Pontozza a Demszky Gábor székére vágyókat!

2010.08.12. 12:09

Válassza ki, kinek adná leginkább ajánlószelvényét, ha nem aktivisták kopogtatnának érte, hanem az interneten jelölhetne főpolgármestert! A legrokonszenvesebb jelölt 10-est, a legkevésbé szimpatikus 1-est érdemel. Minden jelöltre egyszer lehet szavazni, indapass-os jelszóval. Lehetőleg ne adjon két jelöltre ugyanakkora pontszámot. A szavazás a kopogtatócédula-gyűjtés utolsó napjáig tart az Index önkormányzati választási blogján, a Kortesblogon.

A szavazásnak vége

Galba-Deák Ádám (Zöld Baloldal)

Galba-Deák Ádám 1984-ben született, jelenleg az ELTE Állam és Jogtudományi karának politológia szakos hallgatója. A politikai közéletben 2008 óta vesz részt aktívan. Két éven keresztül volt elnöke az elsősorban fiatalokat tömörítő Demokratikus Hálózatnak. Az országgyűlési választások második fordulója után Galba-Deák Ádám politikai pályáján éles baloldali fordulat következett. Többekkel együtt aláírta a „Búcsú az MSZP-től” címet viselő dokumentumot. Ebben markánsan elítélte a választásokon súlyos vereséget elszenvedő MSZP-t, és felvetette, hogy új, az MSZP-től balra álló politikai pártra van szükség. Pár nappal később csatlakozott a Tamás Gáspár Miklós vezette Zöld Baloldalhoz. (forrás: zoldbaloldal.hu)

3,01

Horváth Csaba (MSZP)

Budapesten született 1969-ben. Házas, két gyermeke van. Főiskolai végzettségét a Janus Pannonius Tudományegyetem főiskolai karán, az egyetemi diplomát pedig a bölcsészettudományi karán szerezte. Politikai karriere 1999-ben kezdődött, amikor az MSZP tagja lett. 2002-ben Budapest II. kerületi önkormányzatának polgármesterévé választották. Az MSZP budapesti elnökségének 2002-ben lett a tagja, 2004-ben pedig alelnökké választották. A 2006-os választások után ismét országgyűlési képviselő, valamint a fővárosi közgyűlés tagja, főpolgármester-helyettes lett. Az MSZP és az SZDSZ fővárosi koalíciójának tavaly őszi szakítási után Bajnai Gordon Budapestért felelős kormánybiztosnak nevezte ki. Tavasszal budapesti listáról megint bejutott a parlamentbe.

Már Katona Béla 1998-as főpolgármester-jelölti kampányában is részt vett, akkor reklámcége készítette a szocialista jelölt anyagait. Idén már május elsején nekiállt kampányolni, amikor a Városligetben egy MSZP-s rendezvényen azt ígérte, hogy a budapestieknek nem kell majd jegyet vváltaniuk a BKV járataira.

2,45

Jávor Benedek (LMP)

Budapestem született, 1972-ben. Az ELTE biológus szakára járt, melynek ökológia szakirányán 1997-ben végzett. 2006-ban ugyanitt PhD fokozatot is szerzett. A diplomát követően 1998-tól a PPKE JÁK környezetjogi tanszékén dolgozott. Jelenleg az egyetem főállású oktatója. 2000-ben a Védegylet egyik alapítója volt, 2000-2001-ben a Jövő Nemzedékek Képviselete program titkára, 2003-2008 között a Védegylet szóvivője funkciót is betöltötte.

Az egyik szervezője volt Sólyom László 2005-ös államfői kampányának. Az LMP egyik alapítója, a párt fővárosi listájának első helyéről jutott a parlamentbe áprilisban. Az LMP frakcióvezető-helyettese.

Hivatalos önéletrajza szerint gyűlöli az agressziót, az öntelt ostobaságot, a zajos járműveket, valamint a papír szélével elvágni a kezét.

4,77

Makai István (RPT)

Magyarország és Budapest történetében először méretné meg magát roma származású magyar főpolgármester-jelölt - jelentette ki Makai István, aki bevallása szerint a remény és a változás pártján áll. A Roma Polgári Tömörülés elnöke a romák és a nem romák közös jövőjében, illetve a kölcsönös tiszteleten alapuló összefogásban hisz. Meggyőződése szerint mindkét oldalon meg tud szólítani szavazókat a programjával. Célja, hogy olyan változásokat hozzon a főváros közéletébe, amelyek döntően megváltoztatják azt. A Roma Polgári Tömörülés ezért a munkahelyteremtés és a tanulási lehetőségek elősegítését tűzte ki céljául.

2,40

Mándi Sándor (MDF)

mandi

Mándi Sándor Budapesten született. 1975-ben lett rendőr. Az elmúlt időszakban többek között büntető- és büntetőeljárásjogot tanított katonai és rendőri iskolákban, illetve előbb beosztottként, majd országos vezetőként irányította a közlekedési igazgatást. Ő alkotta meg Európa leghatékonyabb, ügyfélközpontú és olcsó igazgatási rendszerét. Nevéhez fűződik a magyarországi gépjármű lopások számának drasztikus csökkentése. Alezredesként szerelt le. Az ügyvédi és az üzleti világban tevékenykedik immár egy évtizede, többek között a totalcar.hu olvasóinak ad ingyenes tanácsokat, mint autójogász.

