Még az idén kész lesz a hosszú Egér út

2010.04.01. 18:41 Módosítva: 2010.04.01. 18:42
Az év utolsó negyedére teljessé válik a dél-budai tehermentesítő út, az Andor és a Galvani utcai 2x2 sávos út átadásával háromszor gyorsabban érheti majd el a Lágymányosi-hidat a naponta ezen a szakaszon áthaladó húsz-harmincezer gépjármű, közölte Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes.

Az Andor utca jelenleg 2x1 forgalmi sávval csatlakozik a dél-budai tehermentesítő út első és második, korábban elkészült szakaszához. A több mint két kilométeres új útszakasz átadása nyomán szervesen kapcsolódik majd össze a Budára vezető M1-es és M7-es autópálya, illetve az 1-es és a 7-es főút a Lágymányosi-híddal, a Hungária körúttal, valamint a XI. kerület több útvonalával. Emellett az új szakasz képezi majd a gerincét a XI. kerület kelet-nyugati irányú úthálózatának.

Kicserélik a közműveket, megújul a közvilágítás, növelik a zöldterületek arányát, új parkolókat alakítanak ki, akadálymentesítik a járdákat, a kereszteződéseket és villamosperonokat is. A felújított útszakaszon négy új jelzőlámpás csomópont létesül, három pedig megújul.

Az Andor utcára nyíló lakások ablakait kicserélik, míg a forgalmi dugók megszűnése révén csökkenni fog a zaj-, a rezgés- és a légszennyezési szint.

A projekttel kapcsolatos szakértői vizsgálatok és a beruházás engedélyezési tervei már 2003-ban elkészültek, amelyek alapján a közlekedési hatóság 2005-ben kiadta az építési engedélyt. A munkálatok megkezdését azonban hátráltatta, hogy a projekt sok vitát kavart, és annak elfogadása a lakosság körében sem volt egyöntetű.