentén utazott, át kell szállnia a 19-es vagy 41-es villamosra. A buszvonalat északon a Bogdáni úti végállomás helyett a Római úti lakótelepig hosszabbítanák meg, cserébe viszont megszűnne az Árpád hídtól idáig közlekedő 106-os.

Dél-Buda

Helyi járattá degradálódik a 14-es és 114-es busz. Az eddig Budatétényről a Fehérvári úton a Kosztolányi Dezső térig közlekedő járatok csak a tétényi Camponáig járnának. Eggyel kevesebb buszjárat, amely utasait a 4-es metróra szállítaná (Tétényi út). A város felé utazóknak a Camponától maradna a Budafoki úton közlekedő 3-as busz.

Budakeszi

A "menetrendek összehangolása" (magyarán a ritkítás) szerepel a Budakeszi úton (Budapest egyik legforgalmasabb útvonalán) közlekedő 22-es és 22-es gyors buszjáratok átszervezésénél. Hasonló átszervezés lehet a soroksári 66-os és 66-os gyors esetében is. A Blikk keddi információi szerint a gyors 56-is busz is megszűnne, mivel pár utcával arrébb, párhuzamosan közlekedik az 56-os villamos.

Csepel

Budapest egyik leglesajnáltabb kerületének, ahol olykor leszázalékolt csotrogányokat közlekedtetnek, a tervek szerint meg kell válnia a Lakihegy és a csepeli központ, a Szent Imre tér között közlekedő 38A jelzésű busztól. A BKV itt is fizető utas elvesztésével számol.

A reggeli torlódások miatt a tömegközlekedők számára meglehetősen mostoha közlekedéssel bíró XVII. kerületen spórolna a BKV. Úgy tudjuk, a 61-es gyors, a 97-es és 297-es buszok "menetrendi hangolása" valójában ritkítást jelent. A fizető utasok elvesztését itt az okozná, hogy az utasok egy részét vonatra kényszerítenék.

Újpalota, Újpest

A XV. kerület sem ússza meg, itt a 130-as buszt szüntetnék meg, mondván a 80-as trolibusz párhuzamos járat, kiváltja a 130-as utasait. Ez azonban csak felerészben igaz: a 80-as troli a Fogarasi úton csak a Rákos patakig közlekedik, míg a 130-as kimegy egészen Újpalotáig. Az újpalotaiak egy részének plusz egy átszállással kell kalkulálniuk.

Csak Újpest központig járna a 104-es busz is, nem menne el a Cérnagyárig: a kieső vonalszakasz pótlását a Volánbuszra (!) bíznák, ahogy az óbudai 18-as és a csepeli 38A esetében is. Azonban ezeket a buszokat nem lehet majd budapesti BKV-jeggyel és normál bérlettel használni, ráadásul a Volán-buszok - éppen a városba vezető utak kiszámíthatatlan és zsúfolt forgalma miatt nem olyan pontos menetrenddel közlekednek, mint a BKV buszai (kiszámíthatatlanabbak), vagy nincs is rendes csatlakozásuk. A 104-es busz ugyanis az Újpest központig jár, a Volánbuszok egy része viszont csak a Városkapuig: aki tehát átszállna, vagy gyalogol 5 percet, vagy egy megállóra átszáll a 96-os buszra.

Zugló

Nem marad meg a 32-es busz sem teljes hosszában: az Árpád hidat és az Örs vezér terét a Nagy Lajos király útján összekötő járat csak a Bosnyák térig közlekedne, onnan a 3-as villamos venné át a szerepet.

Miközben a BKV a 120 éves nosztalgiavillamost ünnepli, megszűnteti tervezi az egyik legrégebbi vonalat, a rákospalotai 12-es villamost.

Sok kicsi sokra megy?

A munkaanyag néhány esetben számol a járatritkítás hatásaival is: a rákospalotai-újpesti 104-es busz megrövidítése pl. amellett, hogy fizető utas elvesztésével jár, éves szinten csak 20 millió forint spórolást jelentene a cégnek, de úgy tűnik, a többi átszervezés, megszűntetés is 5-20 millió forintos éves spórolást jelent, vagyis nehéz elképzelni, hogyan képes majd a cég több milliárdot megtakarítani a járatriktítással.

A BKV és a főváros egyelőre semmilyen, a tervezett járatritkításról, átszervezésről szóló információt nem kommentált.