37 társasház lakói vacognak gáz nélkül

2009.10.14. 19:21

Nyomáspróba során derült ki, hogy 37 budapesti társasház gázvezetékei eresztenek, így elzárták azokat. Több száz lakó maradt fűtés nélkül, és sokan a villanyon melegítik a vizet, vagy a szomszédban mosdanak. Akad olyan ház, ahol csak pénteken lesz gáz.

Több százan maradtak fűtés nélkül a fővárosban, mert társasházukban szivárog a gáz a régi vezetékből. A problémára akkor derült fény, amikor az utcában kicserélték a vezetékeket, és nyomáspróbát tartottak, számolt be az RTL Híradója.

Összesen 37 társasház maradt gáz nélkül, akad olyan, csak pénteken lesz gáz, ott 18 fokot mutat a hőmérő. Így a lakók kénytelenek máshol fürdeni, vagy melegítik a villanyon a vizet, úgy mosakodnak.

A gázművek még márciusban az összes olyan közös képviselőt értesítette, ahol a társasházak közelében kicserélik a csöveket. Számíthattak rá, hogy a ház vezetékeit is ellenőrizik. Ha pedig azok szivárognak, a gázművek nem tehet mást, mint elzárja a gázt. „A szivárgó gáz veszélyes lehet, ha valaki bemegy egy cigarettával, vagy van egy zárlatos kapcsoló” - mondta Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Gázművek igazgatója.

A csőcsere sokba kerül, a gázművek ezért tizenhárom kerülettel megállapodott: egy-egy milliót adnak az önkormányzatoknak, hogy így támogassák a társasházakat a munkában.