Szúnyogok támadnak Budapestre

2010.06.14. 11:51

Már most is sok szúnyog van Budapesten, de az árvíz levonultával a következő napokban várhatóan hatalmas mennyiségben kelnek ki a lárvák a Duna melletti területeken. A legnagyobb szúnyogtenyészetek természetvédelmi területeken vannak, így csak a már kikelt rovarok ellen lehet felvenni a harcot. Először június 21-én permeteznek a Duna mentén.

A nyár eleji esők után mindig nagyon sok szúnyog van, most azonban még az árvíz- és belvíz is növeli a vérszívók számát.Budapesten legnagyobb számban az úgynevezett gyötrőszúnyogok jelennek meg. A nőstények az előző év őszén a száraz folyópartra teszik le petéiket. A peték lerakóhelye a tavaszi hóolvadás, esők és áradások hatására víz alá kerül, majd a víz visszahúzódása után kelnek ki a szúnyogok nagyon rövid idő alatt nagyon nagy mennyiségben. Ilyenkor egy-másfél hétig hiába irtják a szúnyogokat, alig lehet érzékelhető eredményt elérni.

A fővárosi szúnyoghelyzetet alapvetően a Duna árterének helyzete határozza meg. Az árterületeken beindult a szúnyogtenyészés, és a víz visszavonulása után néhány nappal, egy héttel iszonyatos mennyiségű szúnyogcsapás jelentkezik, mondta az Indexnek Tajti László, az ÁNTSZ Közép Magyarországi Regionális Intézetének biológusa. Budapesten a legnagyobb szúnyogtenyészetek Békás- és Káposztásmegyer területén, a Szentendrei sziget déli csücskén és a Háros-szigetnél vannak. Utóbbi kettő természetvédelmi terület, ami azt jelenti, hogy itt nem lehet permetezni a lárvákat. Az ÁNTSZ-nek ezért idén is csak arra van lehetősége, hogy a már kikelt szúnyogok ellen vegye fel a harcot.

Az ÁNTSZ már május közepén megkezdte a védekezést a szúnyogok ellen, de a csapadékos időben nem lehetett földi írást végezni. A regionális intézet június 21-ére rendelte el az első légi irtást a közép-magyarországi régióban. A Duna vonalában két gép szórja majd a permetet. Az irtást 24-én megismétlik, és ha nem volt eredményes, egy harmadik kör is várható.

A munkák kiegészítésére földi irtást is alkalmaznak. Egy terepjáró platójára szerelt, négy szórófejes szerkezetből szórják a ködpermetet a parkokban, a fák lombjainak alsó részére. Ez az eszköz is a légi irtásnál használt nagyon finom, 5-20 mikron között cseppeket szórja, aminek köszönhetően a permet sokáig lebeg a levegőben. Ez az anyag nem tartalmaz az emberre veszélyes anyagot, hangsúlyozta Tajti Csaba. A biológus szerint a szúnyogok elleni védekezés csak a földi és a légi kezelés együttes alkalmazásával lehet eredményes, ami nem pótolhatja a lakosság egyéni védekezését.

Az ÁNTSZ a lakosságnak az üzletekben kapható riasztó szereket (krémeket, folyadékokat, füstölőket) ajánlja. A lakáson belül hatékonyak az elektromos szúnyogirtók, amelyek folyadékban vagy lapkában lévő hatóanyagot melegítenek és párologtatnak. Ezek sem csodaszerek, nem szabad lemondani a hagyományos védekezésről sem: a szúnyoghálóról vagy a zárt ruházatról.