Rossz a levegő Budapesten

2009.03.04. 21:59 Módosítva: 2009.03.04. 22:37
A gyermekek, időskorúak légzőszervi, szív és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a forgalmas területeket - javasolja a fővárosiaknak a környezetvédelmi tárca. A szálló por és nitrogén-dioxid szennyezi Budapestet. Az időjárás javíthat a helyzeten.

A 12 fővárosi mérőállásból tíznél az egészségügyi határérték felett volt szerdán a szálló por mennyisége, csak a pesthidegkúti és a XV. kerületi Kőrakás parki állomásoknál maradt határértéken belül a mutató. A többinél is rosszabb volt a helyzet viszont a Nagytétényi úton és a XVIII. kerületben a Gilice térnél. A Széna téren pedig, ahol a szálló por is magas volt, a nitrogén-dioxid szennyezettség is meghaladta az egészségügyi határértéket - derül ki a KVVM honlapjáról.

A magas szálló por köhögést, enyhe légzési tünetek okozhatott; az idősek, a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai kis mértékben erősödhettek.

A KVVM azt javasolja, hogy az érzékeny és beteg emberek lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn és kerüljék a megerőltető testmozgást.

Csütörtökön az esős, szeles időjárás javíthatja a budapesti levegő minőségét. Legutóbb egy hete került a kifogásolt kategóriába a fővárosi levegő. Ez a négy kategória közül (elfogadható, kifogásolt, egészségtelen, veszélyes) az enyhébb, igaz akkor három napig is ebben a tartományban állt műszerek mutatója.