Röhög a markába az alga a Farkastorki úton

2010.08.07. 09:11

Az elmúlt pár napban annyi pozitív fejlemény történt a balesetveszélyesen algásodó óbudai búvópatak ügyében, hogy az önkormányzat, ígéretéhez híven, még múltkori cikkünk megjelenésekor kihelyezett két figyelmeztető táblát a Farkastorki útra. A vízfolyás nem szűnt meg, az algát senki nem takarította el, és még mindig nem tudni bizonyosan, hogy kinek a felelőssége a helyzet rendezése.

Változatlanul szivárog a víz Budapest III. kerületében, a Farkastorki út és a Nagybátonyi utca sarkán, az algásodás miatt balesetveszélyessé téve az utat. Körülbelül két hete számoltunk be a jelenségről, amire egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, sajnos az azóta eltelt időben még nem született megnyugtató megoldás a helyzetre, sőt csak bonyolódtak a szálak.

A helyzet jelenleg is az, hogy a Farkastorki út bal oldalán a Nagybátonyi utca sarkától a Bécsi útig, nagyjából hatvan méteres szakaszon nedves az út széle, mivel folyamatosan ismeretlen eredetű víz csordogál a lejtős aszfalton. A kis patak a Nagybátonyi utca, Farkastorki út találkozásánál, a zebrával párhuzamosan keresztbe futó repedésből bugyog fel és csorog a Bécsi útig. A nyári melegben a nedves úttesten megtelepedett algaréteg miatt kiszámíthatatlanul csúszóssá vált itt az aszfalt, több kisebb-nagyobb baleset is történt már az utóbbi hónapokban, főleg biciklisek esnek el és sérülnek meg.

Múltkori cikkünk készültekor a vízművek és a csatornázási művek egyhangúan azt állították, hogy nem az ő feladatuk a helyzet rendezése, mivel nem ivóvízről, de nem is szennyvízről van szó. A kerületi önkormányzat egyértelműen az Óbuda Adventure Park Szolgáltató Kft.-t, a közelben lévő 26 hektáros parkos terület bérlőjét jelölte meg felelősként, mondván a park területén lévő "övárkokat, a kapcsolódó homokfogó műtárgyakat és záporvíz-tározót nem tisztították, és a legalapvetőbb karbantartási munkákat sem végezték el" és így "a bérelt terület csapadékvíz-elvezetése nem megoldott, a víz ahol utat talál, ott folyik el".

Megkeresésünkre az önkormányzat figyelmeztető táblákat, Horváth Patrik, az Óbuda Adventure Park Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója pedig gyors intézkedést és részletesebb tájékoztatást ígért.

Mostani, újbóli helyszíni bejárásunkkor azonban semmiféle érdemi változást sem tapasztaltunk, nem láttunk táblákat, és az alga is vígan tenyészett a napsütötte úton, így újabb köröket kezdtünk futni az illetékeseknél. Ambrus Balázs, az Óbudai önkormányzat szóvivője azonban felhívta a figyelmünket, hogy ők igenis kihelyezték a táblákat.

Az újabb, ezúttal alaposabb szemle során meg is találtuk a két "VÍZÁTFOLYÁS" kiegészítővel ellátott, csúszásveszélyre figyelmeztető KRESZ-táblát a Farkastorki úton. Azonban a leginkább veszélyeztetett  közlekedők, a biciklisek és a gyalogosok számára ezek nehezen észrevehetők, mivel jóval szemmagasság fölött vannak, így inkább csak a Farkastorki úton haladó autósok számára láthatóak, aki pedig a Nagybátonyi utcáról kanyarodik a Farkastorkira az egyáltalán, semennyire nem észleli a figyelmeztetést (ezért nem vettük észre mi sem elsőre). Felvetésünkre, hogy jobban látható helyre kellene helyezni a táblákat, azt ígérte Ambrus Balázs, hogy a műszaki osztály munkatársai utánanéznek, mit lehetne még tenni ez ügyben.

Horváth Patrik, az Óbuda Adventure Park Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója ismételt megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy szakembereikkel már bejárták a helyszínt, és ők azt találták, hogy nekik igazából nincs közük az óbudai búvópatakhoz: szerintük a mellettük lévő telekről származó szennyvíz folyik az úton. "Ezen a telken négy csatorna akna található. Úgy tűnik, ebből kettő a szomszédos lakópark csapadékvíz csatornájának, kettő a szennyvíz csatornájának bukóaknája."

Az ő feltételezéseik szerint "a vízfolyás kiinduló pontja ez utóbbi szennyvízakna, ahonnan a szennyvíz részben a terepfelszínen folyik az útburkolatra, részben pedig a burkolat alá szivárogva az említett ponton tör a felszínre. Ezt igazolja a víz szaga és a burkolat algásodása is. A szennyvízcsatorna kifolyási szintje és a kibuggyanás között körülbelül 9-10 méter szintkülönbség van, vagyis, ha a szennyvíz még éppen nem is ömlik a felszínre, akkor is közel 10 méteres vízoszlopnyomással (körülbelül egy atmoszférával) sajtolja a vizet a burkolat alatti zúzottkő aljzatba és a burkolati repedésbe. A víz azért a burkolatváltás repedésénél jön ki, mert ott találkozik a régi és az új útburkolat. A felső, új burkolat alatt zúzottkő van, abban jól terjed a víz. Alul a régi burkolat van, ahol aszfalt aszfalt hátára került, ezért a víz nehezebben bújik alá, inkább a repedésnél tör a felszínre" - ismertette előzetes szakvéleményük teóriáját Horváth Patrik.

Az Óbuda Adventure Park Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója ennek megfelelően egyébként visszautasította az önkormányzat múltkori sommás megállapításait, hogy ők lennének felelősek a különös vízfolyásért. Horváth Patrik szerint az általuk bérelt parkos terület vízelvezető művei rendben vannak, azok teljes mértékben működnek, karbantartják azokat, és terveik szerint - amennyiben idén megkapják a jogerős építési engedélyt - jövőre megépítik az ide eltervezett kalandparkot.


Búvópatak és vízfolyás Óbudán nagyobb térképen való megjelenítése

Horváth Patrik mindemellett közölte, hogy kapcsolatba léptek a fentebb említett szomszédos lakópark közös képviselőjével, és jelezték neki, hogy esetleg az ő csatornáiknál lehet bekötési hiba. Az igazgató azt is elmondta, hogy tudomása szerint az önkormányzatnál szakértőt rendeltek ki a vízfolyás vizsgálatára - ezt egyébként Ambrus Balázs kérdésünkre megerősítette.

Az eddigiek alapján tehát az önkormányzat részéről egy szakértői vélemény elkészültére várunk, a lakópark részéről a csatornabekötések ellenőrzésére, no meg leginkább arra, hogy valaki egy kefével - vagy éppen kefés géppel - nekiálljon eltakarítani az algát addig is, amíg a vízfolyás forrását meg nem találják és meg nem szüntetik.