Félmilliárdot kapnak a fővárosi tűzoltók a túlórákra

2011.05.25. 11:49

Félmilliárd forintot kapnak a fővárosi tűzoltók a 2004 májusa és 2007 decembere között végzett túlmunkájukra a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében.

A döntés szerint a főváros soron kívül 500 millió forintot utal át a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnak a készenléti szolgálatban dolgozó tűzoltók elmaradt díjainak kifizetésére.

A Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester által jegyzett előterjesztés szerint a főváros és a Belügyminisztérium megállapodást köt egymással: az önkormányzat 2012 januárjának végéig - lényegében az állam helyett - megelőlegezi a pénzt az évekkel ezelőtti tűzoltói szolgálati órák megváltására.

A távolléti díjak elszámolása és kifizetése az erre vonatkozó jogerős bírósági döntés értelmében nem halasztható tovább.

A döntés előtt Szaniszló Sándor szocialista képviselő azt vetette fel, hogy a kifizetéssel tulajdonképpen a "kormányt hitelezik meg". Mint mondta, sajnálja, hogy nekik kell helyt állniuk Orbán Viktor miniszterelnök helyett.

Tarlós István válaszában azt mondta: ekkora "pofátlansággal" már régen találkozott. Arra mutatott rá, hogy a 2004 és 2007 között, tehát a szocialista kormányok idején elmaradt kifizetésekről van szó.