Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az ÁSZ feljelentést tett a Közraktárak ügyében

2011.07.07. 11:00

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az Országos Rendőr-főkapitányságon, mert a budapesti Közraktárak projekt PPP-konstrukcióban történő megvalósítása kapcsán feltárt tények megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

Az ÁSZ közleménye szerint a számvevőszék elvégezte a fővárosi önkormányzat költségvetési és pénzügyi egyensúlyi helyzetének elemzését, a költségvetés-tervezés és a zárszámadás-készítés folyamatában kialakított belső kontrollok működésének 2011. évi ellenőrzését. Hozzátették: ezzel összefüggésben a számvevők által feltárt tények megalapozzák bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

A tájékoztatás szerint az ÁSZ-nak a rá vonatkozó törvény szerint ilyen esetben haladéktalanul meg kell keresnie az illetékes hatóságot.

A szervezet jogi osztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett kísérletének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést.

A fővárosi önkormányzat szerdán nyilvánosságra hozott fehér könyve is tartalmazza a CET – Közraktárak ügyét mint Budapest egyik legsúlyosabb problémáját. A kötetben szerepel, hogy az összes projektköltség 30,8 millió euró, amelyből a beruházó Porto kft. mindössze 3,1 millió eurót vállalt, a maradék 28,4 millió eurót pedig az MKB-tól vette fel projekthitelként.

A főváros a közvetlen megállapodásban a teljes tőketartozás megtérítésére kötelezettséget vállalt arra az esetre, ha a Porto kft. nem tudná a hitelösszeget a főváros által nem ismert finanszírozási szerződés alapján rendezni.