Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Nyomoznak Tarlós egyik főembere ügyében is

2011.01.27. 15:13

Kilenc, 2002 és 2007 között kötött főtávos marketingszerződést vizsgál a BRFK. A szerződéseket korábban egy belső revizori vizsgálat és egy jogi audit is fölöslegesnek és érthetetlenül drágának találta a Főtávnál. A megbízásokat a Studio 33 Kft. kapta, és László György, a Főtáv akkori marketing igazgatója írta alá, akit nemrég neveztek ki a fővárosi közműcégeket összefogó Budapesti Városüzemeltetési Központ vezetőjévé. László szerint az ügyek koholtak, Kovács Lajos volt vezérigazgató bosszújáról van szó, mert ellene vallott a büntetőügyében.

A Főtáv ügyeiben 2010 május óta nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság  gazdaságvédelmi főosztálya. Mint azt a rendőrség sajtóosztályán megerősítették, a nyomozás négy szálon fut: három Kovács Lajos volt vezérigazgató személyével kapcsolatos, ő már gyanúsított egy csepeli lakópark hűtő-fűtő rendszerének projektje, a káposztásmegyeri jégcsarnok fűtésének kiépítése, valamint külső cégekkel kötött szerződések ügyében. Ezekről az ügyekről többször beszámoltunk, Kovács Lajos a múlt hét óta szabadlábon védekezik.

A nyomozásnak van egy eddig nem ismert negyedik szála is, ami elég pikáns, mert érintett benne László György, a közműcégeket összefogó fővárosi holding, a Budapesti Városüzemeltetési Központ október végén kinevezett vezérigazgatója, aki korábban a Főtáv kommunikációs és marketing igazgatója volt. Még érdekesebb, hogy a nyomozás Kovács Lajos feljelentése alapján indult.

A feljelentés szerint a Főtáv 2002 és 2007 között kilenc marketingszerződést kötött a Studio 33 nevű céggel. Ezek összértéke jelentősen meghaladta az ötvenmillió forintot. A szerződéseknek több közös elemük is van. Egy belső revizori vizsgálat szerint értékarányuk megkérdőjelezhető; teljesítési igazolás vagy egyéb nyom nem lelhető fel róluk (a leadott számlákat kivéve); mind ugyanazzal a céggel köttetett (Studio 33 Kft.); és mindegyiket aláírta László György, a Főtáv akkori kommunikációs igazgatója, most a közműholding igazgatója.

Aranyozott keretű elismerő oklevél

A szerződések között érdekes az A4-es méreretű Távhőszolgáltatásért elismerés aranyozott keretezése, amelyért kilencszázezer forintot fizetett a Főtáv. Az elismerés, amellett, hogy már a keretezése is indokolatlanul drága, nem lelhető fel a Főtávnál, és a belső vizsgálat szerint senki sem emlékszik a fizikai létezésére.

Azt is érdekesnek találták a revizorok, hogy ötezer darab, műnyomó papírból készült céges hordtáskára összesen 3?371?000 forintot fizetett ki a Főtáv 2002-ben. A revizorok szerint a megrendelés gazdaságilag indokalatlan, indokolatlanul magas a vállalási ár, és a teljesítés sincs igazolva.

A legnagyobb tétel a szerződések között a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szakmai lapjának, a Matászsz Hírlevélnek a kiadása. A Főtáv a Matászsz tagja, 2002 és 2009 között a szövetség elnöke a Főtáv vezérigazgatója volt. A feljelentés szerint ez nem indokolta azt, hogy a Főtáv teljes mértékben finanszírozza a hírlevél kiadását (a cégnek egyébként saját lapja is volt Hőtükör címmel).

A Főtáv 2002-ben 3,4 milliót, 2003-ban már 6,3 milliót, 2004-ben 7,7 milliót, majd 2007-ig minden évben ezt maghaladó összeget, összesen több mint harmincmillió forintot költött a szövetség hasznára és javára kiadott lap finanszírozására. A feljelentés szerint nem indokolható emellett az ár, az áremelkedés mértéke, és nem találtak olyan szállítólevelet, ami a szerződés szerinti példányszám kiadását igazolná.

Keserű-e a távhőízű minicukor?

