Rengeteget késnek a buszok

2009.12.21. 06:50 Módosítva: 2009.12.21. 13:34

R eggel hétre már háromszázötven BKV-busz romlott el a fagy miatt. A fővárosi Közterület-Fenntartó (FKF) Zrt. a főutakat már letakarította.

Egyes vonalakon alig vannak buszok, vannak helyek, ahol a menetrend szerint sűrűn járnának a buszok, de a valóságban 20-30 percet kell várakozni.

Folyamatosan hibásodnak meg a BKV buszai a hétfő reggeli fagyban. Reggel hét órakor már 350-nél több busz romlott el, ez majdnem a forgalomban lévő buszok harmada - mondta Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője. A karbantartással lehetne a helyzet ellen küzdeni, de még Antall Attila vezetése idején olyan rendelkezés született a BKV-nál, hogy tartalék alkatrész nem lehet raktáron, azokat meghibásodáskor kell megrendelni - állította Vitézy.

busz

A legtöbb meghibásodás most is az öregebb járműveknél van, jóval kisebb arányban romlottak el Volvo buszok. Rosszabb a helyzet, mint csütörtökön, mikor az első tömeges meghibásodások jelentkeztek - mondta a VEKE szóvivője.

Néhány helyen hajnalban a villamosközlekedésben is volt probléma, váltóhiba miatt például a 47-49-es villamosok egy ideig nem tudtak felkanyarodni a Szabadság hídra. A BKV fődiszpécsere közölte, nincs olyan vonal, ahol ne lenne busz. A sok meghibásodás miatt azonban nem tudják tartani a menetrendet.

Kocsis István, a BKV vezetője vasárnap éjjel azt az utasítást adta: éjszaka is járatni kell a buszokat annak érdekében, hogy a járművek levegőrendszere ne fagyjon le, közölte Demszky Gábor. A főpolgármester bejelentette: várhatóan szerdán írja alá a kormány és a főváros azt a megállapodást, amely rögzíti, hogy 2011-től 18 milliárd, az azt követő években pedig 20 milliárd forintot fordítanak a BKV eszközállományának cseréjére

Összesen 92 szórókocsival és 121 hómunkással dolgozott a fővárosi Közterület-Fenntartó (FKF) Zrt. a főváros útjainak letakarításán vasárnap éjjal. Az éjszaka a mellékutakat is takarították, de hétfőn hajnalban visszatértek a főutakra.

Hétfőn nappal tovább folytatják a mellékutak síkosságmentesítését is. Az FKF óvatosságra kéri a sofőröket, mert az erős fagy miatt - mínusz 13, mínusz 19 fok - lefagyások lehetnek az utakon.

A magánházak, társasházak tulajdonosait, üzemeltetőit kérik a hozzájuk tartozó járdák letakarítására. Az FKF felhívja a figyelmet, hogy a járdáról a havat ne a már letakarított úttestre tolják le, mert azzal újjabb balesetveszély keletkezik.