Újra él az Alstom-szerződés

2011.08.15. 18:15
Az Alstomnak elküldött hivatalos értesítéssel újra hatályba lépett a BKV és a francia gyártó közötti szerződés, amelyet a 2-es és 4-es metróvonalra szánt szerelvények gyártására és leszállítására kötöttek 2006-ban.

Az Alstom megkapta a BKV-tól a hivatalos értesítését, ezzel a 2006 májusában aláírt eredeti szállítási szerződés a metrókocsikról - a Tarlós István főpolgármester és Patrick Kron, az Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója által aláírt kiegészítésekkel együtt - újra hatályba lépett.

Az Alstom azonnal elindítja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál a 2-es vonalra szánt szerelvények típusengedélyeztetési eljárását.

A dokumentumokat Tarlós István és Patrick Kron július 20-án írta alá Budapesten, de szükség volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. ellenjegyzésére is. Az NFÜ és a KIKSZ már megadta a jóváhagyást.

Az Alstomnak a hatálybalépéstől számított 300 napon belül meg kell szereznie a 2-es metró szerelvényeinek végleges típusengedélyét, és 330 napon belül le kell szállítania az első szerelvényt Budapestre.

A szerződés szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróra 150 millió euróért és 15+7 automata szerelvényt a 4-es vonalra 114 millió euróért.