Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Egész télen fűtés nélkül maradhatnak egy belvárosi ház lakói

2010.01.06. 09:49

Tízfokos lakásokban fagyoskodnak a Vörösmarty tér 5. lakói. A ház két üres házzal van közös kazánon, aminek a felújítása az önkormányzat és az egyik bérlő cég vitája miatt húzódik. Egy másik bérlő cég meg nem fizetett a fűtésért, amit ezért lekapcsoltak. A ház lakói új kazán építéséről döntöttek, de a hercehurca karácsonyig húzódott, így leghamarabb február közepén lehet újra fűtés a házban.

Hetek óta fűtetlen lakásokban kénytelenek élni Budapest belvárosában a Vörösmarty tér 5 szám alatti ház lakói. A Népszabadság beszámolója szerint sorsuk leghamarabb február közepére rendeződhet.

A lakók gondjait összetett probléma okozza. A háznak két másik, lakatlan házzal közös a kazánja. A kazán az egyik lakatlan épületben van, ami egy cég tulajdonában áll. A cég és az önkormányzati vagyonkezelő nem tudott megállapodni abban, hogy ki az elavult, javításra szoruló kazán tulajdonosa, ennek eredményeként egyikük sem volt hajlandó megjavítani azt.

De nem csak a kazán hibája miatt nincs fűtés. A lakók még júniusban levelet kaptak a belvárosi önkormányzat vagyonkezelőjétől, hogy tartozásaik miatt július 15-től felmondják a fűtésszolgáltatást. Mivel a lakók minden számlájukat rendben fizették, azt gyanítják, hogy a házukban egy másik vállalkozás tulajdonában levő üzlethelyiségek tartozhatnak a díjjal.

Ezután elhatározták, hogy levállnak a közös kazánról, és saját kazánt építenek.

A vagyonkezelő közös képviseleit irodájának késlekedése miatt azonban a lakógyűlés összehívása hónapokat csúszott, végül szeptemberben hoztak határozatot az új kazán építéséről, írja a Népszabadság.

A döntés után összeszedték a pénzt, pályáztak és nyertek az önkormányzatnál és hiteleket is szereztek a fennmaradó költségekre, de a vagyonkezelő további mulasztásai miatt végül csak a karácsonyi ünnepek előtt tudtak szerződést kötni a kivitelezővel, így leghamarabb február közepén oldódhatnak meg gondjaik.

Az önkormányzati vagyonkezelő szerint nem ők hibáztak, hanem a fűtésdíjtartozást felhalmozó céggel akadt vitájuk, mert a cég a kazánépítéshez sem kívánt hozzájárulni.

A fütés hiánya időközben komoly károkat okozott a lakásokban, nem beszélve a plusz költségekről. Van olyan idős lakó, aki ugyan kapott egy elektromos hősugárzót unokájától, de nem tudja használni, mert nem bírná fizetni a villanyszámlát.

A Népszabadság az önkormányzattól úgy értesült, hogy a Vörösmarty téri ház esete még csak nem is egyedi. Több házban is előfordult, hogy az azokban helyiségeket bérlő cégek tartozásai miatt kellett lekapcsolni a fűtést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?