Bebújt a Duna alá az északi fúrópajzs a Gellért térnél

2009.07.06. 16:52

Elindult a Szent Gellért térről a Duna alá a 4-es metró északi fúrópajzsa is, miután a déli a múlt héten elérte a Fővám teret, közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság hétfőn. A folyó alatti sajátos talajviszonyokra készülve a szakemberek egy speciális berendezést is bevetnek, amely lehetővé teszi az agyag beragadása esetén a marótárcsa szinte azonnali megtisztítását, olvasható a közleményben.

A déli fúrópajzs június közepén elakadt a Duna alatt, mert az addigitól eltérő szerkezetű agyag beleragadt a marótárcsába és a szakembereknek egy hétig tartott, amíg keszonnyomás alatt megtisztították. Az új technológiának köszönhetően egy hasonló problémát két-három nap alatt orvosolni tudnak,olvasható a közleményben.

A déli pajzs összesen hat hetet dolgozott a Duna alatt, és június 29-én érte el a pesti oldalt, várhatóan északi párjának is ennyi időre lesz szüksége ahhoz, hogy a folyó alatti 300 méteres távolságot megtegye. Ezzel párhuzamosan zajlik a Fővám téri állomáson a déli pajzs karbantartása és felkészítése is, így a tervek szerint még az északi pajzs pesti oldalra érkezése előtt elindulhat majd a Kálvin tér felé.