Tüzérségi aknagránátokat robbantottak a Nyugatinál

2009.02.18. 11:45 Módosítva: 2009.02.18. 17:19
Kilenc darab II. világháborús tüzerségi gránátot találtak egy építkezésen, kettőt felrobbantottak délután, a többit elvitték. Két órás lezárás után ismét megindult a forgaloma Nagykörúton.

II. világháborús tüzérségi aknagránátokat és egy kézigránátot találtak a Nyugati Pályaudvarnál, egy építkezésen. A rendőrök a Podmaniczky utca és a Nyugati tér közötti három házból a lakókat kitelepítették, a körút forgalmát pedig leállították, erre a szakaszra a gyalogosok sem mehetnek, a boltok bezártak. A lakók a Lovag Utcai Általános Iskolába bemehetnek, ott várhatják meg a zárás végét.

Délután négykor kettő gránátot felrobbantottak, a többit elszállították. A forgalmi zárat feloldották, a kitelepített lakók hazamehettek otthonaikba.

Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese közleményben tudatta, hogy a Nyugati pályaudvaron délután 4 órakor oldották fel a közlekedési korlátozásokat, így ismét tudja valamennyi vágányon fogadni és indítani a vonatokat a pályaudvar. A menetrendszerű vonatközlekedés csak a késő esti órákra áll vissza, addig is 10-20 perc késésre és néhány elővárosi vonat elmaradásra kell számítaniuk az utasoknak.

A Honvédelmi minisztérium szóvivője szerint a pályaudvar mögötti építkezésen talált gránát miatt 13 órától 300 méteres sugarú körben lezárták és kiürítették a környéket. Azaz, teljes szélességében lezárták a Teréz körút Nyugati előtti szakaszát, leáll a 4-6-os villamos, az autós- és a gyalogosforgalmat is leállítják. Korlátozzák a Nyugati Pályaudvar forgalmát is.

A lezárás és a kiürítés több lakótömböt is érintett. A zárás nem érintiette a metró és a Váci út forgalmát, a Nyugati felüljáró is járható volt.

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője elmondta, hogy a lezárás után átszervezték a pályaudvar forgalmát. A Mávinform tájékoztatása szerint a pályaudvar forgalmát 14 óra 10 perctől korlátozták.

A vonatközlekedés korlátozása miatt a Cegléd és Lajosmizse felől érkező elővárosi vonatok, csak Kőbánya-Kispestig közlekedtek és onnan is indultak. A nagyobb torlódások elkerülése érdekében a Budapest-Nyugati–Veresegyház–Vác felől érkező és induló vonatok csak Rákospalota-Újpestig közlekedtek és onnan indultak.

Összesen kilenc tüzérségi gránátot találtak - hét 75 milliméterest, egy 82 milliméterest és egy 203 milliméterest. Ez utóbbi már kifejezetten erősnek számít.

A múlt héten egy 105 milliméteres aknagránát miatt kétszáz méteres körzetben kellett kiüríteni a budai alsórakpartot a Margit-híd és a Komjádi uszoda között.