Oldtimerfővárossá növi ki magát Budapest

2009.04.18. 10:58

Ötvenéves születésnapját ünnepli Mr. Bean autója, kétszer ennyi idős az Audi. A Vasúttörténeti Parkban kétszáz sokat látott autó és motor pompázik három napig.

Nem panaszkodhatnak a felújított, restaurált öreg autók szerelmesei: az utóbbi időben kis túlzással egymást érik Budapesten a különféle oldtimer rendezvények, így hirtelen az őszi, SYMA-csarnokbeli Oldtimer Show, a nyári Budapest Classic Grand Prix verseny, az Oldtimer Szuperkupa, a közlekedési múzeum tematikus kiállításai (Ikarus, szovjet autók) és a most harmadjára megrendezett Oldtimer Expo említhető többek között egy lapon. A Totalcar beszámolója az Oldtimer Expóról >>>

Aki a hétvégén - azaz április 17. és 19. között - kilátogat a Vasúttörténeti Parkba, az ötezer négyzetméternyi fedett és szabadtéri kiállítóterületen kétszáz oldtimer autót, motort csodálhat meg a III. Oldtimer Expón. Ami igazán szép, hogy a kiállított autók, buszok, motorok, kerékpárok, teherautók és korhű mentőautók többségét eddig még nem mutatták be hasonló rendezvényen.

Képek a kiállításról

Az Orient Csarnokban, azaz a körfűtőház különleges megvilágítású, impozáns tetőszerkezetű, gyűrűalakú épületében több születésnapot is megünnepelnek. Például külön szekcióval eleveníti fel történelmét a százéves Audi: az ingolstadti múzeum jónéhány ritkaságot küldött a kiállításra, a németek főként a rallyautókból készültek, így például egy legendés Audi S1 Quattro is megtekinthető.

Fel lehet köszönteni a Citroënt is, mivel a francia autóipar úttörője, André Citroën éppen 90 éve, 1919-ben lépett be az autópiacra. Az expón kiállított Citroën Traction Avant típus idén 75 éves, rá is lehet koccintani.

Klikk a képre!

A kiállítás fő ünnepeltje azonban egy szerénységében is nagyszerű, méreteit meghazudtolóan óriási kisautó, az ötvenéves Mini. Az autóipari sors különös fintora, hogy a takarékos családi kisautót az ötvenes évesk olajválsága szülte és félszázados születésnapját egy újabb gazdasági világválásgban üli.

Az angol BMC (British Motor Corporation) főkonstruktőre, Alexander Arnold Constantin Issigonis vállban kicsit szűk alkotását lényegi külső változtatás nélkül 1959-től egészen 2000. október 4-ig gyártották. Az Mini 50 éves evolúciója alatt, az 500 darabos, 2001-es utószériával együtt összesen 5 378 776 darab klasszikus Mini készült. Ebből a kisautótömegből huszonnégyet állítottak ki a különteremben, látható többek között a többszörös Monte Carlo Rally győztes Mini, favázas mini, terepjáró Mini és Mr Bean nevével fémjelzett Mini is.

Minik minden mennyiségben

Az Oldtimer Expón három autót is összeszerelnek a műszaki dolgok iránt behatóbban is érdeklődő látogatók kedvéért, így 5362 darabból egy igen ritka, 1071 köbcentis Cooper S Minit is összelegóznak. Ennek az autónak nem csak a típusa különleges, a színe is: fiesztasárga, vagyis haloványsárgás, okkeres árnyalata annyira rondának találtatott, hogy mindössze 540 darab készült belőle, mielőtt az érdektelenség miatt kukázták a színt. A Mini Club Hungary standján nemzetközi szerelőbrigád rak össze egy 1964-ben készült példányt. (Ezen kívül még egy Jaguar E-Type és egy Citroën Kacsa összeszerelését is végig lehet izgulni.)

Az Oldtimer Expo pénteken szombaton reggel kilenctől este tizenegyig, vasárnap reggel kilenctől este hatig várja a vendégeket a Magyar Vasúttörténeti Parkban (1142 Budapest, Tatai út 95.), a felnőtt belépő 1800 Ft, 12 éves korig 900 Ft, négy év alatti veteránrajongóknak ingyenes a belépés.