F. Zsolt mindent bevallana

2010.02.21. 16:49

Vallomást akar tenni F. Zsolt, a BKV volt informatikai igazgatója, aki állítólag hangfelvétellel tudja bizonyítani, hogy politikai kérések érkeztek a céghez. Ügyvédje szerint mindegy is, hogy létezik-e a bizonyíték, mert védence ártatlan.

Teljes körű vallomást akar tenni a BKV magát ártatlannak valló volt informatikai igazgatója, akit a kommandósok három hónapig tartó bujkálás után fogtak el Szegeden. F. Zsolt ügyvédje, Kádár Judit nem kívánta megerősíteni, hogy léteznek-e azok a hangfelvételek, amiket állítólag védence készített a BKV gyanús ügyeiben érkező politikai kérésekről.

A perdöntő bizonyítékok létezésének szerinte "semmi köze nincs, és nem is lehet" az ügyhöz. Ennek ellenére azt az érzést keltette, mintha ügyfelét emiatt tartoztatták volna le. "Ha léteznek is ezek a felvételek, ezért egy jogállamban senkit nem lehet előzetesben tartani. Vagy mégis?"

Kádár szerint F. ellen "nincs, és nem is lehet semmilyen bizonyíték az ügyben". Szerinte a rendőrség sem vonta kétségbe, hogy valós értéket képvisel a szerződésnyilvántartó rendszerprogram, amire 28 millió forintos szerződést kötött a BKV. Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI) szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy a rendőrség valóban így gondolja-e. Mint mondta, a bizonyítékok értékelése még tart.

Kádár szerint a szerződésre a pályázatot Kocsis István igazgató jóváhagyásával a cég műszaki vezérigazgatóságának közbeszerzési csoportja írta ki a pályázatot.

F. Zsolt főosztálya, az informatikai csak kiszolgáló szerepet játszott a program megtervezésénél, ellenőrizte, hogy a program jól működik-e, majd beillesztette azt a BKV belső számítógépes rendszerébe. A feladatokat Kádár szerint nem is F., hanem a helyettese végezte el.

F. Zsoltot a rendőrség tavaly december 4-től kereste. Aznap tartottak házkutatást a BKV Akácfa utcai székházában, ahol a szerződésnyilvántartó rendszerprogram szerződéseit keresték először. Gyanújuk szerint a 28 millió forintos szerződésből több millió forintot osztottak vissza. Ezt a pénzt vehette át a tetten ért Sz. György, a BKV volt jogi igazgatója. Az ügyben még R-V. Krisztinát is letartóztatták, bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

F. Zsoltot három havi bujkálás után, február 4-én, Szegeden fogták el az RRI kommandósai. F. megváltoztatott külsővel bujkált. A bíróság február 5-én rendelte el előzetes letartóztatását.