Hivatalosan is békét kötött Újpest és a Sziget

2011.04.07. 15:58
Budapest főpolgármestereként Tarlós Istvánt már nem aggasztja annyira a Sziget zaja, inkább pénzt vasalt ki a fesztivál szervezőiből. Óbudai utódja inkább együttműködésre törekszik. Wintermantel Zsolt, Újpest új polgármestere viszont elirigyelte Tarlós zajszintmérős szerepléseit, a Szigettel kötött megállapodás értelmében ezentúl ő ellenőrizhet. Újpest már két bukott perben próbálta birtokháborítás miatt ellehetetleníteni a Szigetet.

Észak-Budapest két ikertornya, Tarlós István és Derce Tamás nem szívelték a Szigetet. Tarlósnak, aki a rendszervátlás után 16 évig volt Óbuda polgármestere, a legemlékezetesebb akciója a 2001-es volt, amikor ki akarta tiltani a homoszexuálisokat a rendezvényről, de belátta, hogy ezt nem teheti. "Sajnos nem tilthatom meg, hogy homoszexuálisok látogassák a Sziget rendezvényét, mert az valóban diszkrimináció lenne" - írta 2001. július 3-án, állítása szerint magánlevélben.

De a tervről nem tett le, egy hétre rá megállapodást íratott alá a Sziget szervezőivel, hogy "semmilyen homoszexuális jellegű felvilágosító, vagy egyéb címen folytatott műsor nem lesz" a fesztiválon. A megállapodás nagy tiltakozást váltott ki, a melegszervezetek a Sziget bojkottjára szólítottak, mire Gerendaiék meghátráltak. A megállapodást később a bíróság is alkotmányellenesnek, így semmisnek találta.

Nagy a zaj

Tarlóst a melegek mellett leginkább a zaj zavarta. Évekig rendszeres társadalmi fellépője volt a fesztiváloknak, amikor zajmérő készülékekkel járta a Hajógyári-szigetet. Tény, hogy a Duna jól viszi a hangot, és a színpadokon szóló zenét néha jobban hallani a békásmegyeri lakótelepen, mint a színpad előtt. A szervezők és a polgármester komprommiszumot kötöttek, a nyitott színpadok programja este 11-kor befejeződik, az éjszakai programokat pedig zajvédő sátrakba száműzték.

Tarlós utódja, Bús Balázs már inkább együttműködésre törekedett a Szigettel, egyetlen vitájuk 234 fa kivágása miatt robbant ki. Bús 135 millió forintos károkozással gyanúsította a Szigetet és feljelentést tett, Gerendai pedig értetlenkedett, mert szerinte a Sziget megállapodásban vállalta a terület karbantartását és parkosítását. Nem találtuk nyomát a sajtóban, hogy hogy rendeződött a vita, a polgármesteri hivatal későbbre ígért tájékoztatást.

Ráment a pénzre

Tarlós viszont főpolgármesterként ott folytatta, ahol polgármesterként abbahagyta. Ezúttal nem betiltani akarta a rendezvényeket, mert túl zajosak vagy túl homoszexuálisak, szimplán pénzt követelt, területhasználati díjat. Nem is keveset, a fesztivál által igénybe vett terület bérleti díját 2,5 milliárd forintra taksálta - a Sziget teljes költségvetése 2,6 milliárd forint volt 2010-ben. Végül sikerült megállapodniuk, a Sziget az eredetileg követelt összeg 50-ed részét, 50 millió forintot fizet majd a Hajógyári-sziget igénybevételéért.

Újpesten is a zaj a baj

A Duna túlpartján, Újpesten egészen 2010-ig Derce Tamás volt az úr. Derce és Tarlós is SZDSZ-esként kezdte, majd már 1994-től függetlenként folytatta. Hasonló karakterek, hasonló problémákkal. A hang a vizen Újpest irányába is jól terjed, ezt magunk is megtapasztalhattuk, amíg még Újpesten volt az Index irodája. A Városkapu megállónál tisztán kivehető volt a Tankcsapda minden sora.

Derce két lépésben próbálta ellehetetleníteni Közép-Európa legnagyobb fesztiválját. 2002-ben közigazgatási eljárást indított birtokháborítás miatt, de első- és másodfokon is elbukta keresetét. 2006-ban már közvetlenül a bírósághoz fordult birtokháborítás miatt, azt követelte, hogy a Sziget ideje alatt este 10 és reggel 6 között tiltsák el a szervezőket bármilyen program szervezésétől. Ez a lépés önmagában elég lett volna a fesztivál ellehetetlenítéséhez.

A magyar bíróságok sosem a gyors munkájukról híresek, a jogerős ítéletre csaknem négy évet kellett várni, végül 2009 decemberében utasították el Derce, illetve az újpesti önkormányzat keresetét.

Új ember kezeli a potmétert

A Szigetet fenyegető veszély most az újpesti oldalról is elhárulhat. Derce 2010 őszén alkut kötött és visszavonult, a fideszes Wintermantel Zsolt Derce támogatásával megnyerte az őszi polgármesterválasztást, 2011 tavaszán pedig megnemtámadási szerződést kötött a Sziget szervezőivel. A megállapodás értelmében a Sziget vállalja, hogy este 11 és hajnali 6 óra között nem lépi túl a legfeljebb 55 dB megengedett zahterhelést. A Sziget emellett vállalta, hogy változtat a szíbpadok tájolásán, illetve a hangszigetelt sátrakban limitereket is alkalmaznak, melyek automatikusan leszabályozzák a hangerőt, ha az elér egy adott szintet.

A szerződés értelmében a Sziget napi egymillió forint kötbért fizet, ha túllépi a megengedett zajszintet. A zajterhelést közösen ellenőrzik majd, így Tarlós István után idén nyártól Wintermantel Zsolt lesz majd állandó szereplője a fesztiválnak, kezében a zajszintmérővel.