Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak kicsit javul a közlekedés délutánra

2010.01.12. 12:34 Módosítva: 2010-01-12 13:06:25

Kedden délután a fontos villamosvonalakon talán sikerül gyakoribbá tenni a járatokat és további buszok állnak forgalomba, de a közlekedési helyzet érdemben nem fog javulni. A BKV délután tárgyal a szakszervezetekkel, de az álláspontok merevek, így megegyezés nem várható.

Nem sok esély van arra, hogy a BKV menedzsmentje és a sztrájkbizottság délután egyezségre jut egymással. Hétfőn a kormány, kedden a BKV és Demszky Gábor főpolgármester is kinyilvánította, hogy a szakszervezetek követeléseit lehetetlen teljesíteni.

Kocsis István a BKV vezérigazgatója azt mondta: nem adnak  új ajánlatot a szakszervezeteknek. Kocsis felelős vezetőként nem hajlandó arra, hogy kollektív szerződésben rögzítsenek bér jellegű juttatásokat. Ha ilyet tenne, azzal - mint fogalmazott - eladósítaná a kormánnyal kötött megállapodás után fejlődési pályára álló BKV-t.

A főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság kedd reggeli ülése után azt mondta, hogy a szakszervezetek olyan indokolhatatlan, méltányossági és igazságossági szempontból megalapozatlan követeléssel álltak elő, amit ők nem tudnak a kormánnyal már megkötött megállapodás alapján teljesíteni. „A szakszervezetek a lehetetlent akarják, de a lehetetlent nem tudjuk lehetségessé tenni, a csodát nem tudja megtenni a BKV menedzsmentje, akármeddig folyik a sztrájk.”

Ezek alapján arra lehet számítani, hogy a közösségi közlekedés helyzete kedden délután és este nem javul jelentősen a délelőtti állapotokhoz képest. Különösen akkor várhatók nehézségek, ha véget ér a munkaidő, és az emberek megpróbálnak hazajutni.

Információink szerint a BKV vezetése villamosvezetőket toboroz, hogy az 1-es, 2-es, 3-as, illetve a 4-6-os villamosok gyakrabban közlekedhessenek. A menedzsment azt reméli, hogy délutánra sikerül ezeken a vonalakon a hétköznapokon megszokott közlekedést biztosítani.

Délutánig újabb vonalakon indulhatnak meg a buszok. A körülbelül 1100 buszból mintegy 200 jár jelenleg, ezt a számot várhatóan 250-re tudják majd feltornázni, így legalább a fontos vonalakon lesz buszközlekedés.

Információink szerint a metrógarázsokban még vannak olyan buszok, amelyeket forgalomba lehet állítani. A járműveket hétfőn a BKV vezetése szállíttatta biztonságos helyre, mert várható volt, hogy a sztrájkoló buszgarázsokból nem engedik majd elindítani ezeket a járműveket.  

Nemes Gábor a sztrájkbizottság szóvivője hétfő este azt mondta, hogy több buszvezetőtől számukra ismeretlen emberek átvették a járművüket, majd azokat valahova elvitték. A szakszervezetek szerint ez szabályellenes, mert így elmarad a karbantartás. A szóvivő hozzátette: ha erre bizonyítékot szereznek, akkor feljelentést tesznek közúti közlekedés szándékos veszélyeztetése miatt.

A BKV tájékoztatása szerint mellékfoglalkozású szerződéssel rendelkező járművezetők, szakoktatók, területi vezetők vitték az autóbuszokat a Kőér utcai járműtelepre. A buszok érvényes karbantartási technológiája szerint minden járművet a hét egy adott munkanapján kell átvizsgálni, s kedd reggel csak olyan buszok álltak forgalomba a Kőér utcai telepről, amelyek heti átvizsgálása nem hétfőn volt esedékes - közölte a cég.

A Liga-szakszervezetek közleményben tiltakoztak a BKV azon gyakorlata ellen, hogy "az utasok biztonságát veszélyeztetve" átveteti az út szélén egy sofőrrel a járművet, ahelyett hogy a garázsba vinnék.