Szigorítja az ellenőrök vizsgálatát a BKV

2009.02.16. 20:35 Módosítva: 2009.02.16. 20:37
Szigorúbb lesz ezentúl a BKV-ellenőrökre vonatkozó felvételi követelmény és a munkájukat is jobban vizsgálja a társaság, közölte Kiricsi Karola, a közlekedési cég szóvivője hétfőn. A szóvivő elmondta, hogy a szabálytalan munkavégzés miatt szombaton őrizetbe vett négy ellenőr miatt szigorít a cég például a felvételi követelményeken.

Az ellenőrnek jelentkezők eddig középfokú végzettséggel, erkölcsi bizonyítvánnyal és pszichológiai alkalmassággal kellett, hogy rendelkezzenek. "Mostantól szigorúbban átvilágítjuk a jelentkezőket" - mondta Kiricsi Karola. A jegyellenőröket ezentúl külső próbavásárlókkal is ellenőrzik, tette hozzá a szóvivő.

A cégnél 406 ellenőr teljesít szolgálatot, akik évente mintegy húszmillió utast ellenőriznek. Évente négy-öt, a szombatihoz hasonló eset fordul elő a cégnél, mondta Kiricsi Karola. "A BKV az utasok érdekeit szem előtt tartva és a 12 ezer tisztességes munkavállaló jó hírének védelme érdekében elhatárolódik az ilyen esetektől" - hangsúlyozta a szóvivő.

Kiricsi Karola a szombati esettel kapcsolatban elmondta, hogy az őrizetbe vett ellenőröket még nem bocsátották el a cégtől, azzal meg kell várni a rendőrségi vizsgálat végét. Ha bármelyikük vétkessége beigazolódik, annak a társaság azonnal megszünteti a munkaviszonyát.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés miatt indított eljárást négy BKV-ellenőr ellen, akiket szombaton vettek őrizetbe. A rendőrségi tájékoztatás szerint a gyanúsítottak a jegy és bérlet nélkül utazó emberektől készpénzt fogadtak el azért, hogy eltekintsenek a bírság kiszabásától.