Judit
2 °C
7 °C

Marok-GPS gyalogosoknak 50 millióért

2009.11.18. 13:12

A Topolisz Kft. nyerte 50 millió forintos ajánlatával azt a pályázatot, amit gyalogos navigációs rendszer kiépítésére írt ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

A pályázat a gyalogos közlekedés támogatása navigációs rendszerrel (közlekedésükben korlátozott úthasználók akadálymentes közlekedésének elősegítése), gyalogos-közösségi közlekedés összekapcsolása névre hallgatott pontosan.

A nyertes ajánlatot a rendszer kiépítésére a Topolisz Térinformatikai Stúdió Kft. nyerte, 50 millió forintért. A cég készítette és üzemelteti az útvonalterv.hu című népszerű magyarországi útvonaltervező oldalt, valamint a BKV internetes oldalán az útvonalkeresőt.

A projektről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a budapesti gyalogosokat segítheti különböző platformokon, például interneten, mobiltelefonon, pda-n az eljutásban egy adott címtől egy másik címre. A gyalogos útvonal tartalmazza majd várhatóan a tömegközlekedési lehetőségeket is.

Külön figyelemmel lesznek a szoftver tervezésénél a mozgáskorlátozottakra is. A nekik szóló ajánlat csak olyan lehetőségeket tüntet fel, ahol akadálymentesen közlekedhetnek. Az FKF december 18, a feladat befejezési határideje után ad részletesebb információkat.

A Google térképein az autós útvonaltervezés mellett körülbelül egy éve elérhető a gyalogos és tömegközlekedési útvonaltervező is, ami Németországban, az Egyesült Államokban remekül működik is. A hazai rendszer kipróbálásánál azonban kiderült, hogy az még mindig tesztverzióban van. Külön figyelmeztetnek, hogy a használó legyen óvatos, lehetséges, hogy az ajánlott budapesti útvonal egyes szakaszain nincs járda. Tömegközlekedési opció is van, de egyelőre használhatatlan.

A GPS-alapú gyalogos navigáció nem teljesen új ötlet. A Nokia körülbelül egy éve kezdte kínálni a GPS-képes készülékek használóinak az egyhetes, ingyenes navigációs licencet, amivel Magyarországon tesztelni lehetett a mobiltelefonodba épített navigációs technikát. A szolgáltatást fizetőssé alakítanák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?