Egész télen fűtés nélkül maradhatnak egy belvárosi ház lakói

2010.01.06. 09:49

Tízfokos lakásokban fagyoskodnak a Vörösmarty tér 5. lakói. A ház két üres házzal van közös kazánon, aminek a felújítása az önkormányzat és az egyik bérlő cég vitája miatt húzódik. Egy másik bérlő cég meg nem fizetett a fűtésért, amit ezért lekapcsoltak. A ház lakói új kazán építéséről döntöttek, de a hercehurca karácsonyig húzódott, így leghamarabb február közepén lehet újra fűtés a házban.

Hetek óta fűtetlen lakásokban kénytelenek élni Budapest belvárosában a Vörösmarty tér 5 szám alatti ház lakói. A Népszabadság beszámolója szerint sorsuk leghamarabb február közepére rendeződhet.

A lakók gondjait összetett probléma okozza. A háznak két másik, lakatlan házzal közös a kazánja. A kazán az egyik lakatlan épületben van, ami egy cég tulajdonában áll. A cég és az önkormányzati vagyonkezelő nem tudott megállapodni abban, hogy ki az elavult, javításra szoruló kazán tulajdonosa, ennek eredményeként egyikük sem volt hajlandó megjavítani azt.

De nem csak a kazán hibája miatt nincs fűtés. A lakók még júniusban levelet kaptak a belvárosi önkormányzat vagyonkezelőjétől, hogy tartozásaik miatt július 15-től felmondják a fűtésszolgáltatást. Mivel a lakók minden számlájukat rendben fizették, azt gyanítják, hogy a házukban egy másik vállalkozás tulajdonában levő üzlethelyiségek tartozhatnak a díjjal.

Ezután elhatározták, hogy levállnak a közös kazánról, és saját kazánt építenek.

A vagyonkezelő közös képviseleit irodájának késlekedése miatt azonban a lakógyűlés összehívása hónapokat csúszott, végül szeptemberben hoztak határozatot az új kazán építéséről, írja a Népszabadság.

A döntés után összeszedték a pénzt, pályáztak és nyertek az önkormányzatnál és hiteleket is szereztek a fennmaradó költségekre, de a vagyonkezelő további mulasztásai miatt végül csak a karácsonyi ünnepek előtt tudtak szerződést kötni a kivitelezővel, így leghamarabb február közepén oldódhatnak meg gondjaik.

Az önkormányzati vagyonkezelő szerint nem ők hibáztak, hanem a fűtésdíjtartozást felhalmozó céggel akadt vitájuk, mert a cég a kazánépítéshez sem kívánt hozzájárulni.

A fütés hiánya időközben komoly károkat okozott a lakásokban, nem beszélve a plusz költségekről. Van olyan idős lakó, aki ugyan kapott egy elektromos hősugárzót unokájától, de nem tudja használni, mert nem bírná fizetni a villanyszámlát.

A Népszabadság az önkormányzattól úgy értesült, hogy a Vörösmarty téri ház esete még csak nem is egyedi. Több házban is előfordult, hogy az azokban helyiségeket bérlő cégek tartozásai miatt kellett lekapcsolni a fűtést.