Mégsem zárják le délután a Lánchidat

2011.01.18. 14:22

A rakpartok lezárása miatt módosították terveiket a kedd délutáni, budapesti Földmentő Akció szervezői. A Klíma Klub mégsem zárja le teljesen a Lánchidat, hanem az átkelő gyalogosoknak kijelölt részein tartja meg a felvonulást. Az akcióval a klímaváltozás hatásaira szeretnék felhívni a figyelmet a III. Magyarországi Klímacsúcs előtt, amelyet szerdán rendeznek Szentendrén.

Az Olimpikonokkal a Föld megmentéséért - Földmentő akció résztvevői kedden délután fél 5-kor a Lánchíd budai hídfőjénél gyülekeznek, a felvonulás fél órával később kezdődik. A Klíma Klub eredetileg azt tervezte, hogy a békés menet ideje alatt teljesen lezárják a Lánchidat a forgalom elől. A Duna áradása miatt azonban hétfő óta nem használhatják az autósok a rakpartokat, ami hatalmas dugókat okozott. A környezetvédők ezért úgy döntöttek, hogy a felvonulást a Lánchíd járdáin rendezik meg, hogy ne akadályozzák a közlekedést, mondta Farkas Andrea, a Klíma Klub elnöke.

A felvonuláson az Európai Unió 27 tagországának népviseletébe öltözött fiatalok, valamint olimpikonok is részt vesznek. A sportolók a Földet jelképező, három méter átmérőjű gömböt visznek a vállukon, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem és a környezetvédelmi nevelés, a felelősségteljes gondolkodás, valamint az alkalmazkodás és a tudatos vásárlás fontosságára. A felvonulás után a Magyar Tudományos Akadémia parkolójában a magyar sportélet több kiválósága, például Kozmann György világ- és Európa-bajnok kenus is beszédet mond. Az esemény fővédnöke Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a védnöke pedig Tarlós István budapesti főpolgármester.

A Földmentő Akció a szerdai esemény felvezetése: Szentendrén tartják a III. Magyarországi Klímacsúcsot, amely az Európai Unió soros magyar elnökségének hivatalos rendezvénye. A szakmai konferencia fővédnöke Jakab István, az Országgyűlés alelnöke.

Késő este tetőzik a Duna

A Duna kedden késő este 685-690 centiméteres vízállással tetőzik, közölte a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága. A közlemény szerint a Duna vízállása kedden 10 órakor Budapestnél 681 centiméter volt, a folyó az előrejelzéseknek megfelelően tovább árad. A várható dunai vízszintemelkedésre már felkészült a város. A Fővárosi Csatornázási Művek a telepeket átállította árvízi üzemmódba, a veszélyeztetett pontokon már az összes csatornazsilipet és védvonali átjárót lezárta.

A tetőzést követő apadás az alsó rakpartok számára kritikus 650 centiméteres szintet várhatóan a csütörtök hajnali órákban éri el. A kiülepedett uszadék eltakarítását követően a rakpartok mindkét oldalon teljes hosszban járhatóak lesznek. A másodfokú készültség elrendelését követően a csatornázási műveknél felállt az operatív törzs, vagyis éjjel-nappali ügyeletet tartanak. A 90 kilométernyi védvonalon szakaszmérnökök irányításával gátőrök járőröznek és figyelik az árvízi jelenségeket.