Csonka bizottság vizsgálja tovább a BKV-botrányokat

2010.03.31. 13:54 Módosítva: 2010.03.31. 20:10

Hatvan nappal meghosszabbította a fővárosi közgyűlés a BKV-botrányokat vizsgáló bizottság mandátumát, ám az ellenzék már nem kíván részt venni tovább a munkában. Az MSZP és az SZDSZ frakció szavazataival elfogadták a BKV finanszírozásáról szóló kormány-főváros szerződést, valamint elnapolták a félárú tanuló- és nyugdíjas jegy bevezetőről szóló döntést.

Szocialista és szabaddemokrata szavazatokkal 60 nappal meghosszabbította a BKV-botrányokat vizsgáló bizottság mandátumát szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés

Az ülésen heves vita bontakozott ki arról, hogy szükség van-e további vizsgálódásra. György István, a bizottság fideszes elnöke szerint nincs, mert a munkát elvégezték, a jelentés elkészült. Kijelentette, innentől kezdve csak gusztustalan pártpolitikai kiabálás lenne, ha folytatnák az üléseket.

György szerint a BKV ügyében elkezdett nyomozások hamarosan az ügyészség elé kerülnek, az új országgyűlés az első döntései között pedig várhatóan ott lesz a BKV ügyeit vizsgáló parlamenti bizottság felállítása is.

Steiner Pál, a szocialista frakció vezetője szerint ugyanakkor folytatni kell a bizottság munkáját, mert valódi döntést kell hozni a tulajdonosi felelősségről. Nem érti a bizottság ellenzéki tagjait, hogy miért nem akarják megtárgyalni azt a jelentést amit a fideszes elnök készített.

Azt sem érti, hogy Demszky Gábor miért tartózkodott az ügyben, hiszen érdeke lenne a dolgok tisztázása, mert pont az ő tanácsadója, Mesterházy Ernő ül előzetes letartóztatásban.

A közgyűlés szintén a szocialista és szabaddemokrata szavazatokkal, ellenzéki opponálás mellett elfogadta a a BKV finanszírozásáról szóló kormány-főváros szerződést. (A szerződés pontos szövege innen letölthető.) A szerződés az ellenzék szerint bújtatott tarifaemelést és járatritkítási terveket tartalmaz, az MSZP és az SZDSZ szerint pedig fenntartható működési pályára állítja a BKV-t.

A szerződés szerint az állam vállalja , hogy 2010-ben a fogyasztói árkiegészítésen és normatív támogatáson felül 17,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a BKV-nak. Az állam április 7-ig 5 milliárd, július 15-éig további 7,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást folyósít. A főváros ezzel párhuzamosan december 31-ig saját forrásaiból a működési támogatáson túl további 10 milliárd forint tőkepótló támogatást ad.

Jövő szerdán tárgyalja a kormány a BKV finanszírozásáról szóló szerződést, és el is fogja fogadni abban a formában, ahogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán jóváhagyta, mondta a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Szollár Domokos. A kormányszóvivő szerint a dokumentum rögzíteni fogja, hogy mikor mennyi támogatást utal a kormány a tömegközlekedési cégnek. Arról is beszélt: annyi szolgáltatást fognak megrendelni, amennyire megvan a fedezet, írja a Független Hírügynökség.

Májusra halasztotta a döntést a fővárosi közgyűlés a félárú tanuló- és nyugdíjas BKV-jegyek bevezetéséről. A szocilaisták nem tartották elég alaposnak azt a beszámolót, ami szerint a jegytípusok bevezetése évi másfél milliárd forint bevételkiesést jelentene a közlekedési cégnek.

Horváth Csaba nem lesz tovább kormánybiztos

A jövő héten visszaadja a kormánybiztosi megbízatását Horváth Csaba - jelentette be a főváros ügyeivel megbízott politikus az ATV szerda esti Egyenes beszéd című műsorában. A kormánybiztos a főváros és a kormány közötti szerződést véglegesítő kormányülés után távozik posztjáról. A megbízatás visszaadását azzal indokolta, hogy a kormánybiztosként vállalt feladatait elvégezte, ezek közül a legfontosabb volt a főváros és a kormány közötti szerződés a BKV-ról, amit szerdán fogadott el a Fővárosi Közgyűlés. (Független Hírügynökség)