Olivér
4 °C
8 °C

Jól vannak a Kossuth téren összefogdosott libák

2009.04.20. 15:57
A Parlamentnél demonstráló 42 szárnyas most a sintértelepen vár örökbefogadókra.

A Fővárosi Közterület-felügyelet jogszerűen járt el a Kossuth téren szabadon engedett 42 liba befogásánál, áll a Fővárosi Közterület-felügyelet közleményében. A szárnyasok most az Illatos úti sintértelepen várnak örökbefogadókra, még fürdőt is kialakítottak nekik.

A közlemény szerint az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (Ávt) 2.§ i) pontja alapján a gyűjtötték be a szárnyasokat.

A közterület-felügyelők szerint az, hogy az állatokat a cselekmény elkövetői kitették, egyértelműen arra utal, hogy azok tulajdonlásáról – ha jogszerűtlen módon is – lemondtak, így a libák gazdátlanná válásának ténye már a helyszínen egyértelműen megállapítható volt.

A közleméyn beszámol arról is, hogy az Illatos úti gyepmesteri telepen elhelyezett libák kiválóan érzik magukat tágas kifutójukban, fürdőt alakítottak ki részükre, hogy minél otthonosabban érezzék magukat, addig is, amíg a hatóságok döntenek a sorsuk felől.

A telepen több állatorvos dolgozik, így állandó orvosi felügyeletet biztosítanak részükre, gondoskodnak továbbá a számukra megfelelő élelemről is. Az állatok további sorsa (esetleges örökbefogadás, menhelyen történő elhelyezés) az állategészségügyi hatóság döntésétől függ.

Az intézkedés alapját az teremtette meg, hogy a "települési önkormányzat jegyzőjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreiről szóló 245/1998.(XII.31.) Kormányrendelet 3. § értelmében, ha a jegyző az Átv. 6-8. §-aiban meghatározott rendelkezések megsértését észleli, illetve ezek megsértése miatt hozzá bejelentés érkezik, köteles haladéktalanul eljárni, illetve az illetékes hatóság intézkedését kezdeményezheti."

Továbbá, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 8. § (1) bekezdés alapján a felügyelő köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak tudomására, amely a feladatkörébe tartozó ügyben beavatkozást tesz szükségessé, áll a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?