Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Hétvégenként szemét lepi a parkokat

2009.04.07. 19:11

Mintegy 3,5 milliárd forintra lenne szüksége a Főkertnek ahhoz, hogy tisztán tartsa Budapest 6 millió négyzetméternyi zöldterületét, ám a főváros csak 1,4 milliárdot ad. Így a parkok hétvégi takarítására végképp nem telik, ugyanis ebben az időszakban kétszeres bér jár a munkásoknak.

A fővárosi önkormányzat idei költségvetésének elfogadásáig nincs pénze a Főkert Zrt.-nek arra, hogy a közparkokban hétvégén is tisztaság és rend legyen, jelentette ki Kocsis László. A vezérigazgató szerint az általuk kezelt 6 millió négyzetméternyi zöldterület (338 helyszín) gondozására évente 3,5 milliárd forintra lenne szükség. A nonprofit társaság működéséhez azonban az önkormányzat évek óta egyre kevesebb pénzt ad.

A 2006-os 1,6 milliárdhoz képest tavaly már csak 1,4 milliárdot kaptak, s információik szerint idén is több mint 200 millió forinttal kevesebb pénzre számíthatnak. Reálértéken így 100 milliókkal csökken a cég rendelkezésére álló pénz, miközben a gazdasági válság miatt várhatóan egyre többek számára csak a fővárosi parkok zöldterülete jelent majd felüdülést.

Például ahhoz, hogy a Margitszigeten a hétvégén is takarítani tudjon a Főkert, mintegy egymillió forint kellene, a minimálisan szükséges 15 ember bérköltségére. Hétvégenként ugyanis dupla munkabért kell fizetniük. Mivel erre nincs pénz, péntektől hétfőig nem szedik össze a szemetet a parkokban. A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy néhány éve kerültek át hozzájuk a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től a parkok, így a Margitsziget takarítása is. Az erre a célra fordított pénzt azonban nem kapták meg, az maradt a közterület-fenntartóknál.

A cégvezető rámutatott, hogy a parkok fenntartására azért is kell folyamatosan többet költeni, mert egyre növekszik az ott tartózkodó, illetve egyre inkább életvitelszerűen ott élő hajléktalanok száma. Gond az is, hogy amikor jó időben egy hétvégén 35 ezren is felkeresik például a Margitszigetet, ezerszámra dobják el az emberek az úgynevezett pillepalackokat. Az italokat ugyanis ma már nem korsóban vagy pohárban árusítják. Valamelyest segítene a jelenlegi helyzeten, ha az emberek a kiürült palackokat összelapítva dobnák a gyűjtőedénybe.