Maradnak a kommunisták Óbudán

2011.03.03. 16:44

Az érintett lakók megkérdezése után nem kezdeményezi Óbuda-Békásmegyer önkormányzata utcanevek módosítását a III. kerületben, áll a lapunknak küldött közleményben.

A változtatást a Jobbik Magyarországért Mozgalom III. kerületi önkormányzati képviselője kezdeményezte “a munkásmozgalomhoz és kommunista diktatúrához köthető” nevekkel kapcsolatban, a képviselő-testület 2011. január 27-ei ülésén, 11 utcát megnevezve.

Bús Balázs polgármester módosító javaslatára a képviselő-testület úgy döntött: az utcanév-változtatást - a Jobbik általános javaslatával szemben - csak abban az esetben támogatja, ha azzal az érintett, állandó lakcímmel bejelentett lakosok több mint 50%-a egyetért.

Az érintett nevek:

Koltói Anna, Lukács György, Hollós Korvin Lajos, Pablo Neruda, Fényes Adolf, Váci Mihály, Arató Emil, Bálint György, Teszársz Károly, Madzsar József, Ságvári Endre.

A lakosság véleményét személyre szóló levélben kérte az önkormányzat. A kiküldött 7077 levélre 1400-an válaszoltak március 1-jéig. A nyilatkozatok közül 218 támogatta, 1182 elutasította az utcanevek módosítására vonatkozó jobbikos kezdeményezést. Tarlós István nemrég sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy csomagban felülvizsgálja a fővárosi utcaneveket, valamint kezdeményezi, hogy Sztálin, Haynau és Bach Sándor régi fővárosi elismeréseit szüntessék meg.