A szavazási listára azért került később, mert az MDF csak augusztus 18-án nevezte meg főpolgármester-jelöltjeként.

2,82

Schmuck Andor (MSZDP)

schmuck

A kilencvenes évek végén a Xénia-lázzal ismertté vált szocialista politikus 2001-ben kilépett az MSZP-ből, később volt műsorvezető és erotikus lap igazgatója is. 2002-ben az Új Baloldal színeiben indult a választásokon olyan hírességekkel karöltve, mint Növényi Norbert vagy Szűrös Mátyás. Jelenleg a 142 ezer regisztrált tagot és 820 nyugdíjasklubot maga mögött tudó Tisztelet Társasága (TT) ügyvivője. A TT korábban az MDF-fel működött együtt. A Kapolyi László fémjelezte Magyarországi Szociáldemokrata Párt 2010. július 9-én kérte fel, hogy az MSZDP jelöltjeként induljon a főpolgármesteri tisztségért az őszi választáson.

1,97

Staudt Gábor (Jobbik)

Budapesten született, 1983-ban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára járt, 2005-ben elnöke volt a kar Hallgatói Önkormányzatnak. 2004-ben vezetésével alakult meg a Jobbik XXII. kerületi szervezete, amelynek azóta is elnöke. 2006-ban a Jobbik önálló listáján mandátumot szerzett a XXII. kerületi képviselő-testületbe. 2007-ben a 10 alapító tag között volt, akik létrehozták a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesületet. 2007-ben szerezte meg jogi diplomáját, 2010-től országgyűlési képviselő.

A Jobbik eredetileg őt jelölte a parlament nemzetbiztonsági bizottságának élére. Amikor kiderült, hogy egy gárda-alapító lehet az elnök, a parlamenti pártok újra osztották a bizottsági elnöki helyeket, és az MSZP kapta a jelölés jogát.

3,03

Tarlós István (Fidesz-KDNP)

1948-ban született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen és a győri Közlekedési- és Távközlési Főiskolán tanult, mélyépítő mérnök. 15 éven át az építőiparban dolgozott. 1989-ben belépett az SZDSZ-be és 1990-ben az SZDSZ és a Fidesz képviselőinek szavazatával Óbuda polgármestere lett (1990-ben a polgármestereket még nem közvetlenül választották). 1994 nyarán kilépett az SZDSZ-ből. Független jelöltként 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is újraválasztották Óbudán.

2006-ban a Fidesz-KDNP támogatásával a főpolgármester-választáson egy százalékkal alulmaradt Demszky Gáborral szemben. Azóta a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjeként dolgozik, de a pártba továbbra sem lépett be. 2010 áprilisában, az országgyűlési választáson a Fidesz budapesti listájáról parlamenti képviselő is lett.

5,03

Ungár Klára (SZEMA)

1976-os érettségijét követően a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán folytatta tanulmányait. 1988 októberében csatlakozott a Fideszhez. Az 1990. évi országgyűlési választásokon a Fidesz országos listáján szerzett mandátumot. Az 1990. évi önkormányzati választásokon a Fidesz budapesti listavezetője és főpolgármester-jelöltje volt, majd 1993. november 15-éig a Fidesz budapesti önkormányzati frakcióját is vezette. 1993. novemberében lemondott parlamenti képviselőségéről, decemberben kilépett a Fideszből.

Fővárosi közgyűlési mandátumát azonban megtartotta, és 1994-től az SZDSZ-frakció tagja volt. 1994 és 1998 között SZDSZ-es országgyűlési képviselő volt. 2009-ben kilépett az SZDSZ-ből is. 2007-2009-ben az OEP főigazgató-helyettese volt. A magyar politikusok közül ő volt az első, aki vállalta, hogy homoszexuális. Az általa vezetett SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért) már az országgyűlési választás előtt megalakult, részben az SZDSZ ifjúsági szervezetének vezetőinek együttműködésével. A párt tavasszal azonban nem tudott jelölteket állítani.

3,57

Victora Zsolt (MKKP)

Victora Zsolt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt főpolgármester-jelöltje a 4-es metró helyett inkább a 6-os és a 7-es metróra koncentrálna. A parkolási gondokon a Nagykörút elárasztásával és a lépcsőházi teleportálással segítene. A jelölt, aki egyébként egy Király utcai galériát vezet, mobil kátyúk bevezetésével, a Sopron-Záhony metró megépítésével, és egy Gellérthegy alatti energianyelő megtervezésével kampányol a szavazatokért. politikusi hitvallása: ingyen sör, örök élet - plusz húsz év, hogyha ez kevés volna -, és az hogy alternatívát kínáljon azoknak, akik már nem szavaznának egyetlen pártra sem. Vagyis Victora viccből indul, és abban bízik, hogy volt akinek egy ilyen kísérlet már bejött.

6,19