A Studió 33 és a Főtáv 2002-ben kötött egy 1,2 millió forintos szerződést a cég arculati kódexének felülvizsgálatára és áttervezésére. A belső vizsgálatra támaszkodó feljelentés szerint a végszámlát már az első teljesítés előtt benyújtották, és a kifizetés mögött nincs valódi teljesítés (nincs tényszerű teljesítési igazolás, indokolatlanul magas az ár).

Szintén a Studio 33-tól rendelt a Főtáv 2006-ban cégemblémás, egyedi ízesítésű minicukorkákat, összesen 1,4 mázsát, két alkalommal is. Az egyedi, Főtávhoz kapcsolható ízesítésről nem tudni, milyen volt, viszont a feljelentés szerint gazdaságilag teljesen indokolatlan egy távhőszolgáltatónak cukorkára költenie, ráadásul eltúlzott áron. (Két év múlva a 4200 forintos kilogrammonkénti árnál harminc százalékkal olcsóbban is vásároltak cukorkát.)

Készült még háromszáz cégesített atlasz egymillió forintért, tizenhárom kasírozott kép a széplaki üdülőbe négyszázharmincezer forintért (teljesítési igazolás, szállító levél, átvételi elismervény nincs), valamint kiadványokat is digitalizált a Studió 33 2005-ben havi átlag háromszázezer forintért (a feljelentés szerint drágán, másrészt nyomtalanul). A feljelentés szerint a fenti megállapítások nemcsak jogi auditon, hanem belső revizori jelentéseken is nyugszanak.

László György
László György

László: Kovács Lajos bosszúja

Az ügyben megkerestük László Györgyöt is, aki közölte, hogy 1996. február 1-jétől 2010. május 27-ig állt a Főtáv alkalmazásában, üzletfejlesztési és pr-igazgató volt. Kovács Lajos 2007. június 1-jétől volt a Főtáv vezérigazgatója, kinevezése után szinte az összes korábbi vezetőtől megvált, tőle 2007. augusztus 1-jén vette el a pr-tevékenység irányítását.

László György értékesítési igazgató maradt, majd 2008 márciusában a Matászsz (a szakmai szövetség) alelnökének delegálta a Főtáv. László szerint azért távolították el a cég felső vezetéséből, hogy annak működésére ne legyen rálátása. Kovács Lajos ellen 2010 májusában nyomozás indult, többek között László közreműködésének köszönhetően, aki meghatározó tanúvallomást tett Kovács vezérigazgató ügyében.

A vezérigazgató elleni nyomozás híre 2010. május 26-án jelent meg a sajtóban, majd másnap, május 27-én László Györgyöt rendkívüli felmondással elbocsátották. A Kovács Lajos vezérigazgató elleni gyanút megalapozottnak találták, ezért 2010 júliusában előzetes letartóztatásba helyezték, a múlt hét óta lakóhely-elhagyási tilalommal szabadlábon védekezik – 180 millió forintos hűtlen kezelés ügyében gyanúsított.

László szerint kérdés, hogy Kovács Lajos utasítására miért csak az ellene megindult nyomozás után születtek a Főtáv korábbi időszakára visszanyúló feljelentések, hiszen a szóban forgó, kifogásolt ügyekről neki vezérigazgató lévén nyilván korábban is volt tudomása. Ésszerű válasz lehet, hogy a jogellenes, rendkívüli felmondás és a feljelentések mind-mind a László György ellen indított bosszúhadjárat részei.

László György közölte, hogy a jogi auditot az az ügyvéd készítette, aki Kovács Lajos védője volt, neki a Főtáv több szerződésben kétszázmillió forintot fizetett ki. A hivatkozott évekre visszanyúló belső vizsgálatokat a főrevizor Kovács Lajos vezérigazgató utasításai alapján hajtotta végre. Úgy gondolja, a marketingszerződések kiállnak bármilyen piaci összehasonlítási próbát. Hozzátette, hogy miután elvették tőle a pr-feladatok felügyeletét, a cég kommunikációs szerződéseinek értéke közel háromszorosára nőtt.

Frissítés: este 6 óra után László Györgytől megkaptuk a Távhőszolgáltatásért elismerés keretezésének (alul piros, a többi részen arany színű kerettel, arannyal fújt ezüst színű felirattal) 2004-es számláját, azaz annak másolatát, amit a Studió 33 nem a feljelentés szerinti 900 ezer forintra, hanem csak 90 ezer forintra állított ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?