Másfél milliárdot remél a főváros az új parkolási rendtől

2010.08.09. 21:39
Az előzetes számítások szerint a fővárosi önkormányzat évi 1,5 milliárd forintos bevételre tesz szert a parkolási rendszer átalakításával. Újabb 93 kilométernyi főútvonalon lesz fizetős a parkolás Budapesten, ez több mint 6800 parkolóhelyet érint.

A fővárosi önkormányzat azzal indokolja a döntést, hogy így könnyebben lehet majd megállni, és nem kell annyit keresgélni.

A legtöbb főútvonalon januártól lesz fizetős a parkolás. Azokon a fővárosi főutakon is fizetni kell majd, ahol a mellékutcákban már eddig is pénzbe került a parkolás. A fővárosi önkormányzat így szeretné elérni, hogy kevesebb legyen az autó, ezért könnyebb legyen parkolni.
Minderről a Fővárosi Közgyűlés még márciusban döntött.

Az akkori döntés értelmében a fizetőssé váló főútvonalak közé tartozik az I. kerületben a Krisztina körút és a Hegyalja út, a II. kerületben a Margit körút és a Szilágyi Erzsébet fasor, a VI. kerületben a Dózsa György út és a Városligeti fasor, a VII. kerületben a Rottenbiller utca és a Thököly út. A döntés érinti a VIII. kerületben a Fiumei utat és a Köztársaság teret, a IX. kerületben a Soroksári utat és az Üllői utat, a XI. kerületben a Bartók Béla utat és a Szent Gellért rakpart, a XII. kerületben az Alkotás utcát és az Istenhegyi utat, a XIII. kerületben pedig a Dráva utcát és a Váci út egy szakaszát.

A parkolási díj a legfontosabb forgalomszabályozási eszköz, és a díjjal lehet távol tartani azokat az autósokat, akik egész nap ott parkolnának. Azért fontos, hogy legyen parkolási díj, hogy aki az ügyét jön intézni a városba, annak legyen parkolóhelye - mondta Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. ügyvezető igazgatója.