Az MSZP-nek fájhat a Jobbik és az LMP kiesése

2010.09.10. 00:09
Bár három jelölt is összeszedte a kellő számú ajánlást, valójában kétszereplősre szűkült a verseny Ferencváros polgármesteri székéért. A 20 éve regnáló, volt szabad demokrata Gegesy Ferenc erejét jelzi, hogy frissen gründolt helyi egyesülete minden egyéni körzetben jelöltet állított.

Ideálisan alakult a ferecvárosi jelöltállítás a polgármesteri címre legesélyesebb két jelölt, a volt SZDSZ-es, most ferencvárosi lokálpatrióta Gegesy Ferenc és a fideszes Bácskai János számára: csak három polgármester-jelöltnek sikerült teljesítenie a jelöltállítás feltételeit, sem a Jobbik, sem az LMP nem tudott polgármesterjelöltet állítani. Márpedig a Jobbik és az LMP indulása leginkább Bácskait és Gegesyt gyengítette volna, egyedül riválisuknak, a szocialista Pál Tibornak kedvezett volna, ha a szavazatok öt felé osztódnak.

A két sikertelen jelölés közül az LMP kudarca a meglepőbb. Míg a Jobbik sikertelen jelöltje, Kassab Adonis már a tavaszi parlamenti választáson is a várakozásokon alul teljesített, a Jobbik támogatottsága pedig a 2009-es időközi képviselőválasztás óta folyamatosan csökken a kerületben. Ugyanakkor Csárdi Antal, akit az LMP próbált polgármesterjelöltként indítani, tavasszal még csaknem 15 százalékot szerzett a választásokon.

Pál Tibor Bajnai mellett rója a kerületet még márciusban
Pál Tibor Bajnai mellett rója a kerületet még márciusban

Az, hogy csak három polgármesterjelölt száll versenybe az október 3-i választáson, leginkább a szocialista Pál Tibor esélyeit rontja. A szocialisták az elmúlt választásokon stabilan 25 százalék körül teljesítettek, ez az eredmény egy ötszereplős versenyben még sikerrel kecsegtetett, a jelen felállásban viszont már kevés lehet.

A két másik induló nyugodtabban várhatja a választást. Bácskai János a 2009 januári időközi választáson, illetve a tavaszi parlamenti választáson is megszerezte a szavazatok abszolút többségét. Gegesy - aki 2008-ban, az SZDSZ-ből történt kilépése után mondott le parlamenti mandátumáról - pedig 20 éve folyamatosan polgármester, a legutóbbi választáson fideszes és szocialita jelölt is indult ellene. Gegesy támogatottságát jelzi, hogy jelölőszervezete, a 2007-ben alakult Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület (FLE) a kerület mind a 12 egyéni választókerületében jelöltet tudott állítani. Az FLE mellett ez még az MSZP-nek, a Fidesznek és a Jobbiknak sikerült. Az LMP két egyéni választókerületben - a területileg legnagyobb 9-esben, ami a kerület leglerobbantabb, az egykori Dzsumbujt és a Ferencvárosi pályaudvart is magában foglaló része, valamint az ehhez kapcsolódó, a szövetkezeti lakótelepet is magában foglaló 8-as körzeten - nem tudott jelöltet állítani. A tíz egyéni jelölt is elég azonban a kompenzációs lista állításához, melynek feltétele, hogy az egyéni körzetek több mint felében jelöltet állítsanak.

Bácskai János a Fidesz IX. kerületi irodájában
Bácskai János a Fidesz IX. kerületi irodájában

Listát a már említett pártokon és jelölő szervezeteken kívül még az MDF-nek sikerült állítania. Az országosan gyengélkedő, az elmúlt években többször is irányt váltó jobboldali pártnak a József Attila lakótelepen - a 10-es, 11-es és 12-es választókerületeken - kívül mindenhol tudott jelöltet állítani. A párt irányváltásainak gyakoriságát mi sem jelzi jobban, minthogy a tavasszal még kizárt Szilassy Gábor Cézár ismét a párt színeiben indul, ahogy Szilassy Gábor is, aki feltehetően rokon.

A családi indulás amúgy is jellemző a kerületben. A Jobbik szineiben Kohán Ádám és Kohán Tiborné a szomszédos 5-ös és 7-es körzetekben indul, a szocialistáknál a lakótelepen indul Hidasi Gyula és Gábor.

9ker evk (1).PNG

Lokális sajátosság a Civil Mozgalom jelöltjeinek felülreprezentáltsága. Seres Mária mozgalmának központja a Ferencvárosban, a Mester utcában van, helyi beágyazottságukat jól jelzi, hogy a szociokulturálisan inkább a belső ferencvároshoz köthető, tömbrehabilitált részeket magában foglaló 3-as választókerületen kívül a Mester utca és az Üllői út közé eső középső ferencvárosi körzetben jelöltet tudtak állítani. Két képviselőjelöltet állított a Magyarországi Cigányok Fóruma - a 4-es és a 8-as választókerületben -, míg a lakótelepen, a 12-es választókerületben az országosan szinte láthatatlan Munkáspárt is sikerrel jált a képviselőjelölt-állításban.

Gegesy Ferenc fát ültet az elhunyt Cseh Tamás emlékére
Gegesy Ferenc fát ültet az elhunyt Cseh Tamás emlékére

Az új választási szabályok értelmében a kerületben a 12 egyéni jelölt mellett öt képviselő kompenzációs listáról juthat a testületbe. A jelöltállítás és az eddigi választások tapasztalatai alapján az egyéni körzetekben a Fidesznek van a legjobb esélye a győzelemre - a belső Ferencváros hagyományosan is konzervatívabb, a középső részen a tömbrehabilitációt követő lakosságcsere a Fidesznek kedvezett. Egyéniben ráadásul a Jobbik kivételével minden induló egymást gyengíti a Fidesz javára. A lakótelepi körzetekben hagyományosan az MSZP számít erősnek, a tavaszi választásokon azonban itt is a Fidesz diadalmaskodott - a párt adatai szerint tavasszal minden önkormányzati választási körzetben nyertek a parlamenti választáson.

Az esélylatolgatást megnehezíti az FLE. A Gegesyt támogató szervezet eddig semmilyen választáson nem indult, megtippelhetetlen, mekkora támogatottságot élveznek. Mindenesetre valószínűsíthető, hogy a Fideszen kívül a pártok jellemzően az öt listás helyre pályázhatnak csupán. Önálló polgármesterjelölt hiányában az LMP és a Jobbik esélyei elenyészőek, valószínűleg listás mandátumot sem tudnak majd szerezni az október 3-i választáson.