40 milliós búcsú a jegyzőtől Zuglóban

2009.05.22. 12:46 Módosítva: 2009.05.22. 13:00

Mintegy 40 millió forintjába került a zuglói jegyző felmentése önkormányzatnak, mondta az Indexnek Rátonyi Gábor fideszes politikus, korábbi polgármester. Weinek Leonárd jelenlegi polgármester szerint a jegyzőt korábban eljárásjogi hibát elkövetve bocsájtotta el az önkormányzat, majd miután visszahelyezte őt állásába a bíróság, a testület tőle várta el, hogy bocsássa el újra a szakembert.

Rátonyi elmondása szerint Weinek Leonárd SZDSZ-es polgármester és Szikora Zsolt, az önkormányzat jegyzője közös megegyezéssel szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyt 2007. áprilisában úgy, hogy a polgármester december 31-ig felmentette a munkavégzés alól a jegyzőt a teljes fizetés meghagyásával, mintegy 7 millió forintot fordítva erre a költségvetésből. Mindezt a 29 milliós jutalom kifizetése mellett, ajándékba adva egy laptopot, szótárgépet és diktafont is.

A fideszes politikus szerint a felmentés után Weinek Leonárd még azon a nyáron szakmai tanulmányútra küldte Szikorát Izraelbe,Írországba és Kínába 1,3 millió forint értékben. Az akkori megállapodás szerint mindkét fél „egymás tevékenységét elismeri, és megköszöni,de annak tartalmáról nem nyilatkozik”.

Rátonyi elmondta, hogy az adatokhoz egy ombudsmani állásfoglalás nyomán jutott hozzá, a polgármester és a jegyző megállapodását ugyanis senki sem látta, a képviselő-testület tagjai a jegyző munkaviszonyának megszüntetését úgy hagyták jóvá, hogy a távozás feltételeit magába foglaló mellékletet nem látták.

Mivel a polgármester a nála érdeklődő HVG-nek sem nyújtott betekintést az iratokba, a lap az adatvédelmi biztoshoz fordult az ügyben. Az ombudsmani állásfoglalás közérdekűnek minősítette a volt jegyzővel kötött megállapodás részleteit.

Az Index megkereste az ügyben Weinek Leonárdot, aki elmondta, hogy Zugló egykori jegyzőjét korábban a döntően a mostani képviselőkből álló testület egyszer már elküldte állásából. Azonban eljárásjogi hibát követtek el, ezért a Munkaügyi Bíróság visszahelyezte a jegyző urat munkakörébe.A 2006-os választásokat követően Weinek Leonárd polgármestertől várta el a testület, hogy bocsássa el a jegyzőt.

Weinek közölte: miután látta, hogy a testület és a jegyző között végképp ellehetetlenült az együttműködés, előkészíttette a jegyző munkaviszonyának megszüntetéséről szóló megállapodást. Ennek tartalmát minden frakcióvezető is megismerhette az e célból összehívott egyeztetésen, majd mindezek ismeretében a testület el is fogadta azt. Weinek Leonárd az üggyel kapcsolatos jegyzőkönyvi adatokat kész volt kiadni a nyilvánosságnak, amennyiben ezzel nem sérültek személyiségi jogok.

A polgármesteri hivatal jogi álláspontjában figyelmeztetett arra, hogy a volt jegyző személyiségi jogai sérülnek, ha a perben születendő jogerős döntés előtt – az erre vonatkozó adatokat a polgármester kiadná, ezért nem tehette közzé Weinek Leonárd a szóban forgó szerződés felmondásával kapcsolatos információkat, áll a válaszban. Deák Erzsébet jelenlegi jegyző írásban hívta fel Rátonyi Gábor figyelmét, hogy képviselőként bármikor betekinthet ebbe a dokumentumba is, de közzé nem teheti. Azonban a volt polgármester ezt mégis megtette.

A polgármester szerint Rátonyi Gábor támadásai azóta váltak gyakorivá, amióta a városközponttal kapcsolatos belső viták kiéleződtek. A május 15-i, szakértőkkel foglalkozó cikkel kapcsolatban Weinek Leonárd megjegyezte, Rátonyinak is érdemes lett volna több jogásszal és szakértővel konzultálnia, mert így talán nem kötött volna a kerület olyan előnytelen szerződéseket mint például a Bosnyák téri városközponttal kapcsolatban, amelyeknek megoldása a jelenlegi vezetés feladata.

Vagy például a taxihasználattal kapcsolatban Weinek megjegyezte, Zugló ma is szinte ugyanannyit költ gépkocsi-használatra vagy taxiszolgáltatásra, mint az előző ciklusban. A kialakult gyakorlat szerint a szállítási szolgáltatásokat a polgármester csak engedélyezi, de a taxikat indokolt esetekben egy jóval szélesebb kör használja (a hivatal dolgozói, vagy a zuglói mozgássérültek egyesületének tagjai). Rátonyi Gábor figyelmét egyébként az is elkerülte, hogy amellett, hogy az önkormányzat 2008-ban alig 4 millió Ft értékű taxi szolgáltatást vett igénybe, addig regnálása idején 2003-ban több, mint 4,5 millió forintot költöttek el taxicsekkekre.