Hedvig
6 °C
15 °C

Húszmilliárdba kerülhet a BKV új tarifarendszere

2004.12.09. 14:53
A csippel ellátott bérlettel és jeggyel csak annyi megállóért kell fizetni, amennyit az utas megtett. A Londonban, Tokióban, Moszkvában, Portóban már működő rendszer kiépítése egyelőre nem kerül a BKV-nak semmibe, a finanszírozónak 10-15 év alatt kell visszafizetnie a költségeket.
Mint arról korábban beszámoltunk, 2007-re teljesen átalakul a BKV tarifarendszere, a metrók és a HÉV vonalain kapukon keresztül lehet majd az állomásra jutni, az utazásért pedig pontosan annyit kell majd fizetni, ahány megállót megtett az utas.

A BKV részletekben fizet

#alt#
Tekintse meg képeinket!
"Az utasok számára kényelmesebb lesz az utazás, és többen fogják használni a tömegközlekedést" - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester a BKV Rt. Elektra (Electronic Transport System) nevű új tarfiarendszerének sajtótájékoztatóján, ahol Aba Botond, a közlekedési társaság vezérigazgatója ismertette a projekt részleteit.

Aba Botond az Elektra rendszeréről elmondta, a 15-20 milliárd forintos beruházás az úgynevezett BOT (Build, Operate and Transfer - Megépít, működtet és átad) projekt keretében valósul meg.

Eszerint a beruházás költségeit egy közbeszerzési pályázaton nyertes vállakozó állja, amely 10-15 évig működteti is a rendszert. Ez idő alatt a BKV az üzemeltetési díjon felül, a beruházás költségeit és annak kamatait kifizeti a vállalkozónak, ami végül a tulajdonosi jogokat átadja a BKV-nak.

A vezérigazgató elmondta, az Elektra rendszer Magyarország eddigi legnagyobb BOT-projektje lesz. A modellt sikeresen alkalmazták többek között Londonban, ahol az egyes metrószerelvényeknek más-más tulajdonosa van, a közlekedési vállalat felügyeli a működést. A budapesti Elektra projektre a közbeszerzési pályázatot 2005 tavaszán írják ki.

Nem lesz drágább

Aba elmondása szerint a teljesítményalapú elektronikus jegy- és bérletrendszerrel nem lesz drágább azok számára az utazás, akik hosszabb távolságokat tesznek meg (Jelenleg Kispesttől Újpestig 145 forintba kerül a 3-as metróra a jegy, de ennyit fizetünk akkor is, ha már a Nagyvárad téren leszállunk.). Az ilyen esetekre felkészülve lesz egy maximum érték, aminél az utazás díja nem lehet több.

#alt#
Klikk a képre!
A metró és a HÉV vonalain megjelenő kapus rendszert először a kisföldalattiban vezetik be 2006 januárjában. A csipekkel ellátott bérletek és jegyek ekkortól kezdve állnak forgalomba, de még nem teljesítményalapú tarifákkal. Ha a rendszer működik, a teljesen felújított 2-es metró, majd a 3-as következik, ahol az utasnak csak annyit kell fizetnie, ahány megállót megtett.

A HÉV-vonalain csak a nagyobb állomásoknál lesznek kapuk. A HÉV után a villamosokon vezetik be a csipkártyát, majd a buszok következnek. Aba elmondása szerint a 4-6-os villamoson elképzelhető, hogy a jármű belsejébe egy az ajtónál lévő elektronikus kapun keresztül kell felszállni, ami csipogni fog, ha az illetőnek nincs jegye, bérlete.

Több ellenőr

Az egyelőre nem tisztázott, az új bérletekért külön kell-e majd fizetni az utasoknak, de előállítását gravírozással és fotózással együtt - a BKV ígérete szerint - hat perc alatt elkészítik a metró jegyirodáiban.

A BKV azt reméli, az új rendszerrel nő az utasok száma, és sok autós áttér majd az így igazságosabb díjazásúvá váló tömegközlekedésre. A bliccelők száma a jelenlegi 12-ről hat százalékra csökkenhet. A jelenlegi 450-ről 500 fősre növelt ellenőrgárda pedig a bliccelők ellen hatékony kapuk miatt a felszíni közlekedés ellenőrzésére tud majd összpontosítani.