Szabó Máté rendet tenne a köztemetőkben

2011.06.01. 15:24

Szabó Máté ombudsman kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlés temetőkről szóló rendeletének felülvizsgálatát, mert jogszabálysértő rendelkezést is tartalmaz.

Az ombudsman közleménye szerint Szabó Máté azok után vizsgálta a szabályt, hogy egy a sírhely rendbetételével megbízott kőművest nem engedtek be a rákospalotai temetőbe, mert nem volt együttműködési megállapodása a Budapesti Temetkezési Intézettel (BTI).

A BTI a közgyűlés rendeletére hivatkozott, mondván, a sírkőtisztításon és a fejfa elhelyezésén kívül a budapesti temetőkben minden más szolgáltatást csak az a vállalkozás végezhet, amely együttműködési megállapodást kötött a temetkezési intézettel.

Létezik azonban egy magasabb szintű jogszabály is, a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény, valamint ennek végrehajtásáról a kormány rendelete, és a bennük foglaltakkal ellentétes a kizárólagosságot előíró fővárosi döntés. Magasabb szintű jogszabályt egy alacsonyabb szintű nem írhat felül, és nem szűkítheti annak hatókörét. Szabó Máté ezért megállapította, hogy sérült a szerződéskötési szabadság, és a temetkezési vállalat felhatalmazás nélkül korlátozta a piaci versenyt.

A közgyűlési rendelet értelmében a temető csak azokkal a vállalkozókkal szerződhet, akikkel a temető már korábban együttműködési megállapodást kötött. A megállapodás azonban a rendelkezésre jogosulton kívül álló, általa nem ismert és nem befolyásolható feltételek szerint jött létre.