Csak kicsit javul a közlekedés délutánra

2010.01.12. 12:34 Módosítva: 2010.01.12. 13:06

Kedden délután a fontos villamosvonalakon talán sikerül gyakoribbá tenni a járatokat és további buszok állnak forgalomba, de a közlekedési helyzet érdemben nem fog javulni. A BKV délután tárgyal a szakszervezetekkel, de az álláspontok merevek, így megegyezés nem várható.

Nem sok esély van arra, hogy a BKV menedzsmentje és a sztrájkbizottság délután egyezségre jut egymással. Hétfőn a kormány, kedden a BKV és Demszky Gábor főpolgármester is kinyilvánította, hogy a szakszervezetek követeléseit lehetetlen teljesíteni.

Kocsis István a BKV vezérigazgatója azt mondta: nem adnak  új ajánlatot a szakszervezeteknek. Kocsis felelős vezetőként nem hajlandó arra, hogy kollektív szerződésben rögzítsenek bér jellegű juttatásokat. Ha ilyet tenne, azzal - mint fogalmazott - eladósítaná a kormánnyal kötött megállapodás után fejlődési pályára álló BKV-t.

A főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság kedd reggeli ülése után azt mondta, hogy a szakszervezetek olyan indokolhatatlan, méltányossági és igazságossági szempontból megalapozatlan követeléssel álltak elő, amit ők nem tudnak a kormánnyal már megkötött megállapodás alapján teljesíteni. „A szakszervezetek a lehetetlent akarják, de a lehetetlent nem tudjuk lehetségessé tenni, a csodát nem tudja megtenni a BKV menedzsmentje, akármeddig folyik a sztrájk.”

Ezek alapján arra lehet számítani, hogy a közösségi közlekedés helyzete kedden délután és este nem javul jelentősen a délelőtti állapotokhoz képest. Különösen akkor várhatók nehézségek, ha véget ér a munkaidő, és az emberek megpróbálnak hazajutni.

Információink szerint a BKV vezetése villamosvezetőket toboroz, hogy az 1-es, 2-es, 3-as, illetve a 4-6-os villamosok gyakrabban közlekedhessenek. A menedzsment azt reméli, hogy délutánra sikerül ezeken a vonalakon a hétköznapokon megszokott közlekedést biztosítani.

Délutánig újabb vonalakon indulhatnak meg a buszok. A körülbelül 1100 buszból mintegy 200 jár jelenleg, ezt a számot várhatóan 250-re tudják majd feltornázni, így legalább a fontos vonalakon lesz buszközlekedés.

Információink szerint a metrógarázsokban még vannak olyan buszok, amelyeket forgalomba lehet állítani. A járműveket hétfőn a BKV vezetése szállíttatta biztonságos helyre, mert várható volt, hogy a sztrájkoló buszgarázsokból nem engedik majd elindítani ezeket a járműveket.  

Nemes Gábor a sztrájkbizottság szóvivője hétfő este azt mondta, hogy több buszvezetőtől számukra ismeretlen emberek átvették a járművüket, majd azokat valahova elvitték. A szakszervezetek szerint ez szabályellenes, mert így elmarad a karbantartás. A szóvivő hozzátette: ha erre bizonyítékot szereznek, akkor feljelentést tesznek közúti közlekedés szándékos veszélyeztetése miatt.

A BKV tájékoztatása szerint mellékfoglalkozású szerződéssel rendelkező járművezetők, szakoktatók, területi vezetők vitték az autóbuszokat a Kőér utcai járműtelepre. A buszok érvényes karbantartási technológiája szerint minden járművet a hét egy adott munkanapján kell átvizsgálni, s kedd reggel csak olyan buszok álltak forgalomba a Kőér utcai telepről, amelyek heti átvizsgálása nem hétfőn volt esedékes - közölte a cég.

A Liga-szakszervezetek közleményben tiltakoztak a BKV azon gyakorlata ellen, hogy "az utasok biztonságát veszélyeztetve" átveteti az út szélén egy sofőrrel a járművet, ahelyett hogy a garázsba vinnék.