Megsemmisítették a BKV-s midibusztender végeredményét

2011.01.10. 17:19

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a BKV nem győződött meg arról, hogy megalapozott-e a tendert megnyerő Orangeways kirívóan alacsony ajánlati ára.

Megsemmisítette a BKV midibusztenderének végeredményét a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), és 900 ezer forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére kötelezte a közlekedési társaságot. A BKV midibusz-üzemeltetési tenderét az Orangeways nyerte meg.

A bizottsághoz a Vértes Volán Zrt. fordult, a kérelmének a KDB részben helyt adott. A KDB hétfői határozatában azzal indokolta döntését, hogy a BKV megszegte a közbeszerzésekről szóló törvényt, ugyanis a BKV nem győződött meg az Orangeways kirívóan alacsony ajánlati árának megalapozottságáról. A bizottság határozata ellen fellebbezésnek, újrafelvételi eljárásnak helye nincs, a határozat felülvizsgálatát 15 napon belül lehet kérvényezni.

A BKV tavaly november 19-én jelentette be, hogy a tender nyertese az Orangeways. A döntés ellen a BKV buszos szakszervezeteinek egy része is tiltakozott, mert szerintük hosszabb távon romlanak a munkavállalók foglalkoztatási feltételei és az utazóközönségnek nyújtandó szolgáltatás minősége. Három szakszervezeti szövetség közösen a tender végeredményének visszavonását követelte.

Az Orangeways Webasto S91 típusú, Euro 5-ös, alacsonypadlós, légkondicionált buszokkal pályázott, amelyek 2011 végéig fokozatosan álltak volna forgalomba, felváltva a jelenleg közlekedő 16 éves Ikarus 405 típusú midibuszokat. A nyertes ajánlatban a buszok üzemeltetési költségeként kilométerenként 379 forint szerepelt, míg az Ikarusokat 541 forintból tartják fenn kilométerenként.

A Vértes Volán sérelmezte többek között az iratbetekintési jogának korlátozását is, de a KDB azt állapította meg, hogy a BKV ezzel nem sértett törvényt, mert a törvény által előírt dokumentumokat a Vértes Volán is megkapta.